Oranje nieuws - 12 oktober 2012 | De Oranjes

vrijdag 12 oktober 2012

Oranje nieuws - 12 oktober 2012

Koningin Beatrix reikt Koninklijke prijs voor vrije schilderkunst uit

Foto: © PPE,
 http://www.ppe-agency.com/
 
Koningin Beatrix heeft vandaag in het Koninklijk Paleis op de Dam aan vier jonge kunstenaars de Koninklijke prijs voor vrije schilderkunst uitgereikt.

Ruim 200 jonge kunstenaars dongen mee naar de prijs, die koning Willem III al in 1871 instelde. Van de inzendingen zijn 28 kunstwerken te zien in het paleis. Koningin Beatrix gaf aan dat de werken van de jonge kunstenaars "een levendig beeld" geven van de jongste ontwikkelingen in de hedendaagse schilderkunst. "Wie goed kijkt, wordt uitgedaagd zich te verdiepen in wat jonge kunstenaars beweegt." Willem III stelde de prijs in als stimulans voor jong talent op het gebied van de schilderkunst. De koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix hebben de traditie tot de dag van vandaag voortgezet.

Prins van Oranje geeft gastcollege in Osnabrück

De Prins van Oranje gaf vandaag een gastcollege aan de Hogeschool van Osnabrück, Duitsland.

De prins was te gast bij de faculteit landbouwwetenschap en landschapsarchitectuur, als deel van het onderwijsprogramma 'Wasser als Lebensgrundlage', dat zich richt op duurzaam waterbeheer, sanitatie en afvalwaterbehandeling. Dit programma werd geleid door gasthoogleraar dr. Uschi Eid en mogelijk gemaakt door de Rut- und Klaus Bahlsen Stiftung. De prins was uitgenodigd in zijn rol van voorzitter van UNSGAB, de adviesraad van de Secretaris-Generaal van de VN voor water en sanitatie. In zijn gastcollege ging de prins in op de ontstaansgeschiedenis van UNSGAB en geeft hij inzicht in de belangrijkste inzichten en activiteiten van de adviesraad voor een gezelschap van circa 200 studenten en staf van de Hogeschool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten