Oranje nieuws - 10 t/m 13 oktober 2011 | De Oranjes

donderdag 13 oktober 2011

Oranje nieuws - 10 t/m 13 oktober 2011

Prinses Máxima slechts op bezoek in gevangenis
Bezoek aan symposium ‘Vrouwen in detentie’ en gesprekken met gevangenen

Het zal niet snel gebeuren dat een prinses achter de tralies verdwijnt, maar maandagmiddag was Prinses Máxima toch aardig in de buurt…

In de vrouwengevangenis ‘Ter Peel’ in Evertsoord woonde Prinses Máxima een symposium bij over hulp aan gedetineerden bij opvoeding van hun kinderen. Vrouwen die al jaren in de gevangenis zitten krijgen in de laatste tijd van hun opsluiting begeleiding om contact met hun kinderen weer te herstellen.. Na het symposium zocht de prinses ook enkele vrouwen op over hun begeleiding, en óf de kinderen nog wel contact met hen willen.. Voor de gelegenheid had Máxima haar donkere jas en laarzen aangetrokken.. Plaatsvervangend directeur Rien van den Broek overhandigde Máxima tot slot een beeldje, als ze vanaf het streng beveiligde terrein weer huiswaarts keert..

Kroonprins Willem-Alexander aanwezig bij 175-jarig jubileum Noordhoff Uitgevers

Kroonprins Willem-Alexander was dinsdagmiddag aanwezig bij het 175-jarig jubileum van Noordhoff Uitgevers in Groningen.

Tijdens de bijeenkomst nam de prins het eerste exemplaar in ontvangst van de Bosatlas van de geschiedenis van Nederland. Het betreft een weergave van de vaderlandse geschiedenis in de vorm van meer dan 1500 kaarten en begeleidende teksten.


Kroonprins Willem-Alexander bij ‘wateravond’ in Wassenaar

In zijn woonplaats Wassenaar heeft Kroonprins Willem-Alexander dinsdagavond deelgenomen aan een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit de Nederlandse watersector. De prins is sinds 2004 voorzitter van de Adviescommissie Water.

In de beperkte ruimte zaten maar liefst 40 vertegenwoordigers uit de watertechnologie, deltatechnologie en de maritieme sector te overleggen over onderlinge samenwerking om de internationale markt wat meer vorm te geven. De watersector is een van de negen topsectoren die het kabinet heeft aangewezen als een sector waar Nederland wereldwijd sterk in is. Willem-Alexander luisterde aandachtig en haalde zo af en toe zelf ook een advies boven wáter.Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima bij 25e Cinekid Festival
Geen Patatje Oorlog voor de prinsesjes

Toen er woensdagmiddag door de gangen van Villa Eikenhorst vaag “Patatje Oorlog” “We zijn zo terug” klonk, dachten de prinsesjes vast dat hun ouders even naar de snackbar gingen, maar helaas voor hen; Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima bedoelden de film Patatje Oorlog die tijdens de opening van het 25e Cinekid Festival
gedraaid werd.

In de Westergasfabriek in Amsterdam was het een drukte van belang, het Cinekid Festival ging weer van start, met dit keer wel heel bijzondere gasten. Willem-Alexander en Máxima namen plaats op het podium waar ze op een knop drukten en meteen de eerste film ‘Patatje Oorlog’ in premiére ging. Het Cinekid Festival – wat nog tot 21 oktober duurt, – is bedoeld voor kinderen om de beeldvorming te bevorderen. Niet alleen via films, maar ook via tv en andere media. Na de opening kregen de prins en prinses ook nog een rondleiding door het medialab, waar kinderen hen enthousiast uitleg gaven over een apparaat wat in een aquarium geplaatst is, zodat – als je er doorheen kijkt – je het idee krijgt of je ín het aquarium zwemt. Tot slot lieten Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima nog maar eens zien hoe verliefd ze op elkaar zijn, door vlak voor vertrek naar huis in het openbaar elkaar een kus te geven.Koningin Beatrix opent nieuwbouw Zorgplein Maaswaarden

Koningin Beatrix opende woensdag het nieuwbouwcomplex van zorgplein Maaswaarden in Wijkestein. Ongeveer 25 jaar na haar vorige bezoek in. 1986.

Zorgplein Maaswaarden biedt thuiszorg, dagverzorging, behandelingen en verzorgingshuizorg aan mensen. Omdat het gebouw een tijd geleden uit zijn voegen barstte, werd er flink verbouwd en uitgebreid. Woensdag kon de Koningin met eigen ogen de drastische verandering zien. Voordat ze naar binnen mocht, moest ze eerst wel een beeld onthullen. Daar waren uit de nabije omgeving talloze schoolkinderen getuige van. Binnen kreeg ze een uitgebreide rondleiding en sprak ze met wat bewoners.


Foto's: © Joop Lankhaar, http://genderen.org/
Prinses Laurentien actief tijdens Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek – met als thema ‘Helden’ – die nog tot zondag duurt, kon de prinses van lezen en schrijven natuurlijk niet ontbreken. Maar liefst twee keer las ze voor uit haar Mr. Finney boeken.

Op 9 oktober arriveerde Laurentien met haar Mr. Finney boeken in Nijmegen bij de Lindenberg. Met haar bijzondere manier van voorlezen wist ze een tribune vol kinderen te temmen. Gisteren betrad ze de provincie Zeeland. Iedere keer áls de prinses in Zeeland komt kiest ze voor Walcheren, ook dit keer. In ’n schuur in Meliskerke hadden zich maar liefst 700 kinderen verzameld. Aandachtig luisterden ze naar de Mr. Finney boeken alsof ze er nog nooit eerder van gehoord hadden. Het lijkt ook zo’n onschuldig boek, maar ondertussen krijg je als kind wel ’t besef van de problemen in de wereld voorgeschoteld.Kroonprins Willem-Alexander bezoekt ‘Roots 2 Share’ en aanmeldingsfase Koning Willem I prijs

Weer een drukke dag voor Kroonprins Willem-Alexander vandaag. In Den Haag bezocht hij vanmiddag het jongerenevenement ‘Roots 2 Share: the future’ om met middelbare scholieren te praten over zijn Groenland ervaring. ’s Avonds was hij in Amsterdam bij de aanmeldingsfase voor de Koning Willem I prijs 2012..

Geen pak maar een gemakkelijk WWF vest droeg de prins vanmiddag tijdens zijn bezoek aan ‘Roots 2 Share: the future’ in het Museon in Den Haag. Meer dan 100 leerlingen van verschillende Haagse scholen waren bijeen gekomen om te praten met wetenschappers en te werken aan een toekomstbeeld voor Groenland. Willem-Alexander kon door zijn Groenlandreis uitgebreid terugblikken over zijn avontuur en opende de bijbehorende tentoonstelling, waar bezoekers de veranderingen die plaats hebben gevonden in Groenland kunnen ervaren. Het doel van de scholieren is om een toekomstbeeld aan de hand van thema’s als natuur, cultuur, economie en technologie samen te voegen en te overhandigen aan de Groenlandse regering.. Het is natuurlijk nog maar de vraag hoe die regering de bemoeienissen opvat, maar wellicht werkt het mee als in het werkstuk ‘de Prins van Oranje’ vermeld staat.


Foto's: Museon

Na een snelle magnetronmaaltijd werd de prins naar Amsterdam gebracht waar hij getuige was van de aanmeldingsfase voor de Koning Willem I prijs 2012. Als erevoorzitter van de Koning Willem I stichting kun je moeilijk ontbreken. De Koning Willem I prijs wordt eens in de 2 jaar toegekend aan een talentje uit het ondernemerschap. Hoewel ze de buit al lang binnen hebben, waren ook oud-winnaars van de prijs aanwezig bij de aanmeldingsfase. Nog tot 1 januari 2012 kunnen bedrijven zich kandidaat stellen.

4 opmerkingen:

 1. Leuk beschreven weer de onderwerpen. Vooral 'Patatje oorlog' in Villa Eikenhorst....:-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt echt talent om de meest saaie nieuwsberichtjes aantrekkelijk leesbaar te maken! De leden van het Koninklijk Huis waren maar weer druk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je het al gehoord:

  Elizabeth opnieuw overgrootmoeder
  Koningin Elizabeth wordt in maart volgend jaar - als alles goed gaat - opnieuw overgrootmoeder. Autumn Phillips, echtgenote van haar oudste kleinzoon Peter Phillips, is in verwachting van haar tweede kind. Het paar heeft al een dochter, Savannah.

  Buckingham Palace maakte het nieuws vrijdag bekend. De koningin en prins Philip zijn 'delighted', zo liet een woordvoerder weten. Peter Phillips is de zoon van prinses Anne en Mark Phillips. Peters zus Zara trouwde deze zomer met de Engelse rugbyinternational Mike Tindall. © RB

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke foto's van de prins in het Museon! Het staat hem hartstikke leuk, dat vest van het WWF.

  BeantwoordenVerwijderen