Het Regeringsvliegtuig (PH-KBX) | De Oranjes

maandag 6 augustus 2012

Het Regeringsvliegtuig (PH-KBX)

Thema: Koninklijk vervoer (deel 1) 

PH-KBX 

Het regeringsvliegtuig wordt gebruikt voor leden van het kabinet en leden van het Koninklijk Huis, vooral bij Staatsbezoeken. Het toestel heeft de registratie PH-KBX. PH is de internationale luchtvaartcode voor Nederland, KBX staat voor Koningin Beatrix. Het regeringsvliegtuig is een Fokker Executieve Jet 70 en biedt plaats aan 24 personen. Dit toestel verving in 1996 de Fokker F28, die sinds 1972 dienst deed als regeringsvliegtuig. Deze had de registratie PH-PBX.(Prinses Beatrix)




De Fokker 70

De Fokker 70 is ontwikkeld als kleinere variant van de Fokker 100 die op zijn beurt weer een doorontwikkelde variant is van de Fokker F-28. Tussen 1993 en 1997 werden er 48 exemplaren van gebouwd. Grootste gebruiker van het type is KLM Cityhopper, met 26 vliegtuigen (december 2009). Ook is er een Fokker 70 in dienst als Nederlands regeringstoestel. In feite was de eerste Fokker 70 een 'doorgezaagde' Fokker 100. Bij het tweede prototype van de Fokker 100, de PH-MKC werden er 2 secties van het vliegtuig verwijderd en werd hij dus 4 meter korter. Dit vliegtuig had 3 vrachtdeuren, in tegenstelling tot 2 van de reguliere Fokker 70. Anthony fokker was een Nederlandse luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer. Het vliegtuigbedrijf Fokker is naar hem genoemd. In de zomer van 1910 stuurde zijn vader hem naar een monteuropleiding in Duitsland. Fokker wilde liever vliegen en besloot naar een andere school te gaan. Zijn eerste propellervliegtuigje, dat hij in 1910 ontwierp en construeerde, noemde hij De Spin.

Het vliegtuig staat normaal gesproken in hangar nummer 73 op Schiphol-Oost. Het kwam in december 2008 in het nieuws toen journalist Alberto Stegeman in zijn programma Undercover in Nederland presenteerde hoe eenvoudig hij Schiphol-Oost, de desbetreffende hangar en het vliegtuig binnen kon komen.

Willem-Alexander als piloot 

De Prins van Oranje bestuurt regelmatig het regeringsvliegtuig. Hij heeft dan ook vliegexamen gedaan in een Fokker 70, dus is voldoende bevoegd om het vliegtuig te besturen. Hij volgde verschillende cursussen onder andere bij de Rijksluchtvaartschool (RLS), waar hij zijn vliegbrevet haalde.Deze interesse heeft hij van geen vreemde. Zijn opa – Bernhard- was ook piloot en heeft ontelbare vliegtuigen bestuurd in zijn leven. 





‘Zomaar even’ met het regeringsvliegtuig op stap zit er niet in. De vluchten moeten iedere keer aangevraagd worden bij de Haagse dienst die verantwoordelijk is voor de gebruiksregeling van het vliegtuig. De regel bepaalt dat Koningin Beatrix voorrang heeft boven ministers en staatssecretarissen.

Foto’s: RVD, Airplane pictures

7 opmerkingen:

  1. Een klein typefoutje Vivian, Je schrijft in de laatste regel: De "regeling" bepaalt dat..., maar het moet zijn de regering bepaalt dat..
    Verder zie het er keurig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kun je dit soort berichten niet gewoon via email doen Anja?
      Dat is wel zo netjes naar Vivian toe die zoveel tijd en werk besteed aan haar prachtige website.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor beide reacties..

      Ik heb het nu veranderd in 'regel' misschien dat dat wat duidelijker is dan regeling.

      Verwijderen
  2. Interessant artikel; en ik vind de foto van Willem-Alexander met zijn brevet geweldig. Nog nooit gezien!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Idd erg interessant! Leuke foto's erbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. RLS? Volgens mij is de foto gemaakt bij de vliegschool van Martinair, met een vliegkaart in zijn handen. Wel gaaf!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die foto is inderdaad op het vliegveld van Lelystad, waar de Martinair Flight Academy gevestigd is, gemaakt.

      Verwijderen