Staatsbezoek aan Portugal - II | De Oranjes

dinsdag 10 oktober 2017

Staatsbezoek aan Portugal - II

Het Koninklijk paar is vandaag begonnen aan het driedaagse staatsbezoek aan Portugal.Het Koninklijk paar wordt de komende dagen vergezeld door de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Gelijktijdig is er een economische missie naar Portugal met deelnemers uit de sectoren luchthavenontwikkeling & vliegtuigbouw en milieutechnologie & duurzame energie meegereisd. Het laatste en meteen ook eerste staatsbezoek aan Portugal dateert alweer van 27 jaar geleden. Het staatsbezoek van vandaag begon rond 11.30 uur bij het klooster van Jéronimos in Belém. Daar ontving president Rebelo de Sousa Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met een welkomstceremonie.
Vervolgens legden de Koning en Koningin een krans bij de tombe van Portugals grootste dichter en nationale held, Luís de Camões. Aansluitend volgde een rondleiding door het klooster van Jerónimos en een onderhoud met de president in het Palácio de Belém.  Nederland kan volgens Koning Willem-Alexander veel leren van Portugal, zo zei hij bij de ontvangst door de Portugese president: "Zo kijken we met bewondering naar uw prestaties in duurzame energie, milieutechnologie en vliegtuigbouw. Meer samenwerking zal onze beide landen sterker maken", aldus de Koning, die aangaf dat hij en Koningin Máxima hebben uitgekeken naar dit staatsbezoek. "Dit bezoek geeft ons de kans meer te zien van dit bijzondere land waarmee Nederland zich zo verwant voelt. Wij zijn natuurlijke bondgenoten, verbonden door de zee."
Daarna ontmoetten de Koning en Koningin de voorzitter van het parlement, Eduardo Ferro Rodrigues. Vanmiddag werd het Koninklijk paar ontvangen door de burgemeester van Lissabon, Fernando Medina, waarna zij per tram vertrokken naar de wijken Mouraria en Intendente.
Mouraria en Intendente behoren tot de oudste volkswijken in Lissabon. Tijdens de economische crisis zijn er initiatieven gestart om het lokale leef- en ondernemersklimaat te verbeteren. Een aantal projecten is aangesloten bij het netwerk New Europe-Cities in Transition. Dit initiatief van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam wordt onder andere gefinancierd door het EU-Europe for Citizens Programme. De Koning en Koningin gingen in gesprek met de initiatiefnemers van enkele projecten.

De eerste dag werd afgesloten met een staatsbanket, aangeboden door president Rebelo de Sousa in Palácio de Ajuda. Traditiegetrouw worden er bij staatsbezoeken altijd onderscheidingen 'uitgewisseld'. Het Koninklijk paar verscheen daarom vanavond met de versierselen van de Orde van Hendrik de Zeevaarder, terwijl de president het ridderschap Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw had ontvangen. Toepasselijk op het thema 'zee' was Koningin Máxima ook nog eens gekleed in een oceaankleurige 'zeemeerminjurk'. Natuurlijk was de Koningin ook nog getooid met allerlei sieraden uit de eigen Oranjeschatkist. De smaragden tiara, oorbellen en collier met grote smaragd-hanger waren ingepakt voor dit staatsbezoek. Het collier was in het verleden vooral geliefd bij Wilhelmina en Juliana. Voorafgaand aan het diner hielden zowel de president als de Koning een toespraak.

1 opmerking:

  1. Wat zagen ze er goed uit en de koningin straalde, erg leuk en ook tijdens het staatsbanket zag het er mooi en goed uit. En Vivian wederom mijn complimenten voor dit mooie verslagje

    BeantwoordenVerwijderen