De Koninklijke familie te paard | De Oranjes

zaterdag 14 juli 2012

De Koninklijke familie te paard

Thema: Koninklijke dieren (deel 5) 

Bijna ieder lid uit de Koninklijke familie heeft wel op een of andere manier met paarden te maken gehad en/of bereden.

Toen Nederland een onafhankelijk Koninkrijk werd (na de Franse overheersing) werden de paarden eerst verplaatst naar stallen achter het Pagehuis (Lange Voorhout).Keizer Karel V bezocht Den Haag in 1536 en hij bedacht dat het anders kon. Hij gaf opdracht om vier rijen lindebomen op het Voorhout te planten en vanaf dat moment ontwikkelde het Voorhout zich in de richting van de statige laan die het nu eigenlijk nog steeds is.In 1878 werden nieuwe Stallen gebouwd binnen de singelgracht op de hoek van de Hoge- en de Prinsessewal. Hier bevond zich een ander stuk grond van de Koninklijke familie (tuinen van het Oude Hof / Paleis Noordeinde). De nieuwe Koninklijke Stallen zijn in 1879 opgeleverd.In de Koninklijke stallen staan de paarden van de Koninklijke familie en (sinds 1898) de Gouden Koets. Op de derde dinsdag van september vertrekt de koets dan ook vanaf deze locatie.

Links: De Koninklijke stal, rechts: De Buitenmanege

Vlak voor zijn dood had Willem van Oranje zo’n 43 paarden op stal staan. Zijn zoon Maurits ging vervolgens ook nog eens intensief paarden fokken. Hij stichtte met dat doel een hengstenstation in het Duitse Westerwald.
 


Links: Willem van Oranje, rechts: Prins Frederik Hendrik (Foto's met dank aan Oscar) 






Maurits van Oranje te paard tijdens de Slag bij  Nieuwpoort

De Oranjes waren dus echte paardenfokkers. Koning Willem III concentreerde de fokkerij op Het Loo. Bij hem ging het niet om zadelpaarden maar om landbouw- en zeer zware koetspaarden.
Koning Willem II was een van de meest enthousiaste Oranjeruiters. Hij draaide er zijn hand niet voor om ‘even’ te paard van Den Haag naar Brussel en zelfs van Brussel naar Soestdijk te rijden. Onderweg liet hij zijn paard over alle tolbomen springen. Het favoriete paard van Willem II was Wexy.

Na zijn dood werd het dier opgezet en kreeg hij een plaats in Paleis Noordeinde. Koningin Emma liet het naar de Koninklijke stallen verhuizen, waar het nog steeds deel uitmaakt van de collectie.


Wexy anno 2012...









Ook Koningin Wilhelmina was een paardenliefhebber. De interesse werd haar met de paplepel ingegoten door haar moeder, die een heleboel verschillende soorten paarden ter beschikking had voor haar rijtoeren. Op het dierenkerkhof in het park van Het Loo hebben de paarden van Wilhelmina hun laatste rustplaats gevonden. Op de grafstenen staan de bijzonderheden over hun levens vermeld.

Prins Hendrik, deelde de liefhebberij van zijn vrouw. Op zijn initiatief werden er bij Het Loo Koninklijke stallen gebouwd waar 64 rijpaarden en 88 tuigpaarden werden ondergebracht. Prinses Juliana trad niet in de voetsporen van haar ouders. 'Knollen,' zoals zij de paarden omschreef, konden haar maar matig interesseren.

Koningin Wilhelmina in 1916 

Prins Bernhard was ook een echte ruiter, maar moest wegen rugklachten op een bepaald moment helaas stoppen. Vroeger deed hij samen met zijn dochters Beatrix en Irene vaak mee aan paardenevenementen.





Prinses Beatrix neemt met haar paard een hindernis (1952)
Links: Prinses Irene te paard, rechts: Prinses Margriet met haar pony 
De prinsessen bij de stallen van Paleis Soestdijk (1954) 
Een trotse Beatrix poseert met haar paard (1959) 



Willem-Alexander, Beatrix en Claus op het strand (screenshot)
De liefhebberij gaat door tot op de dag van vandaag. Koningin Beatrix is nog steeds een enthousiaste amazone. Samen met haar man Claus en zoon Willem-Alexander reed ze graag paard op het Scheveningse strand, wat ze overigens nog steeds doet.

Een paar weken geleden werd bekend dat haar ‘bekende paard’ Benito met pensioen gaat. Benito is het paard van de Koningin die op Prinsjesdag altijd bereden werd door de Stalmeester. Na bijna 20 jaar trouwe dienst heeft de Koningin nu besloten dat hij met pensioen mag. Hij is verhuisd naar Apeldoorn – dichtbij Jachtslot het Oude Loo. Omdat de Koningin regelmatig een weekend doorbrengt op het Oude Loo kan ze haar paard regelmatig bezoeken. Maar het galopperen op het Scheveningse strand zal er met Benito niet meer inzitten. Misschien krijgt Benito ook zo nu en dan aandacht van tante Margriet. Want Prinses Margriet heeft het gebruik ‘mennen’ overgenomen van haar oma Wilhelmina. Mennen is het rijden met paard en wagen.
Willem-Alexander (verkleed) op een paard bij de Koninklijke Stallen in Den Haag (1978)
Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven met paard en wagen. Prins Floris kijkt vanaf zijn paard toe (1986)
Koningin Beatrix en Prins Claus op een paard (1989)
Tegenwoordig verschijnen er niet veel foto’s meer van Oranjes te paard…maar ook Prinses Máxima beheerst de ruiterkunst. Dat bleek wel bij een bezoek aan Mongolië in 2006.. Verder zijn de dochters van de prins en de prinses echte paardenliefhebbers. Regelmatig verschijnen ze (net als hun oma, vader en moeder) bij evenementen zoals Breda Hippique en ‘Jumping Amsterdam’. Prinses Amalia en Prinses Alexia zitten bovendien sinds kort zelf op paardrijles. De eeuwenoude paardenliefde van de Oranjes wordt dus ook bij de jongste generatie al weer voortgezet.

13 opmerkingen:

  1. geweldige foto's en een hele mooie blog!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prinses Amalia rijdt ook concoursen. Ze rijdt dan dressuurproeven en springt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een meisje kwam een keer kijken bij wedstrijden dus ik vraag rij je ook hier??! Zegt ze nee amalia heeft hier haar wedstrijd dus ik zeg moet ik haar kennen ik dacht namelijk ni meteen aan de koningin enzo dus zei zegt ja das de dochter van de prins willem alexander dus ik vraag heel vaag is ze hier dat kan nooit dus zei zegt echt waar en toen liep ze weg mr ik kon ni gaan kijke want moest mn eigen pony nog doen mr mensen. geloven jullie het??! Ik bedoel ze kan er nooit zijn geqeest maarr hoe kom je in 2 seconde letterlijk 2 seconden op zo'n idee reageer ff ik geloof het natuurlijk niet maar wat denken jullie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja dat kan hoor, ze rijdt regelmatig wedstrijden, dus het zou heel goed kunnen dat ze daar was... Waarom niet? Het blijven mensen hoor..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. idd rijdt prinses Amalia wedstrijden. Gisterenavond deed ze nog mee in Bergschen hoek en waren haar moeder en haar zussen erbij ter aanmoediging.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Even een update over Wexy. deze staat al jaren in de Galatuigenkamer. Dus niet zoals de foto suggereert in het Museum/Vergaderzaal. De foto is nog uit de tijd dat het een echt museum was.

    BeantwoordenVerwijderen