Koningin Máxima draagt 'gatenkaas jas' tijdens bezoek Milan Design Week | De Oranjes

dinsdag 18 april 2023

Koningin Máxima draagt 'gatenkaas jas' tijdens bezoek Milan Design Week

Gekleed in een ‘gatenkaas jas’ bracht Koningin Máxima vandaag een werkbezoek aan met name Nederlandse ontwerpers die exposeren tijdens de Milan Design Week in Milaan, Italië.
Nederland is elk jaar een van de grootste spelers tijdens de Milan Design Week. Nederlandse designers onderscheiden zich internationaal niet alleen door de kwaliteit van hun innovatieve ontwerpen, maar ook door hun vermogen verbindingen te leggen met maatschappelijke vraagstukken. De gerenommeerde Milan Design Week vormt vaak een springplank voor beginnende designers naar de internationale markt. Het bezoek aan Milaan volgt op het bezoek van Koningin Máxima op 16 februari aan ontwerpers in Eindhoven. Een aantal van hen ontmoette ze in Milaan opnieuw. Het bezoek van Koningin Máxima begon in de Milanese wijk Isola. Hier is door de Nederlandse landschapsarchitect Petra Blaisse een vernieuwend stadspark vormgegeven. Koningin Máxima werd door het park rondgeleid door Blaisse en spreekt met de Italiaanse architect Stefano Boeri, ontwerper van de woontoren aan de rand van het park, Bosco Verticale - letterlijk een verticaal bos. Hij ontwierp ook de duurzame Trudo Toren in Eindhoven en Wonderwoods in Utrecht. Vervolgens ontmoette Koningin Máxima op het door Studio MAST ontworpen expo-plein Circolare en op enkele locaties in Isola een aantal Nederlandse designers en labels. Zij presenteerden hun werk met bijna driehonderd andere ontwerpers, studio’s en makers in Isola Design District. Deze internationale community is opgericht op initiatief van Gabriele Cavallaro en onder andere de Eindhovense designscout Wisse Trooster. Een van de thema's van Isola dit jaar is de circulaire economie en hergebruik van materialen. Isola Design District neemt ook deel aan Dutch Design Week in Eindhoven. 

Vanmiddag ging Koningin Máxima naar Salone Satellite, dat een onderdeel is van de Salone del Mobile. Satellite probeert de relatie tussen onderzoek, design en industrie te versterken en richt zich op designers onder de 35 jaar. Begeleid door Maria Porro, president van de Salone, en Marva Griffin, oprichter en curator van Satellite, ontmoette Koningin Máxima vijf jonge ontwerpers uit Nederland, die geselecteerd zijn door een internationale jury voor Salone Satellite. Ook sprak Koningin Máxima studenten van de Design Academy Eindhoven op de beurs en was er aandacht voor de ongeveer twintig gevestigde Nederlandse designmerken die op de Salone del Mobile exposeren. Het werkbezoek eindigde bij de zevende editie van Masterly, the Dutch in Milano in Palazzo dei Giureconsulti, waar door curator Nicole Uniquole de collecties van ruim zeventig Nederlandse interieurontwerpers en -bedrijven zijn bijeengebracht. Hier ging Koningin Máxima in gesprek over vakmanschap met een groep studenten van het Hout- en Meubileringscollege uit Rotterdam en Amsterdam. Tot slot was Koningin Máxima bij de officiële opening van Masterly tijdens het jaarlijkse netwerkevent met ontwerpers, zakenmensen, hoogwaardigheidsbekleders en betrokkenen uit de culturele sector.

1 opmerking: