Koninklijke bezoeken aan Colijnsplaat (1924-2016) | De Oranjes

zaterdag 30 december 2017

Koninklijke bezoeken aan Colijnsplaat (1924-2016)

In 2016 bezocht Koningin Máxima mijn woonplaats Colijnsplaat. Voor het Noord-Bevelandse dorp is dit uniek, aangezien er in de vorige eeuw slechts heel af en toe een Koninklijk bezoek plaatsvond.
Juliana wandelt over het steiger
Koningin Juliana in 1964 in de haven van Colijnsplaat. Foto: Nationaal Archief





7 augustus 1924: Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik en Prinses Juliana
Het eerste officiële bezoek, voor zover het terug te vinden is, dateert uit 1924. Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik en Prinses Juliana, die al enkele dagen door Zeeland toerden, bezochten op 7 augustus enkele locaties op Noord-Beveland in een open auto. Het bezoek was 's ochtends om 10.00 uur in Kamperland begonnen. Vervolgens werd Wissenkerke bezocht. Daarna ging de rit verder naar Colijnsplaat. De eerste stop was bij landbouwer Dees. Aanleiding was dat een dochter van deze man op dezelfde dag geboren was als Juliana en ook dezelfde voornamen had als de prinses. Juliana kreeg van hen een bloemetje aangeboden. Toen het gezelschap weer in de auto zat werd tot aan het gemeentehuis gereden die voor de gelegenheid mooi versierd was.
Wilhelmina, Hendrik en Juliana in Colijnsplaat
Foto: 'Colijnsplaat in oude ansichten'
Wilhelmina, Hendrik en Juliana werden enthousiast ontvangen door heel veel inwoners van het dorp en schoolkinderen die hen toezongen met 'Holland, we vinden je zo mooi met je groen, met je zee en je stranden'. Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana kregen wederom bloemen aangeboden door de bloemenmeisjes die voor het gemeentehuis stonden. Toen de Koninklijke stoet (met Brassband Wilhelmina voor de muzikale omlijsting) weer wilde vertrekken richting Bejaardentehuis Rustoord, vloog de motor van een volgauto in brand. Gelukkig kon dit snel geblust worden en ging de rit verder via de Achterstraat (tegenwoordig Oost-Havenstraat) naar de toenmalige Dorpsstraat (tegenwoordig Havelaarstraat) waar toen Rustoord gevestigd was. Ook hier ontving de Koningin bloemen van één van de bewoners en werd het gezelschap toegezongen door de zangvereniging. Daarna vertrok het Koninklijk gezelschap weer uit Colijnsplaat om ook nog Kats en Kortgene te bezoeken en 's middags een bezoek te brengen aan Zuid-Beveland.

2 september 1964: Koningin Juliana
Veertig jaar later, op 2 september 1964, was Juliana (toen inmiddels al bijna 20 jaar Koningin) weer in Colijnsplaat. Juliana had enkele dagen in de provincie uitgetrokken voor een uitgebreid bezoek aan de deltawerken. De Zeelandbrug was toen nog in aanbouw. Om tien uur arriveerde Koningin Juliana met de 'Piet Hein' in de haven van Colijnsplaat om daar een expositie te bekijken over de deltawerken.
Piet Hein in de haven van Colijnsplaat

Zo waren er in de expositie maquettes van leerlingen van de zeevaartschool in Vlissingen te zien, en veel foto's en tekeningen. Op de haven en op de dijk stond ook nu weer een groot deel van de inwoners van het dorp, en Juliana werd met luid gejuich, muziek en zingende kinderen ontvangen. Bovendien moest Juliana vlak voor de vismijn over een loper van versierd papier wandelen. Kinderen van de Christelijke Kleuterschool hadden dit geknutseld voor de Koningin.
Juliana in Colijnsplaat

Juliana in Colijnsplaat
                                                              Foto's: Nationaal Archief

Zo'n drie kwartier na haar aankomst stapte Juliana weer aan boord van de Piet Hein voor een vaartocht langs de Zeelandbrug in aanbouw. In Kats stapte Juliana weer aan wal, vanwaar ze per auto naar het werkterrein van de brug reed en ook een korte wandeling over het brugdek maakte. Bij de Zandkreekdam stapte ze vervolgens weer op de Piet Hein voor een tocht over het Veerse Meer. Zowel in Kamperland als in Arnemuiden zou de Koningin ook nog aan wal stappen en met de opening van de nieuwe haven 'Vlissingen-Oost' haar bezoek, dat in het teken stond van de deltawerken besluiten.

15 december 1965: Koningin Juliana
Ruim een jaar na haar bezoek aan Colijnsplaat, keerde Juliana op 15 december 1965 terug om de Zeelandbrug (toen nog Oosterscheldebrug) officieel te openen. Hoewel ze zich niet op het dorp zelf liet zien, was ze wel op 'Colijnse grond' want vóór de brug moest immers een rijksdaalder tolgeld betaald worden, ook door de Koningin. Eenmaal op de brug passeerde ze lopend de afsluitboom bij het beweegbaar gedeelte, waarna ze de trap naar het brugwachtershuisje beklom. Hier vond de officiële opening plaats. Door een druk op de knop sloot het beweegbaar gedeelte zich en was de verbinding tussen de eilanden een feit.


Daarna wandelde de Koningin, vergezeld van onder andere de commissaris van de Koningin en andere hoogwaardigheidsbekleders richting Zierikzee. Juliana stopte tijdens de wandeling regelmatig bij de brugleuning om naar de boten op de Oosterschelde te kijken. De veerboot die naar haar oma was vernoemd, Koningin Emma, was in ieder geval niet meer in beeld. Een dag voor de opening voer de boot voor het laatst tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Dat was met de komst van de brug niet meer nodig.

                                                           Foto's: Eric Koch/Nationaal Archief

1 september 1989: Koningin Beatrix en Prins Claus
Het duurde bijna precies 25 jaar tot er weer Koninklijk bezoek aan Colijnsplaat gebracht werd. Van de voorgaande bezoeken was het 'bezoek' van Beatrix en Claus op 1 september 1989 echter wel heel kort. Op de Oude Haven van Colijnsplaat landde de helikopter, waarna Koningin Beatrix en Prins Claus vrijwel meteen in een auto stapten en via de Voorstraat en de Havelaarstraat naar Kortgene reden. Onderstaande foto is gemaakt in de Voorstraat terwijl de auto voorbij rijdt. Op de achtergrond is mijn voormalige huis te zien waar ik t/m m'n tiende gewoond heb. Voor de gelegenheid hing de vlag uit. Ruim negen maanden nadat Beatrix en Claus voorbij m'n huis reden, werd ik geboren.
Foto: Familiearchief Kramer
Het bezoek van Beatrix en Claus stond die dag in het teken van een bezoek aan de Bevelanden. Na een ontvangst in het Veerhuis in Kortgene, werden ze in Borssele geïnformeerd over de ontwikkeling van het zeehavengebied. Daarna werden nog enkele dorpen in de Zak van Zuid-Beveland bezocht en tot slot Goes.

9 september 2016: Koningin Máxima
Wéér in september, en nu zo'n 27 jaar na het vorige bezoek kwam op 9 september 2016 Koningin Máxima naar Colijnsplaat voor een werkbezoek. Ze startte haar bezoek bij zagerkwekerij Delta Farms. De zagers worden geëxporteerd als eiwitrijk voedsel voor garnalen. Daarnaast wordt volop onderzoek gedaan naar toepassingen in de farmaceutische industrie. Per auto werd Koningin Máxima vervolgens naar de haven gebracht, waar ook publiek de kans kreeg een glimp van de Koningin op te vangen. Zelf mocht ik op het steiger staan, waardoor ik haar ook op de mosselkotter nog kon zien (en fotograferen). Máxima werd op de haven ontvangen door de burgemeester en schudde wat handen van toeschouwers. Toen stapte ze aan boord van een mosselkotter.










Tijdens de vaartocht naar Zierikzee sprak ze met de schipper en enkele vertegenwoordigers uit de mosselsector over traditionele mosselvangst en hangculturen. Het werkbezoek werd afgesloten op het Pontes Pieter Zeeman college in Zierikzee. Máxima ontmoette daar scholieren en gastdocenten van de Zilte Academie Zeeland (ZAZ), een onderwijs- en expertisecentrum voor koken met Zeeuwse producten.
Foto's: Vivian Kramer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten