Koningin Máxima bezoekt Colijnsplaat en Zierikzee in kader van aquacultuur | De Oranjes

vrijdag 9 september 2016

Koningin Máxima bezoekt Colijnsplaat en Zierikzee in kader van aquacultuur

Koningin Máxima bracht vandaag een werkbezoek aan Colijnsplaat en Zierikzee. Het bezoek stond in het teken van innovaties in de aquacultuursector in Zeeland. 
Foto: Vivian Kramer - Klik hier voor alle foto'sKoningin Máxima begon haar werkbezoek bij zagerkwekerij Delta Farms in RFV's dorp Colijnsplaat. De zagers - of zeeduizendpoten - worden geëxporteerd als eiwitrijk voedsel voor garnalen. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar toepassingen in de farmaceutische industrie, waar zagers kunnen worden ingezet bij het bewaren en het vervoer van transplantatieorganen. Koningin Máxima durfde het aan een zager (worm) over haar hand te laten glijden. Aansluitend voer Koningin Máxima mee met een traditionele mosselkotter van Colijnsplaat naar Zierikzee.

Foto's: Vivian Kramer
Tijdens de vaartocht sprak ze met de schipper en enkele vertegenwoordigers uit de mosselsector over traditionele mosselvangst en hangculturen, waarbij mosselen niet van de bodem worden gevist, maar aan lijnen worden gekweekt. Door gebruik van innovatieve mosselzaadinvanginstallaties (MZI's) kan de zeebodem gespaard worden bij het vangen en oogsten van mosselzaad.

Het bezoek werd afgesloten op het Pontes Pieter Zeeman college in Zierikzee, waar de Koningin scholieren en gastdocenten van de Zilte Academie Zeeland (ZAZ) ontmoette, een onderwijs- en expertisecentrum voor koken met Zeeuwse producten.
Foto: Vivian Kramer
De Koningin deed ook een poging om een oester open te steken, wat haar uiteindelijk ook lukte. Ze sprak vervolgens met vertegenwoordigers van de vis- en schelpdierkwekerijen Seafarm en Grovisco over hoe zij met innovatieve technieken en onderzoek hun kweekmethoden verduurzamen en het dierenwelzijn bevorderen. Tot slot werd het Plan van Aanpak voor de Zeeuwse oestersector gepresenteerd, waarmee de Nederlandse Oestervereniging, de provincie Zeeland en het Rijk oestersterfte in de Oosterschelde als gevolg van de oesterboorder te lijf gaan.

1 opmerking: