Oranje nieuws - 8 t/m 11 oktober 2012 | De Oranjes

donderdag 11 oktober 2012

Oranje nieuws - 8 t/m 11 oktober 2012

Prins van Oranje bezoekt anti-piraterij missie in Somalië


De Prins van Oranje heeft twee spectaculaire dagen achter de rug. Maandag en dinsdag was hij te gast op de Hr.MS. Rotterdam die voor de kust van Somalië piraterij aanpakt.

De prins reisde met de Commandant der Strijdkrachten mee naar Somalië, die toch voor een bezoek aan zijn manschappen die kant op moest.. De prins sprak aan boord met de Nederlandse bemanningsleden over de aanpak van piraterij en hoe de verschillende krijgsmachtdelen samenwerken bij deze missie.

Behalve gesprekken, hielp de prins ook een handje mee. Zo assisteerde hij bij de lancering van een onbemand verkenningsvliegtuigje.


Foto's: © Ministerie van Defensie

Prinses Máxima spreekt via video op Universal Postal Congres

Het 25e Universal Postal Congres in Doha (Qatar) is een van de langstdurende congressen ter wereld. Prinses Máxima nam via een live videotoespraak ook deel aan het congres.

Het door het Universal Postal Union georganiseerde congres duurt nog tot 15 oktober. Dagelijks komen er ontelbare mensen aan het woord. Prinses Máxima nam ook deel aan het congres, maar deed dat vanaf thuis. Afgelopen maandag sprak ze via een live video de congresleden toe.

In haar toespraak zegt ze dat ze blij is dat de Universal Postal Union zo actief aan het onderzoeken is hoe postsystemen kunnen bijdragen aan financiële en sociale integratie. Verder zegt ze dat een van de belangrijkste taken van de overheid is om ecosystemen te creëren. Tot slot zegt ze dat het haar spijt dat ze er niet bij kan zijn..

Koningin Beatrix bezoekt Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Dinsdag bezocht de Koningin het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando in Venray.

Het commando is de nieuwe eenheid binnen het ministerie van Defensie die verantwoordelijk is voor het leveren van hoogwaardige lucht- en raketverdediging. De Koningin kreeg een demonstratie te zien van verschillende luchtverdedigingsmiddelen, waarbij radarbeelden werden vertoond voor het volgen van luchtdoelen. Verder sprak ze met militairen die deelnemen aan de nieuw opgerichte luchtverdedigingeenheid. Samen met hen sprak ze ook over de mogelijkheden die de nieuwe organisatie biedt voor de ontwikkeling van militairen.

Foto: © Ministerie van Defensie

Prinses Laurentien leest voor op basisschool ‘De Regenboog’

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek kwam Prinses Laurentien – gekleed in haar Koninginnedagjurkje - dinsdag voorlezen op basisschool De Regenboog in Reeuwijk.

De kinderen waren van te voren al door hun eigen juf meerdere keren voorgelezen uit Mr. Finney zodat ze goed op de hoogte waren van het verhaal en niet met hun mond vol tanden zouden zitten, als de prinses hen een vraag zou stellen. Toen het boek uit was, werd de prinses naar een gymzaal geleid waar ze met wat oudere kinderen sprak over hoe we eraan kunnen werken om de aarde leefbaar te houden.

Aan het einde van de workshop maakte de prinses met de kinderen de afspraak dat ze allemaal hun best zouden doen om hun steentje bij te dragen. Prinses Laurentien zette daarvoor haar handtekening op een poster van Mr Finney. In haar eigen auto reed de prinses vervolgens weer naar huis (!)

Foto's: © Basisschool de Regenboog

Koningin Beatrix doopt nieuw loodsvaartuig Polaris

Screenshot: RTV Rijnmond
“Ik wens u en uw bemanning een behouden vaart” met die woorden doopte de Koningin woensdag in Rotterdam het nieuwe loodsvaartuig ‘Polaris’.

Polaris is een nieuw loodsvaartuig met een lengte van 81 en een breedte van 13 meter. Door dit nieuwe scheepsontwerp kan hij langer op zee blijven tijdens zware weersomstandigheden.

De voornaamste taak is het jaarlijks loodsen van de circa 100.000 zeeschepen. Hiervoor is het Loodswezen 24 uur per dag inzetbaar onder alle weersomstandigheden.


