Staatsbezoek aan China - IV | De Oranjes

woensdag 28 oktober 2015

Staatsbezoek aan China - IV

Op de vierde dag van het staatsbezoek aan China benadrukte de Koning in een toespraak het belang van de 'constructieve dialoog over mensenrechten'. Verder bezocht hij het WWF-project Chongming Wetland en sprak hij met de pers.
Screenshot: Vorsten


"Vrienden moeten geen onderwerpen vermijden waarover ze het niet altijd eens zijn"
Na een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap gisteravond, nam Koning Willem-Alexander afscheid van z'n vrouw die ook naar het hotel in Shanghai was gekomen, maar met artsen tot het besluit was gekomen naar Nederland te gaan. Terwijl Koningin Máxima in het vliegtuig stapte voor een reis van zo'n twaalf uur terug naar Nederland, stapte Koning Willem-Alexander vroeg het bed in. Om 9.00 uur plaatselijke tijd had hij vanochtend in Shanghai alweer het eerste onderdeel op het programma staan. De Koning bezocht China Executive Leadership Academy Pudong, waar hij een toespraak hield. Op deze academie krijgen hogere ambtenaren en de top van het bedrijfsleven trainingen gericht op maatschappelijke vooruitging en economische ontwikkeling. De Koning benadrukte in zijn toespraak de 'constructieve dialoog over mensenrechten'. "Het is belangrijk dat die dialoog wordt voortgezet. We kunnen over dit onderwerp van mening verschillen, maar vrienden moeten geen onderwerpen vermijden waarover ze het niet altijd eens zijn", zei de Koning. "We weten dat China een hoog ontwikkelde traditie heeft voor publiek bestuur. Duizenden jaren lang werden er strenge voorwaarden gesteld aan uw leiders. De nadruk lag op het vinden van de juiste mensen en de best mogelijke opleiding", aldus Willem-Alexander. De Koning legde uit waar de kracht van Nederland vandaan kwam. "In Nederland luistert het bestuur naar de burgers, en bouwt verder op initiatieven die in de maatschappij worden genomen. We noemen dat wel een participatiemaatschappij. Dat versterkt het fundament onder alle bestuursniveaus." Van belang is ook samenhang, het wegen van alle belangen bij stedelijke ontwikkeling bijvoorbeeld. Dat zorgt ervoor dat beslissingen langer duren dan in China, gaf Willem-Alexander toe. "Veel langer dan u gewend bent. Maar de tijd die je kwijt bent aan overleg wordt meer dan goed gemaakt in stabiliteit en duurzaamheid." 

Vogels spotten
Aansluitend bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan WWF-project Chongming Wetland. Hij kreeg een rondleiding door het bijzondere natuurreservaat op het eiland Chongming, vlakbij Shanghai. Behalve vogels bekijken door een verrekijker was er ook een demonstratie vogelringen. In het najaar is Chongming een belangrijke rust- en voedselplaats voor trekvogels die op weg zijn van Siberië naar het zuiden. In dit vogelspotgebied komen ruim 250 soorten voor, variërend van kraanvogels, kleine lepelaars tot ganzen en eendensoorten. Al sinds 2002 ondersteunt het WNF hier een succesvol natuurbeschermingsproject, dat inmiddels als voorbeeld geldt voor andere regio's. 

Vanmiddag werd de Koning door een groep Nederlandse kinderen verwelkomd bij een bezoek aan Free Trade Zone. De Koning kreeg knuffelberen overhandigd en wist de verlegen kinderen te ontdooien door ze een handje te geven en met hen te praten. Binnen vond er een ontmoeting plaats met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en was er een seminar met de titel 'New Silk Road - agriculture and logistic opportunities'.

Netwerkreceptie economische missie
Screenshots: Vorsten
Tijdens de netwerkreceptie van de meegereisde economische missie aan het begin van de avond, nam de Koning het woord in de Grand Ballroom van het Four Seasons Hotel. In een korte toespraak zei hij dat het staatsbezoek aan China "een heel bijzondere ervaring" was geweest. "Dat is te danken aan president Xi Jinping en zijn echtgenote, die ons warm en gastvrij hebben ontvangen. Maar het is ook te danken aan de ontmoetingen met u en met vele bestuurders, ondernemers, professionals en burgers in China." aldus de Koning. "President Xi Jinping noemt de haven van Rotterdam de poort naar Europa. Bijna een kwart van alle containers die daar binnenkomen is afkomstig uit China. Nederland draagt bij aan het Chinese succes. Zoals China bijdraagt aan ónze welvaart." 

"Ik heb veel respect voor mijn vrouw"
Tot slot werd er met de pers gepraat. Behalve over het staatsbezoek, gaan vragen tijdens zo'n persgesprek ook vaak over actuele zaken. Zo werd de Koning gevraagd om een oordeel over de verharding van het vluchtelingendebat. De Koning zei: "In Nederland spreken we dingen uit, we vechten het niet uit. Ik kan me inleven in de zorgen die er zijn. Ik heb zelf ook zorgen over de dingen die gebeuren in Nederland. Maar we spreken dingen uit in Nederland. Als je overgaat tot intimidatie en bedreigingen, dan tast je de waarden aan waar Nederland voor staat." Ook vertelde hij over de vakantie die hij een week eerder met zijn gezin beleefde in China. Er was in China genoten van natuur en cultuur aldus de Koning. Op de vraag hoe het nu met Máxima is zei hij dat hij haar via de telefoon had gesproken en het goed gaat. 'Ik heb veel respect voor mijn vrouw. De manier waarop zij het eerste weekend toch met hoge koorts zei 'het is een griepje, ik ga gewoon door' en dus ook het eerste deel van het bezoek heeft bijgewoond'. Helaas: toen bleek dat het ernstiger was, heeft ze toch moeten afhaken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten