Koning Willem-Alexander: "In dit paleis voelen we nog steeds de adem van Frankrijk" | De Oranjes

dinsdag 11 april 2023

Koning Willem-Alexander: "In dit paleis voelen we nog steeds de adem van Frankrijk"

Vanavond bood het Koninklijk Paar een staatsbanket aan in het Koninklijk Paleis Amsterdam waar zowel de Koning als de Franse president een toespraak hielden. 

“Wat een groot genoegen om u te verwelkomen in Amsterdam! Mijn vrouw en ik hebben uitgekeken naar uw bezoek. Een bezoek in het voorjaar. De bomen krijgen weer frisse, groene bladeren. Net als de vriendschap tussen Frankrijk en Nederland. Een diep gewortelde vriendschap die zich steeds weer vernieuwt! U bent hier in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Een passende plek. In dit paleis voelen we nog steeds de adem van Frankrijk. Het was hier dat de eerste Koning van Nederland zijn intrek nam. Lodewijk Napoléon, de broer van keizer Napoléon Bonaparte. Hij regeerde vier jaar over het Koninkrijk Holland, ruim twee eeuwen geleden. Het wordt soms vergeten, maar het waren de Fransen die van onze republiek een monarchie maakten. Je zou kunnen zeggen dat onze monarchie is gebouwd op de idealen van de Franse Revolutie – met misschien enkele kleine correcties... Lodewijk Napoléon veranderde het stadhuis van Amsterdam in een paleis. En dat is het tot op de dag van vandaag.” begon de Koning zijn toespraak. 

President Macron probeerde zijn toespraak in het Nederlands voor te lezen en Koning Willem-Alexander in het Frans..

Het diner bestond uit Perle imperial kaviaar en zeetong, aspergesoep met Hollandse garnalen, tournedos als hoofdgerecht en Haagse hopjes toe. 

Voorafgaand aan het diner werd een groepsfoto gemaakt in de Schepenzaal van het paleis. Koningin Máxima droeg een rode – Claes Iversen - jurk, in dezelfde kleur als het ordelint van de Koning.

1 opmerking:

  1. Wat een mooie jurk droeg onze vorstin, dat rood staat haar erg goed. Het lijkt net of de koning het tasje van Maxima draagt, is niet zo als je heel goed kijkt, maar op het eerste gezicht, ja hoor. Grappig

    BeantwoordenVerwijderen