PRINSJESDAG 2016 | De Oranjes

dinsdag 20 september 2016

PRINSJESDAG 2016

Koning Willem-Alexander heeft vandaag voor de vierde keer in zijn regeerperiode de troonrede voorgelezen. 'Nieuw' was de Glazen Koets die de komende jaren het Koninklijk paar naar de Ridderzaal mag vervoeren. Het rijtuig beleefde zijn laatste rit in 1966. Volledig gerestaureerd en mooier dan ooit, kreeg hij vandaag een tweede leven. 
In een stoet van zo'n 190 paarden en verschillende rijtuigen, werd Koning Willem-Alexander vanaf 13.00 uur naar het Binnenhof vervoerd. De stoet begon bij Paleis Noordeinde, waar na de kamerheer, de ceremoniemeester, de grootmeester - en grootmeesteres, Prins Constantijn en Prinses Laurentien uit het paleis kwamen om in de Gala Glas Berline te stappen. Dit keer waren de prins en prinses goed op elkaar afgestemd, want behalve het traditionele grijze jacquet van Prins Constantijn, droeg ook Prinses Laurentien een grijze jurk met glimmende stof.

Op haar hoofd droeg ze een bijpassende hoed 'van 2 lagen zwarte en 1 zilveren laag sinamay. De hoed is gedecoreerd met geplisseerde crinoline.' zoals de RVD het officieel omschrijft. Koningin Máxima kleurde met het onderste deel van haar jurk (die ontworpen is door Claes Iversen) mooi bij het exterieur van de Glazen Koets. De gouden onderkant is bezet met kleine pailletten. De bovenkant van de jurk is blauw. Alleen Máxima's beige hoed is een oude bekende inmiddels.


De rijtoer had dit jaar weer een iets andere route, vanwege werkzaamheden rond de Korte Vijverberg. De bouwput werd vrolijk gecamoufleerd door groene en gele ballonnen. Vanwege de andere route kwam de Glazen Koets nu via de Mauritspoort en de Binnenpoort het Binnenhof op. Tussen alle onbekende mensen langs de route, stond bij het Mauritshuis wederom Prinses Beatrix om naar haar zoons en schoondochters te zwaaien.

Eenmaal in de Ridderzaal begon de Koning aan de troonrede met de optimistische woorden dat het goed gaat met Nederland. "Nederland heeft de laatste jaren weer vaste grond onder de voeten gekregen. De financieel-economische crisis ligt achter ons. Wij leven in een welvarend en aantrekkelijk land, ook in vergelijking met andere landen, en beschikken over goede voorzieningen, een goede infrastructuur en een sterke rechtsstaat. We hebben heel veel om trots op te zijn en op verder te bouwen."

Maar tegelijkertijd nemen de onrust en het onbehagen toe: "Met alles wat er wereldwijd speelt, is het begrijpelijk dat we ons als samenleving zorgen maken en sterker gaan hechten aan het vertrouwde en bekende. De internationale dreiging van terrorisme, de instabiliteit aan de buitengrenzen van Europa, het vluchtelingenvraagstuk en de economische onzekerheden op de wereldmarkt zijn immers reële problemen met een grote impact op het dagelijks leven." Lees de volledige troonrede hier.

Na een korte pauze in de Koninginnekamer, vertrok het Koninklijk gezelschap via dezelfde route weer terug naar Paleis Noordeinde, waar Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien het publiek toezwaaiden vanaf het balkon.

3 opmerkingen:

  1. Wat zag de Koningin en ook prinses Laurentien er prachtig uit en ik benieuwd naar jouw aanvullende foto's. Mooi en keurig verslagje, zoals we van jouw gewend zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, die glazen koets is echt schitterend!!! Mooie log over prinsjesdag, ik ben wat laat, maar heb er als nog van genoten.

    BeantwoordenVerwijderen