'Juliana's jaren' - 1920 | De Oranjes

vrijdag 22 januari 2010

'Juliana's jaren' - 1920


..serie ter gelegenheid van Juliana’s 100e geboortejaar.


In de kerstvakantie van 1919/1920 heeft Juliana samen met haar vader een heel bijzonder uitje! Ze gaat voor het eerst van haar leven naar een bioscoop! In Den Haag draait een Schackleton-film, een spannende film over een ontdekkingsreiziger op de Zuidpool.


Met haar drie schoolgenootjes heeft Juliana een goede band. Het zijn echte vriendinnen voor haar, en ze gaat buiten de lesuren om met hen ook leuke dingen doen en komt via hen weer in contact met andere meisjes wat dan ook weer vriendinnen worden.Het kleine klasje op het Paleis

In een grappig briefje uit 1920 aan een vriendinnetje schrijft ze:

Eigenlijk wilden we wachten tot ’t volgend jaar met je te vragen of je…, maar nu zijn we toch besloten het maar te vragen of je… (word je al nieuwsgierig?) We hebben hier op Het Loo vreselijk veel plezier. Je kunt hier fijn indiaantje spelen en streken uithalen. Onze hut is hier onbereikbaar. Als het regent kun je in de vestibule circusje spelen. Je kunt hier ook tennissen en nog een heleboel ander lolligs doen. Je kunt je hier altijd op morgen verheugen, alles is hier fijn. Je kunt naar de hei en de bossen en de Veluwse wereldsteden. Nu willen we je vragen of je van je Mima en Pipa mag…We hebben hier ook een schommel en een wip en bij slecht weer gaan we koken. En nu zul je het horen..: of je nu van je Mima en Pipa bij ons mag komen logeren? Lie en Bep komen ook, dat is leuk, want dan gaan we een massa kattekwaad uithalen.


Helaas komt er na de zomervakantie al een eind aan de lagere school van Juliana. Haar moeder vond vijf ‘vrolijke lager onderwijs lesjes’ jaren volgen met vriendinnetjes wel genoeg en zorgt nu dat haar dochter privélessen van het middelbaar onderwijs zal gaan volgen. Juliana is dan net 11 jaar. De andere meisjes worden weer naar ‘normale’scholen gestuurd en sindsdien werden de lessen voor Juliana erg saai omdat ze geen klasgenootjes meer had. Toch toont Juliana zich –net als haar moeder- als een vlotte leerling, en worden de lessen af en toe afgewisseld met het meereizen met haar moeder naar verschillende werkbezoeken in het land.Ter gelegenheid van de 40e verjaardag van Wilhelmina vind een bloemen/muziek hulde plaats. Hendrik, Wilhelmina en  Juliana staan hier op de trappen van Paleis Huis ten Bosch. 


©  RoyalfanVivian
Foto's: RVD


Bekijk  ook de jaren :1909 - 1910  - 1911 - 1912 - 1913 - 1914 - 1915 - 1916 - 1917 - 1918 - 1919

13 opmerkingen:

 1. Wauw, wat een leuke log weer! Wat heeft Juliana een leuke stijl van schrijven in dat briefje! Jammer hoor dat er zo vroeg een einde kwam aan het paleisklasje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. juliana kan grappige briefjes schrijven, je hebt er een leuke foto's bijgedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer zo'n leuke, interressante log! Dank je wel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat doe je dt toch altijd leuk en altijd heb je er ook zulke mooie foto's bij!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk briefje is dit zeg!!
  Mijn nieuwe quizserie is begonnen!! Doe je mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke log! Wat een leuke foto's!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind dat best zielig dat Juliana in haar eentje naar school moest. Dat briefje is echt leuk. weet je gelijk wat ze allemaal op Het Loo deden!! Het ziet er (zoals altijd) weer mooi uit, RFV!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk deel weer in deze serie. En grappig dat briefje van ondeugende Juliana dus...;). Grappig om zo meer over haar leven te weten te komen. De schoolfoto is ook mooi om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke blog!!!
  het is ook heel handig voor een werkstuk ofzo.
  groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen