Koningin dineert in Wenen | De Oranjes

zondag 10 januari 2010

Koningin dineert in Wenen

…aandacht voor samenwerkende universiteiten en daarna lekker eten!

Geen eenvoudig bakje friet met een kroket van de Haagse snackbar op deze koude zondagavond voor Koningin Beatrix.. want onze Koningin had een Oostenrijks diner in Wenen! Het speciale diner – waar o.a. prins Hassan van Jordanië en talrijke mensen uit de Oostenrijkse politiek aanwezig zijn – werd georganiseerd door het ‘Trilateral Academic Centre for European Studies’, een studiecentrum voor Israëlische, Palestijnse en Jordaanse studenten.

Voorafgaand aan het diner spraken verschillende sprekers onder wie dus ook de Jordaanse Prins. Het Trilateral Academic Centre for European Studies is een samenwerkingsverband van universiteiten in Israël, Jordanië en Oost-Jeruzalem. Studenten uit de drie gebieden kunnen aan dit centrum een leergang Europese Studies volgen. Het doel van deze studie is hen meer te leren over de Europese Unie en tegelijkertijd contacten en wederzijds begrip op te bouwen. De Duitse overheid ondersteunt het project. De deelnemende studenten volgen hun lessen aan de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf. Nadat iedereen vol aandacht naar de toespraken had geluisterd en de sprekers eindelijk klaar waren met hun speech kon er plaatsgenomen worden aan de chique gedekte tafels..

Het voorgerecht was een Knoblauchrahmsuppe , een romige knoflooksoep met kleine croutons. Door de hoeveelheid knoflook hoeft de Koningin morgenochtend bij het wekelijks overleg met Willem-Alexander, Máxima en medewerkers van het hof niet meer te vertellen wat voor soep ze op heeft. Nog nagenietend van de heerlijk smakende soep werd het hoofdgerecht alweer geserveerd: ‘Bauernschmaus’ – een schotel met worstjes, hamsoorten, spek en een aardappelgerecht. Het toetje was een overheerlijke ‘Kaiserschmarren’ - een met rozijnen gebakken pannenkoek, die in stukjes, bestrooid met poedersuiker wordt geserveerd met een compote.
Inmiddels is de Koningin alweer op weg naar huis – maar wellicht is ze nog even voorbij ‘De Hofburg’ geweest (het winterpaleis ten tijde van keizer Franz Joseph en keizerin Sissi) In de avond is zo’n paleis natuurlijk nog mooier om te zien dan overdag.

8 opmerkingen:

 1. De foto van de Koningin is echt prachtig, ik vind het een heel sfeervol plaatje! Dat diner klinkt goed!
  @ reactie op mijn weblog: ik vond het ook vreselijk van die beren, daarom vind ik het erg fijn dat ze nu in het Berenbos mogen wonen! (Dat vind ik het leuke aan dat berichtje.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo vorstelijk en feestelijk als de koningin er hier uitziet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze zag er prachtig uit! vooral die juwelen vind ik prachtig! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen