Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Het Eemland | De Oranjes

dinsdag 24 oktober 2017

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Het Eemland

De streek Het Eemland was vandaag aan de beurt voor een bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. De Eem stroomafwaarts volgend van Amersfoort tot aan het Eemmeer, bezochten de Koning en Koningin plaatsen in de gemeenten Amersfoort, Soest, Eemnes en Bunschoten.Het streekbezoek ging vanochtend van start rond 10.30 uur bij de Koppelpoort in het oude centrum van Amersfoort. Koningin Máxima had zich 'herfstig' aangekleed met een nieuwe jurk en bordeauxrode jas. De jurk beschikt over eveneens bordeauxrode 'bontrandjes' langs de hals en de mouw. Hoewel de herfstvakantie ook in het midden van het land voorbij leek te zijn, waren toch heel wat basisscholen (en volwassenen) present langs de route van het Koninklijk paar. Langs de oevers wandelden de Koning en Koningin naar het Eemplein.
Het daaraan gelegen Eemhuis is in 2014 gebouwd en biedt onderdak aan vier instellingen die voor de streek van cultureel belang zijn: het Archief Eemland, de Bibliotheek Eemland, Kunsthal KAdE en kunstcentrum Scholen in de Kunst. Willem-Alexander en Máxima kregen in het Eemhuis onder andere een optreden te zien van het Amersfoorts Jeugd Orkest en leerlingen van Scholen in de Kunst. Verder spraken ze met met oude en nieuwe inwoners van Amersfoort over de invloed van het snel groeiende inwoneraantal op de identiteit van de stad. Centraal in het gesprek stond hoe de groter wordende stad voorzieningen voor alle inwoners kan bieden, samenhang kan creëren en toch zijn eigenheid kan behouden. "Heel dapper dat jullie nog buiten staan’’, zei de Koning tegen de toeschouwers die al die tijd buiten hadden staan wachten in de regen om hem en zijn vrouw nóg een keer te zien.

De Koninklijke mini-bus bracht Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vervolgens naar Soest waar boerderij Het Gagelgat bezocht werd. Het Gagelgat is een monumentale locatie van Stichting De Paardenkamp. De Paardenkamp is een nationaal rusthuis voor oudere paarden en pony’s. Eén van de paarden die de Koning en Koningin ontmoetten had in 2002 nog dienst had gedaan op het huwelijk van het Koninklijk paar. Het paard kon rekenen op een Koninklijke aai, maar had meer zin in Máxima's boeket.
Ook ontmoetten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op Het Gagelgat vertegenwoordigers en cliënten van zorginstellingen Amerpoort en Sherpa uit Baarn. Deze instellingen spelen in de regio een belangrijke rol in de begeleiding en opvang van mensen met een beperking. Ook op Het Gagelgat werken wekelijks cliënten van Amerpoort mee. Cliënten van beide organisaties toonden ter plekke kunstzinnige vaardigheden.


In gemaal Eemnes sprak het Koninklijk Paar vervolgens met boeren uit de Eempolder over het agrarisch bedrijf en de uitdagingen rond natuurbeheer en duurzaamheid. Het voormalig stoomgemaal dateert uit 1880 en nam de rol over van de watermolen waarmee vanaf 1791 de Eemnesser polder werd drooggelegd. Het functioneert nu als elektrisch gemaal. De Koning en de Koningin staken daarna per veerpont de Eem over naar Eemdijk in de gemeente Bunschoten. Met de Koninklijke mini-bus áchter hen leverde dat grappige beelden op.
Kinderkoor school Eemdijk stond in de haven van Spakenburg klaar bij de pont om het Koninklijk paar te verwelkomen met een lied. Alle kinderen waren toepasselijk gekleed in de klederdracht van de streek.
In Zorg- en Wooncentrum De Haven in Spakenburg ontmoetten de Koning en Koningin medewerkers en vrijwilligers van in het centrum bijeengebrachte organisaties en faciliteiten. Jeugd- en Welzijnsorganisatie De Boei ondersteunt de zorgdienstverlening met verschillende projecten, zoals een buurtbus die de wijk intrekt voor behoud en vernieuwing van sociale contacten, met name onder ouderen. De Koning kwam ook weer in contact met twee zussen uit Spakenburg die vroeger op Soestdijk werkten in de huishoudelijke dienst. En aan de ontvangstbalie wachtte hem nog een verrassing: een oud klasgenoot van de kleuterschool in Baarn. "Heel leuk om je weer te zien", zei Willem-Alexander. Na de buurtbus bezochten de Koning en Koningin jongerenwerk, een vraagbaak voor ouderen en de brasserie waar jongeren met een lichtverstandelijke beperking in de bediening werken.
Het streekbezoek werd afgesloten met een wandeling door de museumhaven van Spakenburg naar Scheepstimmerwerf Nieuwboer. Deze nog werkende werf is een rijksmonument en gespecialiseerd in oude ambachten uit de botterbouw. De werf speelt een belangrijke rol in het behoud van de botter, het unieke varend erfgoed van de voormalige Zuiderzeehaven. De Koning zei aan het slot van het bezoek dat het emotioneel was geweest. "Hier liggen mijn roots, dat maakte het heel bijzonder", aldus de Koning.

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooie kleur droeg Máxima. Leuk deze 'Hollandse plaatjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat zag de Koningin erg mooi en leuk uit. Het lijkt wel of ze jongerder wordt i.p.v ouder. En eerg leuk en mooi dat hij in gesprek kwam met het oud personeel van Soestdijk

    BeantwoordenVerwijderen