Officieel bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - III | De Oranjes

zaterdag 29 oktober 2011

Officieel bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - IIIDe tweede dag op Aruba begon avontuurlijk met een bezoek aan Natuurpark Arikok. Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima kregen een rondleiding door het informatiecentrum en gingen daarna met eigen ogen het park in. Per auto werden de mooiste plekjes van Arikok getoond, van windmolenpark tot cactussen en grotten. Voor mensen met lef zijn de grotten – met veel vleermuisbewoners – ook te bezichtigen, maar dat durfden de Koningin en de prins en prinses toch niet aan. Wel kregen ze wat informatie van de gids, die vertelde dat de dieren uit Venezuela komen aangevlogen, wat Willem-Alexander vervolgens als ‘Asielzoekers’ omschreef.

Aansluitend werd de vernieuwde woonwijk Juwana Morto bezocht in San Nicolas. Met behulp van het project ‘Bo Bario’ hoopt de gemeente de problemen grotendeels aangepakt en onderdrukt te hebben en wordt er vooruit gekeken naar een betere toekomst. Veel woningen in de wijk zijn opgeknapt. De bewoners van de wijk knoopten direct gesprekjes aan met Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Een van de bewoners vertelde aan de Koningin dat hij net in zijn nieuwe woning was getrokken, maar niet getrouwd was. Koningin Beatrix probeerde met “Misschien dat u nu wel een vrouw vindt” de man te troosten. Niet beseffend dat haar opmerking ook over kan komen dat hij alleen met een mooie woning kans maakt op een vrouw, en als mens zelf geen aantrekkingskracht heeft. Ook de Arubaanse premier Mike Eman wandelde mee door de wijken en zei – toen Prinses Máxima de kant van een wat minder frisse woning opkeek – wat beschamend dat nog niet alles aangepakt is. Ook de bewoners verdrongen zich rond het Koninklijk gezelschap. Een aantal van hen week niet van Willem-Alexander’s zijde en riepen enthousiast dat zij zelfs zonnepanelen op hun dak hebben liggen om energie op te wekken.

Later op de dag splitsten Koningin Beatrix, Prinses Máxima en Kroonprins Willem-Alexander zich op. De Koningin ging met haar schoondochter naar een vrouwenopvangcentrum, wat in 2005 de Appeltjes van Oranje won. Ondertussen hield de prins een toespraak bij de Green Conference. Tijdens die conferentie gaf Kroonprins Willem-Alexander Aruba een compliment over het energiebeleid: “Het is geweldig te zien waarin een klein land groot kan zijn”.
Foto’s dag 2

In de avond stapten ze op het vliegtuig. Inmiddels zijn ze op Bonaire, waar ze morgen een vrije dag hebben en maandag verder gaan met hun programma.

6 opmerkingen:

 1. Fijn dat je weer online ben,leuk om alles weer te zien.
  succes Nel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hé, waarom is mijn reactie verwijderd? (;

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hé, dat snap ik ook niet! Heb 'm niet verwijderd! Wel gelezen gisteren.. Als ik nog precies wist wat er stond zou ik 'm opnieuw plaatsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh haha, maakt ook niet uit hoor (; !

  BeantwoordenVerwijderen