Oranje nieuws – 1 t/m 3 oktober 2012 | De Oranjes

woensdag 3 oktober 2012

Oranje nieuws – 1 t/m 3 oktober 2012

Prinses Laurentien spreekt op Eureka awards ceremonie

Prinses Laurentien was maandag een van de sprekers bij de Eureka awards ceremonie in Den Haag.

De Eureka prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan ‘uitblinkers’ op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en innovatie, leiderschap, schoolwetenschap en journalistiek en communicatie.

Prinses Máxima slaat op trommels en plukt peren

Dinsdag was een drukke dag voor Prinses Máxima. ’s Ochtends sloeg ze op trommels in het Tropenmuseum in Amsterdam, ’s middags plukte ze peren in Gasselternijveen. Dit allemaal in haar leren jurkje en op stilettohakken..

Screenshot: NOS
Bij het Tropenmuseum Junior in Amsterdam heerste dinsdag een speciale feeststemming. Niemand minder dan Prinses Máxima kwam de tentoonstelling ‘MixMax Brasil’ openen. In de doe-tentoonstelling MixMax Brasil ontdekt het publiek de kracht van de Braziliaanse mixcultuur. In de muziek, dans en beeldende kunst van Brazilië wordt een mix aan invloeden uit de hele wereld getoond. De prinses kreeg het allemaal voorgeschoteld. Behalve muziek, wordt er ook veel aan creativiteit gedaan. Zo is er een muur die van plastic flessen gemaakt is, en worden er met stempels kunstwerken op hout gemaakt.

Een authentieke telefooncel uit Brazilië maakt ook deel uit van de tentoonstelling, Máxima probeerde er mee te bellen, helaas zonder resultaat ;) Door alle muziek – en dansoptredens zou het belangrijkste onderdeel bijna vergeten worden; de opening. De prinses sloeg op een trommel, waarmee de tentoonstelling (die nog tot 2015 duurt) officieel geopend werd.Dinsdagmiddag was de prinses alweer in het Drentse Gasselternijveen te vinden. Heel Gasselternijveen was uitgelopen om de prinses te kunnen zien. Zelfs een volledige inhoud van een basisschool stond op de weg. Doel van het bezoek was Buurtvereniging Hoofdstraat-Noord. Deze buurtverenging won dit jaar een Appeltje van Oranje, ondanks dat ze meer met peren hebben. Sinds 1990 worden (oude) perenbomen, op verzoek van de straatbewoners, in eigen beheer onderhouden. De activiteiten rondom het onderhoud van de perenbomen fungeren als sociaal bindmiddel in de buurt. De bewoners snoeien de bomen, plukken gezamenlijk de peren, organiseren een jaarlijkse perenbrunch na de oogst, hangen nestkastjes op en planten krokusbollen.

Eén keer per jaar wordt de 'gouden peer' uitgereikt aan de buurtbewoner die zich het meest heeft ingezet voor de perenbomenrij. Prinses Máxima maakt sinds dinsdag ook kans op de ‘gouden peer’ omdat ze een handje meehielp met het plukken van peren. Na de plukkerij was er nog tijd voor een buffet met allerlei lekkere kleine hapjes. In een overvolle tent at Máxima haar bord leeg, en praatte – voor zover mogelijk – nog wat met de burgemeester.

Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/  

Koningin Beatrix opent expositie ‘Point de Vue’ en is getuige van presentatie College Rechten van de Mens

Koningin Beatrix was dinsdag aanwezig bij de presentatie van het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht. ’s Middags opende ze een tentoonstelling op de Avans Hogeschool in Den Bosch.
Screenshots: Rijksoverheid
In het naar haar vernoemde – Beatrix – Theater in Utrecht werd het nieuwe College voor de Rechten van de Mens gepresenteerd. Het nieuwe College krijgt onder andere de  taken: het doen van onderzoek naar de bescherming van mensenrechten, het rapporteren over en het doen van aanbevelingen op het terrein van mensenrechten; advisering over (concept)wet- en regelgeving en beleid dat direct of indirect betrekking heeft op mensenrechten; het geven van voorlichting en het stimuleren en coördineren van onderwijs over de rechten van de mens.

Dinsdagmiddag bezocht de Koningin de Avans Hogeschool, voor de opening van de jubileumexpositie ‘Point de Vue’ die ter ere van het het 200-jarig bestaan van de kunstacademie in Den Bosch georganiseerd is. Met een ‘record rondleiding’ kreeg de Koningin 200 jaar kunstwerken te zien in slechts een kwartiertje. Ondertussen sprak ze met kunstenaars, een van hen – Ria van Eyk – heeft ook het wandtapijt voor Paleis Noordeinde gemaakt.

Met het zetten van haar handtekening in het ‘Gulden Boek’ werd de expositie officieel geopend. Al in 1829 gingen haar voorvaderen – Koning Willem I en Prins Willem II – haar voor. Zij zetten hun handtekeningen in het boek om ervoor te zorgen dat de Bossche academie het predicaat ‘Koninklijk’ kreeg.


Prinses Margriet helpt mee op bijeenkomst ‘Beter Zien’


Prinses Margriet bracht gisteren een bezoek aan Dienstencentrum de Veste in Apeldoorn voor een bijeenkomst over slechtziend – en blindheid.

De bijeenkomst ‘Gezond Ouder Worden door Beter Zien’ werd georganiseerd door ouderenorganisatie Unie KBO en Wereldgezondheidsorganisatie VISION, met als doel om vermijdbare slechtziendheid en blindheid voor 2020 de wereld uit te helpen.

Als beschermvrouwe van VISION hielp de prinses bij het afnemen van oogtests en sprak met ouderen over het belang van zelfmanagement bij de bestrijding van onopgemerkte oogaandoeningen.


Dagje Alkmaar voor Koningin Beatrix en Prinses Máxima


Koningin Beatrix en Prinses Máxima waren vandaag allebei in Alkmaar. De prinses voor een onverwacht bezoek aan het project ‘De tafel van één’ en de Koningin om aanwezig te zijn bij de overhandiging van een netvliescamera van het Oogfonds aan het ziekenhuis.

Prinses Máxima lanceerde op 6 maart van dit jaar het project ‘De tafel van één’ van WOMEN Inc. WOMEN Inc. beoogt met het project een landelijke aanpak om de economische zelfstandigheid te vergroten van ruim één miljoen vrouwen met een lage opleiding, zonder werk. De opzet is dat vrouwen vijf ochtenden bijeen komen, onder begeleiding van een tafelbuddy, om te praten over zichzelf en hun toekomst.

In een boeren overall
schoof vanochtend ook Prinses Máxima aan. In een toespraak over de Nederlandse identiteit zei Prinses Máxima in 2007 dat Nederland te herkennen is aan één koekje bij de koffie. Dit leverde niet echt positieve reacties uit het land op. Vooral toen daarna zei dat de Nederlandse identiteit niet bestaat, barste de kritiek los. Veel woorden zal ze inmiddels voor zichzelf teruggenomen hebben. Want uitgerekend op de tafel van ‘één’ lagen een heleboel koekjes. De prinses sprak met Alkmaarse deelneemsters over hun verwachtingen van het project. Behalve het onderling uitwisselen van ervaringen en ideeën, kunnen vrouwen met dit project ook begeleiding en ondersteuning krijgen.

Het bezoek van de Koningin had op de locatie – Alkmaar – na weinig overeenkomsten met dat van Prinses Máxima. In het Medisch Centrum Alkmaar was ze aanwezig bij de overhandiging van een netvliescamera van het Oogfonds aan het ziekenhuis. De netvliescamera helpt tijdig te ontdekken of te vroeg geboren kinderen last hebben van het zogenoemde premature retinopathie (ROP). Dit is de meest voorkomende - vermijdbare - oorzaak van blindheid bij kinderen. Bij ROP is er een wildgroei aan bloedvaten in het oog, waardoor het netvlies loslaat. Tijdige ontdekking, gevolgd door een behandeling met laser voorkomt bij 90 procent van deze kinderen dat zij daadwerkelijk blind worden.

Na de overhandiging, werd de Koningin vlak voor haar vertrek nog geïnformeerd over de netvliescamera.Want nu het eerste exemplaar overhandigt was, wilde ze ‘m met haar eigen ogen wel eens beter bekijken.


Foto's: © Rick Réparon


Overig kort nieuws/ TV tip:

 - Koningin Beatrix heeft vandaag ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeurs van Jamaica en Zambia ontvangen.

- In de nieuwe reeks van het programma Green Kids’ bij RTL Telekids zal Prinses Irene natuurles geven aan kinderen. 18 oktober is de uitzending met Irene te zien.

3 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat prinses Maxima zoveel dingen doet! De hapjes zien er lekker ui! :-) Over het jurkje: erg mooi, het jurkje is alleen alles behalve koninklijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjonge wat heb je het er weer druk mee gehad om al die activiteiten weer uit te schrijven en te beelden. Ik heb er grote bewondering voor dat je het nog steeds vol houdt, je moet wel echt een heeeeeeeeeel grote oranjefan zijn, Vivian!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor deze lieve opmerking! Ja ik ben nog steeds een hele grote oranjefan !

   Verwijderen