Oranje nieuws – 9 t/m 11 januari 2014 | De Oranjes

zaterdag 11 januari 2014

Oranje nieuws – 9 t/m 11 januari 2014

Koningin Máxima zingt 'cup song' tijdens bezoek aan muziekproject

Koningin Máxima bezocht donderdag het muziekproject ‘Ieder Kind een Instrument’ in Haarlem. Doel van het project is om zoveel mogelijk kinderen in drie Haarlemse wijken muzieklessen te geven.

© Screenshot RTV Noord
Het idee van toenmalig Prinses Máxima om in 2011 te starten met het programma ‘Kinderen Maken Muziek’ van het Oranje Fonds heeft tot nu toe al tot veel succesresultaten geleidt. Steeds meer kinderen bespelen met liefde een muziekinstrument omdat hun school meedoet aan het project. Op de Haarlemse basisschool De Wilgenhoek is men het initiatief ‘Ieder Kind een Instrument’ gestart wat de muziekeducatie in drie wijken moet verankeren. Leerlingen uit groep 5 en 6 leerden de afgelopen tijd diverse instrumenten kennen. Momenteel krijgen ze les op het instrument van hun keuze. Het uiteindelijke plan is om twee wijkorkesten op te richten. Vandaag gaf het toekomstige kinderorkest alvast een ‘miniconcert’ aan niemand minder dan de Koningin. Met een bakje thee luisterde ze naar de vrolijke klanken van klarinetten, keyboards en gitaren. Vrolijk zong ze mee met de 'cup song'. En, hoewel Koningin Máxima zelf ook gitaar kan spelen, en er genoeg gitaren waren, durfde ze het toch niet aan om ook mee te spelen. Het muzikale talent van de Koningin blijft tot op heden binnen de muren van de Eikenhorst, waar ze samen met haar dochters -die piano en viool spelen- een Koninklijk orkest vormt.


Foto's: ©  www.royalduo.nl 

Vlag op Kasteel Drakensteyn betekent (nog) niets

Omdat de vlag van Prinses Beatrix deze week op Kasteel Drakensteyn gezien werd, dachten bewoners van Lage Vuursche dat ze haar intrek al had genomen in het kasteel.

De Rijksvoorlichtingsdienst sprak dat tegen, maar meldde wel dat de prinses bezig is met verhuizen. Eerder werd ook al gezegd dat ze in december/januari naar Drakensteyn zou verhuizen. Lang zal het niet meer duren, en daar zijn de bewoners van het dorp erg blij mee. Hoewel Prinses Beatrix nu ook al in de weekenden in het kasteel te vinden is, wordt er een feest georganiseerd als ze er ook écht woont. Of de prinses bij dat feest aanwezig zal zijn valt te betwijfelen, maar de bijzondere dorpsbewoonster wordt in ieder geval warm welkom geheten.

Koninklijk paar aanwezig bij Olympische Spelen in Sotsji

Minister-president Rutte maakte gisteren bekend in februari aanwezig te zijn bij de Olympische Spelen samen met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Het Koninklijk paar zal de openingsceremonie bijwonen, en waarschijnlijk daarna een week lang diverse sporters aanmoedigen.

Foto : © PPE/Soenar Chamid, http://www.ppe-agency.com
Lange tijd was er onzekerheid en kritiek vanuit COC Nederland (Nederlandse belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) over de eventuele aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders bij de spelen. Vanwege de slechte staat van de mensenrechten in Rusland zien landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk af van het sturen van een staatshoofd of regeringsleider. In zijn toespraak liet minister-president Rutte weten dat de aanwezigheid laat zien dat ze achter de sporters staan. Bovendien is de Koning aanwezig als erelid van het IOC.

Fotosessie in Lech 
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zullen de Nederlandse sporters echter alleen in de eerste week kunnen aanmoedigen. Op 17 februari – tevens de dag waarop het twee jaar geleden is dat Prins Friso het skiongeluk kreeg – poseert een groot deel van de Koninklijke familie in Lech voor de fotografen. Bij de fotosessie zijn behalve Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun dochters ook Prinses Beatrix, Prinses Mabel met dochters en Prins Constantijn met zijn gezin aanwezig.

Prinses Laurentien schrijft columns voor ‘7Days’
“Laatst viel ik bijna van schrik van mijn stoel"

Prinses Laurentien is de komende tijd columnist voor de krant 7Days. Haar columns over problemen in de wereld worden gepubliceerd in de ‘KidsWeek’ – onderdeel van de krant. De bedoeling is dat kinderen een creatieve oplossing voor het probleem bedenken. 

In haar eerste column schrijft de prinses over de toename van plastic tassen:

Hoe komen we van al die plastic tasjes af?
© Screenshot Flevoziekenhuis
"Laatst viel ik bijna van schrik van mijn stoel. Ik las dat we op de hele wereld vijfhonderd miljard tot een triljard (uitgeschreven is dat 1.000.000.000.000.000.000.000) plastic tasjes per jaar gebruiken. We gebruiken ze maar kort en gooien ze dan weg. Of ze waaien weg, want ik zie ze regelmatig in bomen hangen en in rivieren drijven. Dieren komen erin vast te zitten en worden ziek omdat ze het giftige plastic opeten. En al dat plastic vormt samen met ander afval een plastic soep in onze oceanen. Als we dit allemaal weten, waarom spreken we dan niet met elkaar af om veel minder plastic tasjes te gebruiken? Of zelfs helemaal niet meer? Nog niet eens zo heel lang geleden bestonden ze niet eens en konden we ook gewoon onze boodschappen doen. Toen ik hierover sprak met een meisje van tien jaar zei zij: ‘Winkels zetten hun naam op plastic tassen om indruk te maken. Maar op plastic maakt het helemaal geen indruk. Want ze zouden zich er eigenlijk voor moeten schamen.’ Ze heeft gelijk. Hoe zorgen we ervoor dat mensen niet meer met een plastic tas gezien willen worden? Waar moeten we onze boodschappen wel in doen? En als het geld kost, hoe gaan we dat betalen? De Plastic Soup Foundation en sommige bedrijven werken al hard aan het plasticprobleem. Maar er moet nog veel meer gebeuren. Kortom: oplossing gezocht! “ 

Wie de creatiefste oplossing bedenkt mag op 11 februari met de prinses op stap.

Prinses Beatrix feliciteert kampioenspaard Norbert

Het Friese paard Norbert 444 is vanmiddag voor de derde keer op rij kampioen geworden tijdens de hengstenkeuring. Zijn ‘prijs’ bestond uit een Koninklijke aai van Prinses Beatrix die aanwezig was bij de jaarlijkse hengstenkeuring van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek.

© Screenshot NOS
Omdat de vereniging haar 135-jarig bestaan viert, was er een jubileumprogramma opgesteld, waarvan de hengstenkeuring het afsluitende deel was. De prinses – die beschermvrouwe is van de vereniging en tevens een warme band heeft met (Friese) paarden – ging dan ook graag op de uitnodiging in, en zag vandaag in de WTC Expo in Leeuwarden hoe tijdens de hengstenkeuring Norbert werd uitgeroepen tot algemeen kampioen. De prinses applaudisseerde, waarop het paard zich naar het tafeltje boog en ze hem een koninklijke aai kon geven.


Kort nieuws: 

- Prins Pieter-Christiaan heeft een nieuwe baan. Hij gaat bij het beveiligingsbedrijf Sentillian in Den Haag werken.

7 opmerkingen:

 1. Volgens RTL boulevard en die hadden het uit betrouwbare bronnen!, verhuist prinses Beatrix in het late voorjaar naar Drakensteyn, dus medio mei/juni. Heel erg leuk dat prinses Mabel met haar 2 dochtertjes ook bij de fotosessie in Lech is. Ik wens de koninklijke familie sterkte, want 17 februari is het precies 2 jaar geleden dat Friso onder de lawine werd bedolven. Ook sterkte voor de familie Roosmuller en dan vooral naar de zoon Florian die erbij was, 2 jaar geleden en die het hierbij ook moelijk heeft gehad en nu nog wel zal hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt niet Anja, want in het RVD bericht wat is vrijgegeven in juli 2013, staat eind 2013/begin 2014. Bovendien heeft de RVD aan een journalist gemeldt, dat ze al aan het verhuizen is ;)

   Verwijderen
 2. Wel stoer dat Mabel en de kinderen er gewoon weer bij zijn tijdens de fotosessie. Zal niet makkelijk zijn voor ze. Vaak wordt idd de familie Roosmuller vergeten. Hij leeft en Friso niet meer.
  Tof dat ze gewoon naar de Spelen gaan. Ze gaan idd voor de sporters en niet voor Poetin. Moet te scheiden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sorry Jannemieke, dit is vrijdagavond in RTL boulevard gezegd; dus ja, wie er gelijk heeft, we zullen het vanzelf wel horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel lieve foto van de beschermvrouw en het winnende paard 444 gezien op het internet.

  En even een woord over de verhuizing. Beatrix is op Drakensteyn al met de kerst geweest, de kerstkaart heeft als motiv Drakensteyn en het is al jaaren klaar met verbouwing. Hoe lang zij er over doet om uittezoeken wat mee gaat van Huis den Bosch of niet, wat maakt het uit? WA/MA + kinderen gaan er pas na de verbouwing wonen en dat duurd ook wel jaren.
  Wel jammer dat meteen dat geroddel over roken/niet roken naar boven komt. Altijd uit de hoek van een horeca medewerker uit Laage Vuursche. Doet zij blijkbaar alleen maar daar :-) hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De foto van de kerstkaart is in de zomer gemaakt, maar sluit zeker niet uit dat ze de kerst op Drakensteyn heeft doorgebracht.

   Verwijderen
 5. Ik gun Beatrix alle rust die ze meer dan verdient heeft! Hopelijk heeft ze een fijne oude dag op Drakensteyn! Ik kijk erg uit naar de fotosessie in Lech! Super dat haar hele gezin aanwezig is! Al is het wel dubbel dat het precies 2 jaar geleden is van Friso.....Maar dat laat maar weer zien hoe dapper Mabel en de rest van de familie is!

  BeantwoordenVerwijderen