Staatsbezoek aan Portugal - III | De Oranjes

woensdag 11 oktober 2017

Staatsbezoek aan Portugal - III

Op de tweede dag van het staatsbezoek bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima onder andere het Champalimaud Centre for the Unknown. Ook gingen ze langs bij de studenten van de Universidade de Lisboa.De tweede dag van het staatsbezoek startte met een bezoek aan het Champalimaud Centre for the Unknown in Lissabon. Het instituut heeft laboratoria voor hoogwaardig biomedisch onderzoek en een geavanceerde kliniek voor de behandeling van kankerpatiënten. De Koning en Koningin namen kennis van de behandelmethoden en samenwerkingsverbanden met Nederland.  
De minister van Buitenlandse Zaken en zijn Portugese collega, minister Augusto Santos Silva, hielden bij de Universidade de Lisboa een voordracht over Europese samenwerking. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima kwamen wat later aan en gingen vervolgens in gesprek met studenten over de uitdagingen van de Europese Unie. Eén student zei tegen de Koning dat hij het vervelend vind dat Oranje zich niet heeft geplaatst voor het toernooi. "Maar nu kunt u Portugal aanmoedigen'', grapte de student die Willem-Alexander en Máxima welkom heette. "Dat zullen we doen'', reageerde de Koning joviaal.
Tijdens de Trade Lunch ontmoetten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de deelnemers van de parallelle economische missie en hun Portugese netwerk en waren ze getuige van de ondertekening van enkele samenwerkingscontracten.

Vanmiddag opende het paar een tijdelijke expositie in het Museu Nacional de Arte Antiga. Het Rijksmuseum heeft voor deze gelegenheid Landschap met stenen brug van Rembrandt in bruikleen gegeven. Daarnaast zijn stukken uit de Koninklijke Verzamelingen te zien. Aansluitend ontving minister-president António Costa het Koninklijk Paar, en was er tot slot een fotomoment aan de Taag in Lissabon.

Vanavond boden de Koning en Koningin aan de president en Portugese genodigden een concert en receptie aan, als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. De Nederlands-Friese zangeres Nynke Laverman en fadozangeres Cristina Branco verzorgden deze contraprestatie in Teatro Nacional Dona Maria II. Máxima had een opvallende rood-wit-blauw jurk aan. Het wijde exemplaar zorgde ervoor dat de Koning op moest letten om niet op de sleep te stappen.
Na afloop van het concert nam het Koninklijk paar afscheid van de president, want morgen, op de laatste dag, reizen ze naar Alverca, Sintra en Cascais.

2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige foro's zijn er genomen aan de Taag in Lissabon. Erg mooi en dan niet alleen van het paar maar ook van de omgeving.

    De avondjurk vond ik niet uitzonderlijk mooi met al die wijde gewaden, om zomaar eens te zeggen. niet gemakkelijk om mee te lopen en ook niet voor de koning, moest opppassen dat hij er niet op trapte.

    Haar kapsel en haar sieraden waren daarentegen wel weer erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen