Glazen Koets klaar voor Prinsjesdag | De Oranjes

donderdag 15 september 2016

Glazen Koets klaar voor Prinsjesdag

Aanstaande dinsdag is het zover. Dan speelt de Glazen Koets eindelijk weer eens een hoofdrol op een bijzondere dag. De grondig gerestaureerde koets is sinds 1923 niet meer ingezet voor Prinsjesdag, maar mag nu de komende jaren de Gouden Koets vervangen.
Foto: Wiebe Kiestra/RVD


Jarenlang was de Glazen Koets dé Koets die op Prinsjesdag gebruikt werd. Zelfs toen de veel jongere Gouden Koets werd 'geboren' (in 1898) bleef Koningin Wilhelmina gebruik maken van de Glazen Koets. Wilhelmina hield veel meer van de Glazen Koets dan de, naar eigen zeggen 'zeer opzichtige Gouden Koets'. Ze is de Glazen Koets daarom ook na 1900 geregeld op Prinsjesdag blijven gebruiken.

Het lag in de verwachting dat Koningin Wilhelmina op zo'n belangrijke dag als haar trouwdag dan ook wel de Glazen Koets zou gebruiken, maar omdat ze de geschonken Gouden Koets nog altijd niet had gebruikt, was de hoofdrol voor hem weggelegd. De Glazen Koets reed overigens wel mee in de stoet. In het rijtuig zat nu Koningin Emma. Ook bij de huwelijken van Prinses Juliana en Prins Bernhard en Prinses Beatrix en Prins Claus werd de Glazen Koets ingezet. In beide gevallen vervoerde hij de ouders van de bruid en bruidegom, en niet het bruidspaar zelf. Langzaam nam de Gouden Koets de plaats in van de oude, maar mooie Glazen Koets. Prinsjesdag, of beter gezegd: de 'generale Prinsjesdag' was nog het enige moment waarvoor de Glazen Koets uit de Koninklijke Stallen werd gehaald.

Nu de Glazen Koets gerestaureerd is, is de Góuden Koets toe aan een opknapbeurt. Het kan mogelijk zelfs zeven jaar duren tot de Gouden Koets weer gebruikt kan worden, en tot die tijd wordt de Glazen Koets (die voor het laatst officieel in 1966 werd gebruikt) weer eens uit de stal gehaald. Fans heeft hij in ieder geval al genoeg. Dat was te zien tijdens de 'Open Dagen' in de Koninklijke stallen, waarbij veel mensen bleven staan bij de koets.


De RVD liet gisteren, behalve wat foto's van de Glazen Koets, ook onderdelen van de Gouden Koets zien. Duidelijk is dat de koets echt tot in de kleine details uit elkaar is gehaald..

Foto's: Wiebe Kiestra/RVD
De restauratie zal zich richten op vier onderdelen van de koets: het onderstel, de kast, de stoffering en de bok. Het gaat onder andere om intensieve restauratiewerkzaamheden aan het houtsnijwerk en de wielen. Daarnaast worden de draagriemen aan de kast en de koorden en de kwasten op de bok vervangen en worden de textiele materialen onder handen genomen.

2 opmerkingen:

  1. Een mooi log en erg mooi dat deze Glazen koets tijdens prinsjesdag weer wordt gebruikt. Hopende nog vaker, want het is een erg mooie koets. Zo ook de creme de calache, die mogen ze van mij ook wel wat vaker weer gaan gebruiken. Ben wel benieuwd wat we te horen krijgen tijdens de troonrede en hoe de Koningin en prinses Laurentien eruit ziet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik hoop ook nog steeds op een nieuw leven voor de Crème Calèche..

      Verwijderen