Rixa Ahrens-von Amsberg overleden | De Oranjes

woensdag 13 januari 2010

Rixa Ahrens-von Amsberg overleden

Claus_en_rixa_2 Rixa – de 1 jaar jongere zus van Prins Claus – is op 6 januari overleden.


Ze werd geboren op 18 november 1927 in Duitsland. Vlak na haar geboorte vertrok het gezin naar Afrika , waar hun vader Klaus-Georg zo verliefd op was en al eens eerder een plantage had gehad wat hij na het vertrek uit Duitsland in 1928 opnieuw voortzette. De liefde voor Afrika bracht hij ook over op zijn kinderen. Vooral Claus heeft daardoor Afrika altijd graag bezocht. Hij noemde het ook wel een van de gelukkigste jaren van zijn leven. In de loop der jaren kwamen er nog een paar zussen bij – waaronder een tweeling. In 1938 vertrok moeder Gosta alleen met alle kinderen (Sigrid, Claus, Rixa, Margit, Barbara, Thecla en Christina) weer terug naar Duitsland. Rixa – toen 11 jaar – bracht haar schooljaren toen voor het eerst op een Duitse school door. De achtergronden van de zussen van Prins Claus zijn verder niet zo bekend. Wel dat Rixa in 1960 met Peter Ahrens trouwde en met hem twee kinderen kreeg: Jorg en Jenny. De familiebanden tussen de zussen van Claus en de Oranjes zijn altijd hecht geweest en zeker in de periode dat prins Claus ziek was, waren zijn zussen ook veelvuldig in Nederland te vinden. Rixa was gezien haar leeftijd, een jaar jonger dan Claus, zeer hecht met haar enige broer. Bij het overlijden van de Prins waren alle zussen aanwezig en zij begeleidden de Oranjes tot in de Koninklijke grafkelder. Rixa overleed –toch nog onverwachts- op 82-jarige leeftijd. Waarschijnlijk is bij de begrafenis ook schoonzus Koningin Beatrix (met haar zoons) aanwezig.


(Archieffoto RVD: Claus en Rixa in 1952 bij het huwelijk van hun oudere zus Sigrid)

11 opmerkingen:

 1. Gecondoleerd en er gaat morgen een kaartje naar de familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Anja, waar stuurt u het kaartje naar toe? Gecondoleerd

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jannemieke, het kaartje stuur ik naar Koningin Beatrix met een vermelding nar de familie van Rixa von Amsberg en ik heb weleens gehad dat ze het doorstuurde en dat ik bericht terug ontvang van de familie uit Duitsland; maar ook kan het gebeuren dat deze vanuit Nederland wordt beantwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie biografie, Vivian, dit wist ik allemaal nog niet, ik had weleens van haar gehoord, maar ik vind het wel bijzonder dat haar dochter 'Jenny' heet. Het is erg, maar ze heeft haar broer toch nog heel wat jaartjes overleefd. Toch blijft het een zwaar verlies, ook voor onze Koningin..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi om zo weer es wat meer over Claus'familie te weten te komen. Ik vind deze zus ook best veel op prins Claus lijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prinses Louise, kijk het archief nog eens na zou ik zeggen en dan wel onder het "plaatje" Mannelijke Echtgenotes van de Oranjes in de linkerkolom , daar staat onder deel 3, de famili4e van prins Claus uitgewerkt met onlangs nog een correctie reactie van een familielid zelf namelijk Christop Grubitz, een zoon van een van de zusters van prins Claus. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb uit een betrouwbare bron vernomen dat alleen Prins Johan Friso bij de uitvaart aanwezig was.
  Ik vindt het wel heel erg jammer dat Koningin Beatrix en W.A. en Máxima en Constantijn en Laurentien er niet bij waren!!!!
  Want ze hebben een datum genomen dat ze wel er heen konden gaan, want ze waren dat weekend vrij en daar hebben ze naar gevraagd.
  Heel erg jammer.
  Groetjes Jeannette.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. marielle schaepman26 januari 2010 om 14:42

  Belachelijk dat Beatrix niet naar de begrafenis van haar schoonzus gaat, totaal onrespectvol. Dit toont aan dat de koningin dezelfde warmte uitstraalt als een ijskast.

  BeantwoordenVerwijderen