'Juliana's jaren' - 1923 | De Oranjes

zondag 18 juli 2010

'Juliana's jaren' - 1923…serie ter gelegenheid van Juliana’s 100e geboortejaar (1909-2009)19231923 is een feestelijk jaar, want Koningin Wilhelmina viert haar 25-jarig regeringsjubileum en bij die feestjes hoort Juliana natuurlijk ook. Het hele jaar door is er overal feest, en worden er verschillende plaatsen in het land met een bezoek verblijdt van het Koninklijk gezin. Vooral rond Wilhelmina’s verjaardag (31 augustus) zijn er de officiële feesten en huldigingen. Zo brengen grenadiers en jagers op 27 augustus een ‘huldeblijk’ aan de vorstin, is er op 31 augustus een defilé op het Malieveld, en 6 dagen later wordt er opnieuw een defilé gehouden maar dan staan Juliana, haar ouders en genodigden op het balkon van het Paleis op de Dam in Amsterdam en worden ze toegezongen.


1923 2 Toch gebeuren er behalve deze vrolijke gebeurtenissen ook dingen waarvan je in eerste instantie niet zou denken dat een prinses het overkomt, en vooral niet in de jaren 20. De bijna 14-jarige Juliana schaatst op de sloot achter Paleis Huis ten Bosch als een jongen haar laat vallen door zijn schaats snel voor de hare te steken. Juliana kan de val niet voorkomen en komt hard op het ijs terecht, en schuift vervolgens nog een paar meter op haar buik verder. Van overeind helpen is geen sprake, want niet lang na haar val – als ze zelf weer overeind krabbelt – staat een groepje jongens te lachen, en herkent Juliana de bewuste jongen die haar liet struikelen. Ze is kwaad, dat zie hij, en hij maakt dat hij wegkomt.. maar de prinses die veel meer schaatskwaliteit heeft haalt hem in korte tijd in en geeft hem een klap.. wederom gelach op de schaatsbaan, niet Juliana, maar de jongen werd nu uitgelachen.


In de zomervakantie gaat Juliana met haar ouders naar Engeland waar Wilhelmina in Ambleside het buitengoed ‘Rydal Hall’ huurt (waar je vandaag de dag nog steeds kunt verblijven http://www.rydalhall.org/index.php?id=1  ) voordat ze doorreist naar Ambleside mag Juliana een paar dagen bij haar vriendin Miek de Jonge uit het vroegere paleisklasje logeren, die samen met haar ouders zo’n 40 km ten zuiden van Londen op ‘Stoke Lodge’ woont. (Tegenwoordig een hotel en restaurant: http://www.stokelodge.co.uk/   ) Miek vertelde later over dit logeerpartijtje: “Het was de eerste keer dat de prinses in een gewoon huis logeerde”, het was zo grappig! Ik weet nog hoe verbaasd ze was dat er tafelmeisjes bedienden in plaats van lakeien. Dat was ze helemaal niet gewend.” Hoewel het maar een paar dagen zijn geniet Juliana van de vrijheid, ze tennist en wandelt veel met Miek door de mooie omgeving en reist dan samen met Miek door naar Ambleside, om de rest van de vakantie samen met de Koninklijke familie door te brengen.
Foto's: RVD


Bekijk  ook :1909- 1910  - 1911 - 1912 - 1913 - 1914 - 1915 - 1916 - 1917 - 1918 - 1919- 1920 - 1921- 1922

6 opmerkingen:

 1. Interessante log heb je geplaatst! Leuk dat je van elk levensjaar van koningin Juliana een log plaatst!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind nog steeds erg leuk dat je van elk jaar een log maakt! Hele mooi, duidelijke foto's weer! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk! Ik weet dat jullie geen reaclame willen in een reactie, maar ik doe het wel even met mijn nieuwe site: omdat er nog niet veel reactie's zijn.
  Dus kom en reageer op mijn site.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je schrijft eerst dat je weet dat het niet de bedoeling is en toch doe je het?
  Volgende keer betekend dit een ban..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie log! Hoop dat we Amalia en haar zusje ook een keer op een defile zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat gemeen van die jongens dat ze Juliana uit lachten terwijl ze zo viel. Wel een goeie dat ze hem zo op zijn nummer zette, hij had natuurlijk nooit verwacht dat een prinses hem zou slaan! Fijn voor Juliana dat ze ook bij haar vriendin mocht logeren, dat zal inderdaad wel een hele ervaring geweest zijn, juist omdat het zoveel 'normaler' was..

  BeantwoordenVerwijderen