Koninklijk paar bezoekt Saba | De Oranjes

vrijdag 1 december 2017

Koninklijk paar bezoekt Saba

Vandaag waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op Saba waar ze 'Saba Day' meevierden. Vanmiddag namen ze een duik in de Caribische zee.De dag begon met het bijwonen van een oecumenische kerkdienst in de Anglicaanse Christ Church, het oudste gebouw van Saba.
Daarna ging het Koninklijk paar te voet naar de residentie van gezaghebber Jonathan Johnson. Buiten hield de Koning een toespraak waarin hij vriendelijke woorden sprak over het eiland en zijn inwoners. Hij noemde Saba "de parel van het koninkrijk" en "de Koningin die we koesteren". "Trouwens, ik weet hoe het is om gekoesterd te worden door een Koningin, maar hier wonen is ook geweldig." Willem-Alexander haalde het verhaal aan dat hij bij zijn eerste bezoek aan het Caribische eiland in 1987 had gehoord over de aanleg van de enige weg over Saba. Volgens Rijkswaterstaat, die kort na de Tweede Wereldoorlog een studie verrichtte was dat namelijk onmogelijk. “Dus wat deden de mensen van Saba? Ze bouwden de weg!”, gaf hij als voorbeeld van de doorzettingskracht van de eilanders. Dat het Koninklijk bezoek aan Saba Day, die dit jaar voor de 42e keer wordt gevierd, uitgerekend dit jaar was gepland, was na alle nare gebeurtenissen van afgelopen zomer “meer dan gepast.” “Saba is vanaf nu altijd in ons hart”, zei Willem-Alexander.
Vervolgens mochten de Koning en Koningin een grote taart aansnijden met de beeltenis van de vlag van Saba ter gelegenheid van Saba Day. In de hitte, Máxima moest zelfs een waaier gebruiken, woonde het Koninklijk paar enkele feestelijkheden bij.
Daarna verkleedden ze zich voor een duik van 22 meter in de Caribische zee. Onder water bekeken ze het koraal van de Sababank. Er zijn ook onderwaterbeelden gemaakt! Vooraf kregen ze te horen dat dit grote natuurgebied rond het eiland bedreigd wordt door allerlei factoren.Foto's: Mike Harterink/WNF

De dag werd afgesloten met een diner in Juliana Hotel Tropics café.

1 opmerking:

  1. wat een leuk bericht weer - eigenlijk altijd! Maar de Koning moet nu echt aan de slag en zijn gewicht op peil brengen.... nu wel duidelijk te zien, dat het niet een paar pondjes te veel zijn - maar veel kilos!Niet gezond - kan echt beter ;-)

    BeantwoordenVerwijderen