Prinses Margriet bij 100-jarig jubileum NVVH-Vrouwennetwerk

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 
Prinses Margriet woonde woensdagochtend in het Beatrix Theater in Utrecht het 100-jarig jubileum bij van NVVH-VROUWENNETWERK.

De Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (NVVH) is in 1912 opgericht als een vakorganisatie, met als doel de belangenbehartiging van de Nederlandse huisvrouw. De vereniging is een netwerkorganisatie geworden, die onder andere in 1946 de Vrouwen Advies Commissie voor de woningbouw oprichtte. Ook stond de NVVH aan de wieg van de oprichting van peuterspeelzalen. Op initiatief van de vereniging kwamen er privacy-strepen voor wachtenden bij postkantoren, die zijn overgenomen door andere instellingen. Momenteel maakt NVVH-VROUWENNETWERK zich onder andere hard voor aanpassing van de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek voor borstkanker.


Prins van Oranje op Oranje Fonds pad in Hardenberg en Geesbrug

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/  
Vandaag legde de Prins van Oranje twee werkbezoeken af. In Hardenberg bezocht hij vanochtend het initiatief ‘Samen Slimmer’ . Vanmiddag was hij in Geesbrug om het opgeknapte dorpshuis te bezichtigen.

Als beschermheer van het Oranje Fonds – met oranje das – maakte de prins er vandaag weer een echt Oranje Fonds bezoek van. In Hardenberg bracht hij vanochtend een bezoek aan het initiatief ‘Samen Slimmer’ van de Groene Welle (VMBO en MBO) in samenwerking met kinderboerderij Baalder en de Baalderborg Zorggroep. In mei van dit jaar won deze organisatie een Appeltje van Oranje. De prins sprak met de betrokken organisaties en kreeg uitleg over de klussen op de boerderij door leerlingen en cliënten.

Vanmiddag bezocht de prins dorpshuis de Tiphof in Geesbrug (zo’n half uurtje van Hardenberg vandaan) De stichting achter De Tiphof heeft de afgelopen jaren met subsidies van het Oranje Fonds het dorpshuis opgeknapt. De Prins kreeg een rondleiding en maakte kennis met de verschillende activiteiten van het dorpshuis. Hij deed onder andere mee aan een potje koersbal en sprak met deelnemers van de jeugdsoos.

Prinses Maxima ontvangt “Trots zijn op wie je bent”

Prinses Máxima ontving vandaag de Leesclub van Meetingz! op Villa Eikenhorst.

Kinderen van de Leesclub boden de prinses het boek "Trots zijn op wie je bent" aan, dat is gebaseerd op hun verhaal over pesten en er anders uitzien. Bij de Leesclub van Meetingz! lezen basisschoolleerlingen samen en helpen ze elkaar met moeilijke woorden. De kinderen gaan wekelijks naar de Leesclub en na drie maanden ontvangen zij een certificaat. Omdat veel kinderen daarna nog graag betrokken willen blijven bij Meetingz! werd als vervolg de Verhalenmakerij bedacht. Het boek "Trots zijn op wie je bent" is het eerste product van de Verhalenmakerij.

Overig kort nieuws/TV tips:

 -Juliana Guillermo vierde 8 oktober haar 31e verjaardag

 - Magali van Vollenhoven vierde 9 oktober haar 5e verjaardag

- Prins Constantijn viert vandaag zijn 43e verjaardag

 - Koningin Beatrix heeft vanmiddag op Paleis Huis ten Bosch een afscheidslunch aangeboden aan de ambassadeur van de Republiek Azerbaijan, Z.E. Fuad Isgandarov.

 - Donderdag 11 oktober 22.05 uur, Nederland 1: ‘De hand van Claus’

- Zaterdag 13 oktober, ergens tussen 8.45 uur en 10.40 uur, Nederland 3: 'Zapplive' (interview met Willem-Alexander over Groenland)

 - Zondag 14 oktober, 11.30 uur, Nederland 2: ‘Het vermoeden’ (Prinses Irene)

2 opmerkingen:

  1. Onze Royals zijn ook echt onvermoeibaar! Respect vooral voor de koningin, op haar leeftijd!! Mooi en prachtig nieuwsverslag met al die foto's, die met de auto met zwaaiende Laurentien vind ik super :)

    BeantwoordenVerwijderen