(Koninklijke) Dag van de Duurzaamheid | De Oranjes

woensdag 10 oktober 2012

(Koninklijke) Dag van de Duurzaamheid

Als je ‘duurzaamheid’moet associëren met een lid van de Koninklijke familie, kom je in eerste instantie op Prinses Irene uit. Een beetje vreemd is het wel dat ze dit jaar ontbreekt in de ‘Duurzame 100’, maar gelukkig heeft ze opvolgers binnen haar eigen familie:

Ieder jaar stelt dagblad Trouw een ‘Duurzame 100’ op. Koningin Beatrix is op plaats 59 terechtgekomen. Ze heeft deze positie bereikt vanwege haar laatste kersttoespraak waarin ze tot duurzaamheid op riep en onder andere zei dat er “zorgeloos wordt omgesprongen met onze planeet”. "Met de afwegingen die nu worden gemaakt staat ook het leven van wie na ons komen op het spel; niemand mag daarvoor de ogen sluiten", aldus de koningin. Ook zoon Willem-Alexander staat nog nét in de lijst. Hij staat op plaats 97 vanwege zijn kennis van watermanagement en zijn wereldwijde contacten op het gebied van duurzaamheid.

Enkele plaatsen daarvoor – op 95 – staat Prins Carlos de Bourbon de Parme. De oudste zoon van Prinses Irene zet zich in voor acceptatie van duurzame energie in ons land. Prins Carlos is nieuwkomer in de Duurzame 100 en werd daarom uitgenodigd voor een interview. Opmerkelijk genoeg ging hij op de uitnodiging in, maar nodigde hij de journalist van dagblad Trouw bij hém thuis uit. Vanwege zijn zieke dochtertje – Luisa heeft waterpokken – en zijn vrouw die het ook druk heeft, kon hij zelf ook niet van huis.

Het gesprek begint meteen al bij de voordeur over zijn elektrische Volvo C30. Hij bekent dat hij zijn benzineauto nog heeft aangehouden als tweede wagen, met het oog op de beperkte actieradius (120 km) van de Volvo. "Maar in de praktijk maak je toch vooral korte ritjes. Dus eigenlijk rijd ik, als het moet, hoofdzakelijk in de elektrische auto. Tot groot genoegen van mijn vrouw neem ik vaker de fiets. Ook als het regent." Gevraagd wordt of bij Carlos de rol van zijn moeder invloed op hem heeft. Onmiskenbaar, maar niet alleen dat, zegt hij. "Wij zijn in onze familie opgegroeid met het denken aan de langere termijn. Mijn grootvader was een van de oprichters van het Wereld Natuur Fonds." "Dat toekomstdenken stijgt boven partijen uit. Juist bij duurzaamheid wordt van je verlangd dat je verder kijkt dan een kabinetsperiode of, zo je wilt, een generatie. Daar komt voor mij nog bij dat ik zoveel heb gekregen in mijn leven, ik wil ook iets terugdoen." "Voor mij is verspilling altijd de sleutel geweest. We gooien alles maar weg. Als kind was ik al met die wegwerpcultuur bezig. Vroeger, als je televisie kapot was, dan ging je met dat apparaat naar een mannetje dat er wat aan sleutelde, een kapot onderdeel verving, en dan kon je er weer een jaar of tien mee vooruit. Nu wordt zo'n apparaat meteen in een container gegooid en vervangen door een nieuwe. Dat is zo'n verspilling, dat kunnen wij ons niet veroorloven in deze tijd van energie- en grondstoffenschaarste. Als er bij mij thuis iets kapot is, dan repareer ik het, of laat het repareren." Verder zegt Carlos: "Mijn tante heeft drie paleizen in gebruik die je niet zomaar even duurzaam kunt maken. Dat zijn per definitie grote, historische gebouwen. Maar inmiddels zijn wel vrijwel alle gloeilampen vervangen, dubbele beglazing is er nu bijna overal. Er wordt ten paleize heel goed gekeken naar de afvalstromen en de herkomst van voedsel. En ook op Noordeinde rijden twee elektrische auto's voor de huishoudelijke dienst."

Vandaag – de Dag van de Duurzaamheid – vonden er in heel het land verschillende duurzame activiteiten plaats, zoals een landelijke voorleesactie. Aan die voorleesactie deed Prinses Laurentien mee. Ze was in het gezelschap van onder andere Jan Peter Balkenende – die uit haar Mr. Finney boek voorlas. Er werd voorgelezen op basisschool de Wilgenstam in Rotterdam. De school is pas gerenoveerd. Voor een half miljoen euro heeft de school nu een koude warmte opslag, zonnepanelen en een nieuw ventilatiesysteem dat zuurstof en CO2 reguleert. Na het voorlezen vond er een gesprek plaats tussen de kinderen uit groep 8 en Prinses Laurentien, Jan Peter Balkenende, Alexander Collot, Gerard Veerbeek en Joris Putman over het thema duurzaamheid.

Tot slot werd vandaag ‘The Wisdom Factor’ gelanceerd. Een nieuw boek over leiderschap dat nodig is om een duurzame wereld te realiseren. Prinses Irene is ook een van de auteurs van het boek, en was ook bij de lancering aanwezig. Ze stelt: 'Niets zal veranderen tenzij we ons zelf betrekken in de keuzes die we maken.' De term 'the wisdom factor' is bedacht door Will Taegel, vicepresident van Wisdom University in de Verenigde Staten en een van de schrijvers van dit boek. De term beschrijft een kwaliteit die effectieve leiders hebben.

Eerder schreef Irene zelf al boeken als ‘Aarde ik hou van jou’, ‘Dialoog van de natuur’ en ‘Leven in verbinding’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten