Prins van Oranje bezoekt ‘Reinvent the Toilet Fair’ in Seattle | De Oranjes

dinsdag 14 augustus 2012

Prins van Oranje bezoekt ‘Reinvent the Toilet Fair’ in Seattle

”Toiletten zijn niet sexy”

De Prins van Oranje bezocht gisteren en vandaag in Seattle (VS) de ‘Reinvent the Toilet Fair’ op het terrein van de Microsoft Campus.


Het door de Bill & Melinda Gates Foundation georganiseerde evenement ligt in het straatje van de prins in zijn rol als voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de VN (UNSGAB) De Bill en Melinda Gates Foundation heeft onderzoekers van technische universiteiten uit alle delen van de wereld een jaar geleden uitgedaagd om een prototype toilet te ontwikkelen dat geen gebruik maakt van water, riolering en elektriciteit, betaalbaar is voor de gebruiker en in staat is om bijvoorbeeld energie en gas terug te winnen.

Teams van diverse technische universiteiten, waaronder een team uit Delft, zijn deze uitdaging aangegaan. Hun prototypes werden tentoongesteld bij de 'Reinvent the Toilet Fair'. De prins kreeg een rondleiding in het gezelschap van oprichter Bill Gates. Er werd hem geen voorrangsregeling verleend. Hij stond vaak achter een groep mensen en kon - door over hun hoofden heen te kijken - nog net iets meekrijgen van de uitleg.   Ook werd het beste toilet – beter gezegd de ontwikkelaars ervan - beloond met een prijs…

Bij die uitreiking hield de prins een toespraak. Hij ging in op het grote belang van innovatie bij de aanpak van sanitatieproblemen. Hij benoemde ook dat er geen snelle vooruitgang geboekt wordt met sanitaire voorzieningen, en dat daar verschillende verklaringen voor zijn, maar dat politici, leiders van over de hele wereld, en mensen in het algmeen niet graag geassocieerd worden met toiletten. “Toiletten zijn niet sexy” aldus de prins. “We moeten voortdurend vechten dat sanitaire voorzieningen in het middelpunt staan.” Over de toiletten van de tentoonstelling was hij dan ook zeer te spreken: “Deze toiletten zijn het winnen van een hele prestatie en een geweldige vooruitgang.”

1 opmerking: