Staatsbezoek aan Portugal - IV | De Oranjes

donderdag 12 oktober 2017

Staatsbezoek aan Portugal - IV

Op de slotdag van het staatsbezoek aan Portugal werden de plaatsen Alverca, Sintra en Cascais bezocht.


De derde en laatste dag van het staatsbezoek begonnen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Alverca, ten noorden van Lissabon. Het paar bezocht daar OGMA, Indústría Aeronáutica de Portugal. Na een rondleiding door de hangars sprak het paar met de bedrijven die deelnemen aan de parallelle economische missie over mogelijkheden van Portugees-Nederlandse samenwerking op het terrein van vliegtuigbouw en –onderhoud en luchthavenontwikkeling.  Het Koninklijk paar ging vervolgens naar het nationaal opleidingsinstituut van de brandweer, waar werd stilgestaan bij de dodelijke en verwoestende bosbranden die Portugal de afgelopen maanden hebben geteisterd en waarbij 62 mensen het leven verloren. De 'Escola Nacional de Bombeiros' werkt bij de opleiding van brandweercommandanten onder meer met realitysoftware die is ontwikkeld door het Delftse bedrijf XVR. De Koning en Koningin kregen ook zo'n simulatie van nabij te zien.
Aansluitend bracht het paar een bezoek aan Palácio da Vila in het historische centrum van Sintra. Het 14e-eeuwse paleis met zijn karakteristieke schoorstenen werd door de eeuwen heen bewoond door Portugese Koningen. Máxima maakte van de gelegenheid gebruik om het paleis te fotograferen met haar telefoon.
In de middag eindigde het staatsbezoek in de kustplaats Cascais met een ontvangst voor de Nederlandse Gemeenschap in Portugal. Daarna was er ook een persgesprek. De Koning zei het onder andere 'treurig' te vinden dat Nederland niet naar het WK gaat. Hij dankt Arjen Robben voor wat hij voor het Nederlandse voetbal heeft betekend.

De Koning keek met tevredenheid terug op het staatsbezoek, dat vanmiddag wordt afgesloten met een bijeenkomst met de Nederlandse gemeenschap in Portugal. "We zijn ontzettend gastvrij ontvangen." Dat gebeurde bijvoorbeeld op de universiteit van Lissabon, waar hij in gesprek ging met studenten. "Altijd leuk om een nieuwe generatie te horen over hun ambities, visies en dromen voor hun land", zei de Koning. Ook het bezoek aan de achterstandswijken Mouraria en Intendente waren de moeite waard geweest. "Het zijn probleemwijken die van onderop, met lokale initiatieven weer tot bloei zijn gekomen." Koningin Máxima roemde ook de maatschappelijke kant van de projecten. "Het gaat niet alleen om de fysieke herbouw, ook de sociale infrastructuur is heel belangrijk. Dat is niet anders dan in Nederland. Het behouden van sociale netwerken en vrijwilligerswerk zijn belangrijk."  De Koning kreeg ook vragen over het bijzondere cadeau uit Portugal dat hij had gekregen toen hij werd geboren. Om dat te vieren werden er in 1967 400 flessen port naar Nederland gebracht. Van die enorme drankvoorraad is nog steeds een deel over, vertelde hij. De flessen zijn opnieuw gekeurd en waar nodig hebben ze een nieuwe kurk gekregen. Met de smaak is in elk geval niets mis. "Zoals alles wat boven de 50 is, wordt het alleen maar beter", grapte de Koning met een verwijzing naar zijn vijftigste verjaardag in april. "Ik ga er nog erg van genieten."Aan Koningin Máxima werd gevraagd hoe het nu met haar gaat, zo na het overlijden van haar vader. Ze zei veel energie te krijgen van haar werk en liever vooruit dan achterom te kijken. Op die manier heeft ze de draad weer opgepakt na een moeilijke en droevige zomer.
Tot slot lieten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima via Twitter weten:

2 opmerkingen:

  1. Fantastisch mooi verslagje zag er verzorgd en netjes uit, net zoals het staatsbezoek zelf. Het lijjkt wel of je er zelf bij bent geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat mooi gedaan! Leuk die foto waar koningin Maxima een foto maakt met haar telefoon ☺

    BeantwoordenVerwijderen