Prinses Laurentien bij 'WNL op Zondag' | De Oranjes

zondag 5 maart 2017

Prinses Laurentien bij 'WNL op Zondag'

Prinses Laurentien was vanochtend te gast in het programma 'WNL op Zondag'. Ze kwam praten over haar steun aan het initiatief ‘Young Impact’, waarbij jongeren worden gestimuleerd hun talenten in te zetten voor de maatschappij. 



Behalve haar eigen onderwerp, nam Laurentien ook geregeld deel aan het gesprek dat ontstond tussen de presentator en de andere gasten. Zo reageerde ze op het voorstel om het Wilhelmus weer te leren op de basisschool. De prinses maakte een vergelijking met België, waar haar kinderen op hun voormalige school in Brussel tot haar eigen grote verbazing het Europese volkslied zongen bij de uitreiking van hun rapport. “Ik vond dat indrukwekkend”, aldus de prinses. Ook was het op de Brusselse Franstalige school gewoonte dat kinderen gingen staan bij binnenkomst van de directrice en haar in koor begroeten met ‘bonjour madame’. Zo beantwoordde Laurentien de vraag of ze het een goed idee vindt om kinderen het Nederlandse volkslied weer uit volle borst mee te laten zingen in de klaslokalen. ”Volgens mij gaat het meer over de verhouding tussen de kinderen en de leraar en de directeur, meer in dat perspectief. Dat vond ik wel mooi.” Voor wat betreft het stemmen op 15 maart zei ze: ”Mijn man en ik gaan allebei stemmen”. Over het standpunt van de Koning zei ze: ”Hij heeft hele goede redenen om dat niet te doen. Maar wij zitten in een andere positie dus wij gaan stemmen.”

Prinses Laurentien vertelde verder dat ze morgen naar Bonaire vertrekt.  Ze woont op het Caribische eiland een conferentie over kinderrechten bij en installeert op Bonaire de Raad van Kinderen. Dinsdag, op de eerste dag van de conferentie ‘Opvoeden als basis voor kinderrechten’, leidt Laurentien een dialoogsessie met professionals en kinderen. Woensdag installeert ze als oprichter van de Missing Chapter Foundation officieel de Raad van Kinderen op Bonaire. ”Kinderen op de Antillen zijn totaal niet gewend om mee te praten, om mee te denken. Ze hebben eigenlijk geen plek in de samenleving. Het gaat er veel hiërarchischer aan toe. Ze leren op school hun mond te houden ‘totdat er met je gesproken wordt’. Met de Raad van Kinderen veranderen we de spelregels. Kinderen hebben zoveel meer kennis dan wij vroeger op die leeftijd hadden. Ze moeten ergens naar toe met die kennis. Als je ze een platform geeft en je geeft ze de opdracht ‘ga met die daadkracht aan de slag’, dan heb je een geweldige positieve impuls in de samenleving die we volgens mij nodig hebben.” aldus Prinses Laurentien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten