KONINGSDAG 2023: ROTTERDAM | De Oranjes

donderdag 27 april 2023

KONINGSDAG 2023: ROTTERDAM

Koning Willem-Alexander heeft met een deel van zijn familie vandaag Koningsdag gevierd in Rotterdam. Hij was lang niet de enige Koning vandaag want ‘Wij zijn allemaal Kings en Queens” luidt de titel van deze editie. Koning Willem-Alexander zei op een wolk te leven en beschrijft het feest als ‘onovertreffelijk’.
Op de ‘vertrekfoto’ die vanochtend bij Paleis Huis ten Bosch werd gemaakt was al te zien dat Prinses Alexia ontbrak. Zij kon niet uit Wales komen omdat ze examens heeft maar, zo vertelde Máxima later vandaag “al drie keer had gebeld vanochtend en er graag bij was geweest.” Voor het kleurrijke programma in de stad was het Koninklijk gezin ook extra kleurrijk gekleed vandaag. Koning Willem-Alexander en dochter Prinses Ariane waren op elkaar afgestemd qua blauw en wit. Koningin Máxima was geheel gekleed in de kleuren van de Rotterdamse vlag: een groene NATAN jurk met witte jas, tas en schoenen. Later kwam daar nog een Feyenoord sjaal bij.. Prinses Amalia droeg een roze broekpak mét een groen tasje wat dan weer terugkomt in Máxima's jurk. 

Op het Afrikaanderplein stopte rond 11.00 uur de bus en werd het Koninklijk gezelschap feestelijk welkom geheten. Een gospelkoor zong hen toe. Het Koninklijk gezelschap, bestaande uit Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita, Prins Floris en Prinses Aimée, werd dit keer vergezeld door wel heel veel beveiligers met kogelschermen. Vijftig kinderen van vijf scholen verwelkomden de Koning en zijn familie met een speciaal door ZangExpress gecomponeerd lied: Kings & Queens. Ook was er een digitale ontmoeting met de kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis die met behulp van ‘de Klasgenoot van het Mooiste Contact Fonds’ het feest toch van heel dichtbij mee konden maken.

 
Op het plein stonden verschillende kraampjes waar allerlei kunstwerken in werden tentoongesteld, zoals taarten.
Maar er stonden ook tafels klaar om belangrijke onderwerpen aan te bespreken. Zo zat Willem-Alexander aan de ‘slavernijverleden tafel’ en voor Máxima was er plaats aan de ‘toeslagenaffaire tafel’.

Máxima gaf aan het te bewonderen dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire zich hebben kunnen verenigen. "Zo belangrijk om elkaar te vinden. Elkaar helpen, niet alleen en eenzaam daarin zijn", aldus de koningin. De vrouwen met wie Máxima sprak, lieten ook weten blij te zijn met de hulp van het Oranjefonds, dat het project ondersteunt in 2023. "Blij om te horen, daar is het Oranjefonds voor", zei Máxima. De prinsessen Amalia en Ariane hadden het wat gemakkelijker; zij hoefden slechts vragen van een test op te lezen, waarna Amalia al snel tot de conclusie kwam: “Oké, dan ben je een pioneer!”. 

Na de serieuze gesprekken was het tijd voor een hapje.. die Máxima deels op de grond liet vallen en voor de helft weer terugplaatste op het dienblad..


In een wensenkraampje schreef Koningin Máxima “Veel liefde en mensen die jullie steunen” Op de Pretorialaan volgde een swingend spektakel met dansers van verschillende nationaliteiten. 

Enkele prinsen en prinsessen dansten mee, waarna er een optreden van acrobatische trucs volgde die tot slot een poort vormden voor de Oranjes. Aan de andere kant van de menselijke poort werden veel handjes geschut en selfies met het publiek gemaakt. Ook was er een demonstratievak; en ook zij kregen aandacht van de Koning.
Op het kruispunt van de Maashaven was een straatvoetbalveld gerealiseerd waar voetballers van ‘FC Straat’ hun kunsten lieten zien én Koningin Máxima kreeg er een Feyenoord sjaal uit het publiek omgehangen. Nu was haar Rotterdamse outfit compleet.. al deed ze de sjaal, maar overigens ook haar handschoen op de watertaxi even uit om haar jurk te fatsoeneren.
Amalia maakte van de overtocht gebruik even wat te drinken, maar Koning Willem-Alexander stond voortdurend voor het raam richting de kades te zwaaien. Met het lied ‘Rotterdam’ van zangeres Glenda Peters werd het bezoek aan het zuidelijk deel van de stad afgesloten. 


Op het water vormde zich een kleurrijke stoet van eenmansjeugdzeilbootjes en enkele duurzame en innovatieve schepen. Ook werd de ss Rotterdam gepasseerd, waar op het achterdek het project Rotterdans je mee? van het Scapino Ballet werd uitgevoerd. Zr. MS. De Ruyter, een luchtverdedigingsfregat van de Koninklijke Marine, voerde een protocollaire groet uit, waarna het Koninklijk gezelschap onder de Erasmusbrug door voer en onderaan Plein 1940 afmeerde. 


Het derde gedeelte van de route begon hier bij het herinneringsmonument ‘De Verwoeste Stad’. Het beeld vormde het decor voor de voordracht van spoken word artiesten Ivan Words en Tyler Koudijzer, begeleidt door het Marinierskapel der Koninklijke Marine en dans van het Scapino Ballet. 

De wandeling ging verder richting de Blaak dat toepasselijk was omgetoverd tot een ‘Happy Street’. Onder de klanken van I Will Survive werd er gedanst en gesport. Onder andere Beatboxers, straatbasketballers, en jeugdspelers van de drie Rotterdamse clubs Feyenoord, Sparta en Excelsior lieten daar hun kunsten zien. Af en toe namen de Oranjes ook deel aan de activiteiten. Willem-Alexander en Amalia deden mee met basketbal; Máxima leerde kickboksen. “Niet teveel trainen!” grapte de Koning "anders moet ik vanavond haar ontwijken". Hoewel Amalia niet meer op hockey zit liet ze zien het nog wel te kunnen. Ooit zaten de drie prinsessen alle drie op hockey, momenteel alleen Prinses Ariane nog die nu de hockeystick ook niet aan zich voorbij liet gaan.


Vlak voor de Markthal werd het gezin aangesproken door een journalist. Koning Willem-Alexander zegt in een “warm bad terecht te zijn gekomen”. “Ik leef op een wolk. Het is onovertreffelijk.” Met Amalia gaat het vandaag goed, vertelt ze. "De zon straalt, de sfeer is goed, met mij gaat het op het moment echt super. Iedereen staat hier met zo'n glimlach en zo positief, ik kan eigenlijk niet vrolijker zijn." Koningin Máxima zegt dat ze Alexia missen, die moet beginnen met haar examens. "Ze heeft vanochtend drie keer gebeld, ze had zo graag hier willen staan, met name in Rotterdam." Na een wandeling door de Markthal kwam het gezelschap op de Binnenrotte terecht waar op een podium Davina Michelle, Lee Towers en Ronnie Flex optraden.
De Koning betrad het podium met zijn familie en sprak het publiek toe. "Dat ik vandaag samen met mijn familie Koningsdag en tien jaar koningschap in deze stad mocht vieren, dat heeft mij veel gedaan." "Jullie zijn allemaal Kings en Queens omdat jullie klaarstaan voor anderen", vervolgde Willem-Alexander. "Ik zeg: geen woorden maar daden." 1 opmerking:

  1. Een geweldige, mooie en stralende Koningsdag en ze zagen er allemaal erg mooi uit

    BeantwoordenVerwijderen