Oranje nieuws - 25 oktober 2011 | De Oranjes

dinsdag 25 oktober 2011

Oranje nieuws - 25 oktober 2011

Drukke dag voor Prinses Máxima in Haarlem, Utrecht en Amsterdam
‘Stem in de Stad’, ‘Slinger-Event 4x4’ en ‘Kopoverleg Mbo-beleid’

Prinses Máxima had vandaag een erg drukke dag. Het begon vanochtend in Haarlem waar ze het nieuwe gebouw van het kerkelijke centrum ‘Stem in de Stad’ opende, vervolgens  bezocht de prinses in Utrecht het ‘Slinger-Event 4x4’ en voordat ze huiswaarts keerde, woonde ze nog even een ‘Kopoverleg’ bij op het hoofdkantoor van de ABN AMBRO bank in Amsterdam.

Al sinds de middeleeuwen staat het gerenoveerde pand Vincentius-Carré op een plek in het centrum van Haarlem waar de kerk hulp biedt aan kwetsbare mensen. Met de komst van Prinses Máxima werd het nieuwe ‘Stem in de Stad’ meteen gepromoot en kunnen de mensen van de kerk nog heel wat jaren vooruit. Het centrum is behoorlijk uitgebreid; er zijn 7 afdelingen, een restaurant, medische spreekuren en een huiskamer voor eenzame mensen.. De prinses sprak na de officiële openingshandeling met vrijwilligers en gasten. Voor de eenzame mensen in de huiskamer een echte opsteker.

Rond het middaguur vertrok Prinses Máxima naar Utrecht. Daar opende ze de bijeenkomst: Slinger-Event 4x4. Hoewel de naam doet denken aan een of ander thema van een kinderfeestje, is dat het absoluut niet. Het Slinger-Event 4x4 is een bijeenkomst over maatschappelijk betrokken ondernemen in een stad. Tijdens de bijeenkomst vanmiddag konden ondernemers alles te weten komen over het opzetten van een Mbo-beleid in hun bedrijf. Ook vonden er workshops plaats.. Veel tijd had Máxima daar niet voor, ze werd in Amsterdam verwacht.. Op het hoofdkantoor van de ABN AMBRO bank werd er een zogeheten ‘Koploperoverleg’ georganiseerd van maatschappelijk betrokken ondernemers. Tijdens de bijeenkomst presenteerden 30 bedrijven hun voornemens over betrokken ondernemen. Máxima mocht de ondertekende intentieverklaring op het podium in ontvangst nemen..

Foto's: © Thea van ZelstKoningin Beatrix terug op het Baarnsch Lyceum

Oud-leerling Koningin Beatrix was vandaag weer even op haar oude middelbare school: Het Baarnsch Lyceum. Ze opende er het nieuwe scholencomplex van de Waldheim-mavo.

Veel Oranjes volgden onderwijs op het Baarnsch Lyceum . Beatrix met haar zussen, en een aantal jaar later ook Kroonprins Willem-Alexander en z’n broer Prins Friso. Beatrix haalde haar gymnasium diploma in 1956, na vele moeilijke lessen en zo af en toe een oliebol voor een goed doel gebakken te hebben. Ruim 12 jaar later keerde ze weer terug op school toen haar moeder de voormalige nieuwbouw opende.. Vandaag was het haar beurt om een nieuw complex te openen. De Koningin onthulde het bord ‘Kom van Oranje’ en bezocht vervolgens de school, waar een kleine reünie plaatsvond. Oud-docenten waar Koningin Beatrix nog les van heeft gehad wachtten haar op, Beatrix herkende hen meteen en snel daarna volgde een omhelzing..

Kroonprins Willem-Alexander spreekt in Parijs over watermanagement

Kroonprins Willem-Alexander was vandaag in Parijs waar hij sprak – als voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie – op het Global Forum on Environment. Met een thematitel als ‘Making Water Reform Happen’ stond de prins in ieder geval niet met een mond vol tanden – figuurlijk.

Secretaris-Generaal Gurria stuurde enkele weken geleden een uitnodiging naar de prins om als voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie aanwezig te zijn bij dit forum. Tevens kennen de prins en de Secretaris-Generaal elkaar via UNSGAB. Deze bijeenkomst werd echter georganiseerd door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (afgekort OESO) wat praktische ondersteuning en aanbevelingen biedt aan landen bij het ontwikkelen, hervormen en financieren van hun beleid en op het gebied van watermanagement. Na zijn toespraak bleef de prins nog voor een paneldiscussie.

1 opmerking:

  1. Wat een mooi logje weer, leuk opgevrolijkt met foto's! Mooie corsage droeg prinses Máxima. Wauw, die oud-docenten moeten al hoogbejaard zijn!

    BeantwoordenVerwijderen