Koning Willem-Alexander bezoekt Groningse dorpen | De Oranjes

woensdag 14 september 2016

Koning Willem-Alexander bezoekt Groningse dorpen

Koning Willem-Alexander reisde vandaag af naar Groningen, waar hij multifunctioneel centrum De Gaveborg in Oostwold bezocht. Aansluitend sprak hij in Leermens over de impact van de aardbevingen.


Multifunctioneel centrum De Gaveborg won dit jaar het grote Appeltje van Oranje. Alle maatschappelijke voorzieningen bevinden zich er onder één dak: basisonderwijs, kinderopvang, sport, het dorpshuis en een coöperatieve dorpssupermarkt met sociale werkplekken.  Na een enthousiast ontvangst bij het dorpshuis, schoof de Koning aan bij een rondetafelgesprek. Daarna werd hij rondgeleid door het gebouw. Hij nam onder andere een kijkje in de supermarkt, en keek hoe kinderen plezier maakten in de gymzaal. Het ontmoetingscentrum is het hele jaar dagelijks geopend en er wordt van alles georganiseerd. Met 150 vrijwilligers is het echt een plek vóór en dóór het dorp. Buiten op het dakterras sprak de Koning met drie groepjes vrijwilligers en ging vervolgens met de hele groep op de foto. De winnaars van de Appeltjes van Oranje krijgen behalve een bronzen beeld en een geldbedrag ook altijd Koninklijk bezoek. Eerder bezocht Koningin Máxima al Dorpshuis Ons Genoegen in Nieuwer ter Aa. Het is nog een verrassing of Koning Willem-Alexander óf Koningin Máxima de laatste winnaar van dit jaar, De Pracht in Waalre, gaat bezoeken.

Na het bezoek aan Oostwold, ging de Koning naar Leermens waar hij ongeveer twee uur bleef om te praten over de impact van de gasbevingen op het Groningse dorp.
De Koning sprak met inwoners en vertegenwoordigers van organisaties zoals de stichting Oude Groninger Kerken en de burgemeesters van de gemeenten Loppersum en Eemsmond over de stand van zaken in het gebied, de impact op het dagelijks leven en de voortgang van het versterken van woningen. Het was de vierde keer dat de Koning een ontmoeting had met deze mensen. In 2015 sprak hij hen op 20 juni in Uithuizermeeden en op 15 april 2014 in Middelstum. De eerste ontmoeting vond plaats op 4 april 2013 in Dorkwerd. Het historische ‘Dorpshuis’ in Leermens is in 1908 gebouwd en sinds 1972 in gebruik als ontmoetingsplek voor de dorpsbewoners. Door de bevingen in 2012 en 2014 is het pand ernstig beschadigd geraakt en in januari 2016 onbruikbaar verklaard. Sinds februari van dit jaar worden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd en wordt het dorpshuis aardbevingsbestendig gemaakt. Daarnaast worden er energiebesparende maatregelen genomen. Het dorpshuis kan naar verwachting binnenkort weer in gebruik worden genomen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten