Prinses Margriet spreekt bij jubileum 70 jaar UVV Nederland | De Oranjes

dinsdag 13 oktober 2015

Prinses Margriet spreekt bij jubileum 70 jaar UVV Nederland

Prinses Margriet woonde vandaag in Amersfoort het 70-jarig jubileum bij van de Unie van Vrijwilligers Nederland. Ze hield ook een toespraak op de bijeenkomst.



"Ooit ben ik dankzij het Rode Kruis als adviseur betrokken geraakt bij de Unie. Er waren veel raakvlakken tussen beide organisaties. Sinds het overlijden van mijn moeder mag ik bovendien uw beschermvrouwe zijn. Uw lustrum….valt altijd samen met het herdenken/vieren van het einde van de Tweede Wereldoorlog, dat voor de UVV juist een begin betekende. Meebouwen aan een nieuwe toekomst, gaten vullen waar mensen in de knel waren gekomen… " begon de prinses haar toespraak. 

Tijdens de viering van het jubileum stond verder de betekenis van vrijwilligerswerk centraal. De projecten van UVV Nederland richten zich op hulpvragers, zowel in de thuissituatie als in instellingen. "Het komt mij voor dat er vandaag de dag wel erg makkelijk over vrijwilligers wordt gesproken; alsof je die voor het oprapen hebt en er ongebreideld een beroep op kan worden gedaan. Als er behoefte en zelfs gebrek is aan vrijwilligers, moet men voor hen ook mogelijkheden scheppen; moet men dat werk ook faciliteren. De UVV heeft haar leden altijd ondersteund en juist daarmee ook voorkomen dat vrijwilligers worden "uitgebuit", om het maar eens heel sterk uit te drukken. Vrijwilligers die in een georganiseerd verband werken zijn betrouwbare gesprekspartners daar waar zij worden gevraagd en/of ingezet. Zij zijn getraind, weten wat hen te doen staat en er kan op hen worden gerekend. " sprak Margriet vol lof over UVV Nederland. De beschermvrouwe nam tot slot ook nog een jubileumboek in ontvangst.

Kleding
Prinses Margriet droeg een jurk in zwart/wit print en had voor de kou buiten een beige cape om zich heengeslagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten