Oranje nieuws - 3 t/m 6 juli 2012 | De Oranjes

vrijdag 6 juli 2012

Oranje nieuws - 3 t/m 6 juli 2012

Kroonprins Willem-Alexander bezoekt Admiraliteitsraad Koninklijke Marine

Kroonprins Willem-Alexander heeft dinsdag – in bijpassend uniform - een werkbezoek gebracht aan de Admiraliteitsraad van de Koninklijke Marine.

De Admiraliteitsraad is het wekelijkse directieberaad van de Commandant Zeestrijdkrachten. En alsof hij er wekelijks bij is, deed de prins mee met het overleg.

Koningin Beatrix reikt Erekruis in de Huisorde van Oranje uit

Koningin Beatrix heeft dinsdag het Erekruis in de Huisorde van Oranje uitgereikt aan de heer Krijn van den Ende.

Krijn is restauratie – en interieurarchitect en werkzaam op het gebied van onderzoek, conservering en restauratie van monumenten uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Omdat hij ook nog eens van 2005 tot 2011 de leiding voerde over de restauratie en renovatie van het Koninklijk Paleis Amsterdam vond Koningin Beatrix het Erekruis meer dan verdiend.

Koningin Beatrix bij gala Hans van Manen 80 jaar

Koningin Beatrix was woensdagavond aanwezig bij het gala ter ere van de 80e verjaardag van Hans van Manen in het Muziektheater Amsterdam. 

Hans van Manen heeft al meer dan 120 balletten gecreëerd. Het Nationale Ballet is met tachtig dansers, afkomstig uit de hele wereld, het grootste dansgezelschap van Nederland. Het gezelschap is samen met de Nederlandse Opera sinds 1986 een van de vaste gezelschappen van Het Muziektheater Amsterdam.

Tijdens de voorstelling woensdag werden zo’n acht werken van Hans van Manen uitgevoerd, waar de Koningin, als dansliefhebber, uiteraard van genoot.

Prinses Máxima bezoek Kennismakingsconcert in Concertgebouw

Prinses Máxima was woensdagavond in Amsterdam aanwezig bij het derde Kennismakingsconcert van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Als beschermvrouwe is de prinses meerdere keren per jaar bij het Concertgebouw voor een of ander concert. Met dit ‘Kennismakingsconcert’ wordt geprobeerd meer bezoekers te trekken. Vaste bezoekers werden gekoppeld aan een introducé. Na afloop van het concert kon men ook kennis maken met musici, solist en dirigent en met elkaar… soort van ‘concertdaten’ dus.

De prinses luisterde naar een solo-optreden van een harpist en kletste nog wat met de Duitse dirigent.

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/   

Prinses Máxima opent expositie in museum Broekerveiling
…en bezoekt zorgtuin

Prinses Máxima opende gisteren de expositie ‘Leven van het land’ in museum Broekerveiling in Langedijk. Daarna bezocht ze ook nog een zorgtuin.

 Museum BroekerVeiling huisvest de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw, een rijksmonument en lighallen die boven het water zijn gebouwd. De veiling bestaat dit jaar honderd jaar, en kon daarom op Koninklijk bezoek rekenen. Vooral omdat het museum is verbouwd sinds 2009. De expositie 'Leven van het land' laat op interactieve wijze zien hoe voorheen werd geleefd en geteeld op de eilanden in het gebied en hoe werd gehandeld in de BroekerVeiling.

Omdat slechts een klein deel van die eilanden bewaard is gebleven, was de prinses er wel nieuwsgierig naar. Per bootje werd het landschapsreservaat Oosterdel bezocht, wat beheert wordt door Stichting Veldzorg. De Stichting heeft een deel van het gebied in gebruik voor biologisch – dynamische tuinderij. Bewoners van de instelling werken op het eiland en gaven de prinses een rondleiding. Na haar neus in verschillende bloemen gestoken te hebben, en met een mand vol komkommers sloot de prinses haar bezoek aan Langedijk af.


Foto's: © Marieke Jansen van Rosendaal, http://royalfotograaf.nl/

Koningin Beatrix brengt streekbezoek aan Zuidwest-Friesland
Koningin Beatrix bracht vandaag een streekbezoek aan Zuidwest-Friesland.  

Het bezoek stond in het teken van vier thema's: gemeentelijke herindelingen, het Friese Merenproject, duurzame plattelandsontwikkeling en de problemen van kleine woonkernen. De Koningin begon haar bezoek in Heeg. Daar sprak ze met betrokkenen over de totstandkoming van de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslan die op 1 januari vorig jaar is ontstaan door samenvoeging van vijf gemeenten, waaronder Bolsward en Sneek. Ook werd gesproken over de herindelingsgemeente De Friese Meren en het effect van de herindelingen in de dagelijkse praktijk.

Vervolgens ging ze aan boord van de salonboot Gaasterland voor een vaartocht over het Slotermeer naar Balk. Onderweg werd ze geïnformeerd over projecten die het toerisme in de streek moeten bevorderen. Bij aankomst in Balk gaf de Schutterij van Sloten een eresaluut. Vanmiddag bezocht Beatrix de boerderij van de familie Westra in Oudemirdum. Ze sprak daar met de familie over hun bedrijfsvoering, die bijdraagt aan een betere balans tussen natuurbeheer en de agrarische sector. Zo heeft de boerderij diverse duurzame energie-installaties en een eigen waterzuiveringsinstallatie, waarmee het afvalwater op het terrein wordt gezuiverd.

In Koudum sprak de Koningin met bewoners over de problemen van kleine woonkernen, waar de leefbaarheid onder druk staat, omdat voorzieningen als scholen en winkels verdwijnen. In Koudum is een multifunctioneel centrum ingericht dat een school, bibliotheek, centrum voor jeugd- en jongerenwerk, muziekschool en de lokale omroep Radio Súdwest-Fryslân herbergt.

De Koningin vervolgde haar toer naar It Heidenskip, waar ze een demonstratie fierljeppen (polsstokverspringen) bijwoont. Ze sloot haar bezoek aan Zuidwest-Friesland af in Workum, met een korte wandeling door de stad.

Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/   

Overig kort nieuws:

- Afgelopen zondag landde André Kuipers terug op de aarde. Kroonprins Willem-Alexander en Prins Pieter-Christiaan lieten via twitter een reactie achter:
Prins van Oranje: “Welkom veilig terug op aarde. Nederland is trots op uw unieke prestatie” Prins Pieter-Christiaan: “Welcome back! Respect voor onze Europese ruimte record houder, geweldige prestatie “  

- Ook Koningin Beatrix reageerde. Via een telegram schreef ze o.a.: ''Wij hebben groot respect voor Uw prestatie en voelen ons geïnspireerd door Uw positieve uitstraling en communicatieve vaardigheden, waardoor U zovelen heeft laten delen in dit bijzondere avontuur.''


- Koningin Beatrix heeft woensdag op Paleis Noordeinde ter overhandiging van hun geloofsbrieven achtereenvolgens de ambassadeur van de Republiek Roemenië, H.E. mevrouw Ireny Comaroschi en de ambassadeur van de Verenigde Mexicaanse Staten, Z.E. Eduardo Ibarrola-Nicolín ontvangen.

 - Eliane van Vollenhoven vierde 5 juli haar 3e verjaardag

- Nicolás Guillermo viert vandaag zijn 33e verjaardag

- Máxima’s zusje – Inez Zorreguieta – is opgenomen in een psychiatrische kliniek. De 27-jarige Inez krijgt daar een behandeling voor een persoonlijkheidsstoornis en anorexia..

 - Vandaag werd bekend dat Gerrit Komrij is overleden. Koningin Beatrix heeft via een telegram haar medeleven betuigd aan de familie. Verder schrijft de Koningin: "Nederland heeft in hem een groot dichter verloren." In zijn functie van Dichter des Vaderlands schreef Komrij onder andere gedichten bij het 20-jarig jubileum van Koningin Beatrix, bij de verloving van Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima en bij het overlijden van Prins Claus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten