10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: V | De Oranjes

maandag 6 januari 2014

10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: V

Omdat de pers het Koninklijk gezin tijdens de Argentijnse kerstvakantie van 2007 over het algemeen met rust had gelaten, beloonde de toenmalige Prins van Oranje dat goede gedrag met een serie zelfgemaakte foto’s van zijn dochters die hij gemaakt had tijdens het verblijf in de omgeving van Villa La Angostura. 


Foto's: © Prins van Oranje
Ongeveer een maand na het verschijnen van de schattige foto’s, liet Prinses Amalia tijdens de wintersportvakantie in Lech zien al een beetje te kunnen skiën. Voor het eerste jaar stond ze op de latten. Vanaf het bergje bij de Kinderschischule, waar op 10 februari de jaarlijkse fotosessie plaatsvond, daalde ze voorzichtig – in de nabijheid van haar vader – naar beneden. Ook Prins Constantijn en zijn gezin nam weer deel aan het fotokwartiertje. Verder was ook Prinses Ariane voor het eerst mee. Ze had het duidelijk niet zo naar haar zin in de ijskoude omgeving. Verwoede pogingen van de Prins van Oranje, Prinses Máxima en Koningin Beatrix om het kleine prinsesje weer te kalmeren mislukten, maar een paar kusjes van grote zus Amalia hielpen wel. Veel tijd om haar zusje te blíjven kalmeren en om te poseren voor de fotografen had Prinses Amalia niet. Jaloers keek ze naar Gravin Eloise en Graaf Claus-Casimir die al plaats hadden genomen in de ‘sleedraaimolen’. Toen ook dat speelmoment vastgelegd werd, zat de fotosessie er weer op en konden de kinderen ongestoord verder genieten.


"Amalia speelt liever sprookjesprinses"
Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Het volgende uitstapje voor het prinsesje was in het verjaardagsweekend van haar vader. Het gezin vierde dat in en om het Zeeuwse Veere en logeerde een paar nachten in de Campveerse toren. In de meivakantie vertrok Amalia met haar ouders en zusjes naar Barcelona waar ze een paar dagen met de Spaanse Prinses Cristina, Inaki en hun kinderen optrokken. Nog geen maand later stapte de 4-jarige Amalia wéér in het vliegtuig. Dit keer om opa Zorreguieta in Argentinië wat afleiding te geven na een ingrijpende knieoperatie. Haar eigen vader moest Amalia die betreffende week echter even missen; hij kon niet mee vanwege drukke werkzaamheden en verplichtingen in Nederland. Voordat haar eerste zomervakantie als scholier echt begon, werd er weer een fotomoment georganiseerd. Dichtbij huis, op landgoed de Horsten, liet het gezin zich fotograferen. Prinses Amalia zat met zusje Alexia in de bakfiets en kon van een afstand de delegatie fotografen al zien staan. In drie identieke groene jurkjes werden de prinsesjes in allerlei poses neergezet. Op een rij, aan de hand of op de knie van de prins of prinses en uiteindelijk ook rennend. Op het grasveld lagen twee ballen klaar voor de oudste prinsesjes. Terwijl Amalia en Alexia voetballend voorbij vlogen, keek Prinses Ariane lachend toe. Na de fotosessie brachten de prins en prinses hun dochters naar het aangrenzende theepaviljoen. Vervolgens kwamen ze weer terug voor een gesprek met de pers. Ondanks dat er veel vragen werden gesteld over het vakantiehuis in Mozambique, werd er - vooral door het jeugdjournaal – ook interesse getoond in de prinsesjes. Op de vraag hoe het met Amalia gaat, antwoordde Prinses Máxima dat ze in het begin nog wel een beetje moest wennen aan zoveel kinderen op school. Maar dat ze inmiddels veel vriendinnetjes heeft en ook op ballet zat. Verder vertelde ze dat Amalia na de vakantie vervroegd naar groep twee ging, en ze zelf ook actief is op de Bloemcampschool als luizenmoeder. Ook wist het prinsesje inmiddels hoe de vork in de steel zat wat betreft haar positie, al speelde ze nu nog liever een sprookjesprinses. Op de vraag wat de prinsesjes met de vakantie doen, zei de prins: “Bij hun grootmoeder langs. En ze zwemmen en puzzelen heel graag”.
Foto's: © RVD en  Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Bij aanvang van de doop van Benjamin van Vollenhoven op Paleis het Loo, werd nog eens duidelijk dat de prinses het Koninklijk zwaaien in ieder geval al goed beheerst. Samen met haar oma arriveerde ze bij de kapel, waar ze blééf zwaaien naar het aanwezige publiek. Na afloop kwam ze echter weer heel bedroefd – net als bij de doop van nichtje Leonore in 2006 – naar buiten.


Gelukkig verschenen enkele weken later weer beelden van een vrolijke prinses op de schouders van haar vader. Het gezin verwelkomde Sinterklaas in Wassenaar en Amalia wilde hem graag een tekening aanbieden. Omdat Sinterklaas door alle enthousiaste kinderen niet wist waar hij eerst kijken moest, kreeg Amalia niet direct contact met hem. Zwaaien met het vlaggetje en hard roepen hielp niet, maar het prinsesje gaf niet op en schreeuwde vervolgens heel hard “Sinterklaaas…Sinterklaáááás!” Eindelijk keerde hij om en kon hij de Koninklijke tekening in ontvangst nemen. Op het papier had Amalia haar liefde voor de Sint duidelijk kenbaar gemaakt met een groot hart, getiteld: ‘liefdeshart’ wat ze er zelf boven had geschreven.
Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Enkele weken later, op 5 december, toen Amalia zich verheugde op twee cadeaudagen verscheen een prachtige fotoserie van het prinsesje die op 7 december haar vijfde verjaardag zou vieren. De foto’s werden in augustus 2008 al gemaakt door fotograaf Robin Utrecht in opdracht van de RVD. In de vrijgegeven serie zagen we Amalia op een roze stoel (troon) poserend met haar ouders en zusje, en schommelend. Het verjaardagsfeestje vond die betreffende 7 december gewoon net als anders plaats in ‘huiselijke kring’.


Foto's: © RVD / Robin Utrecht Fotografie
Vlak voor kerst besloot Koningin Beatrix haar kinderen en kleinkinderen uit te nodigen voor een middagje kerstcircus in Den Haag. In de pauze van de show werd buiten de circustent de loopkooi voor de leeuwen aangelegd die na de pauze zouden optreden. Prinses Amalia zag het en riep:”Ik wil hier blijven kijken als ze voorbij komen.” Gelukkig kreeg Prinses Máxima op tijd haar dochter ervan overtuigd dat in de tent toch echt alles beter te zien zou zijn. Tot slot kregen alle kinderen een kerstbeertje met mitella mee naar huis..

4 opmerkingen:

 1. Het blijft een geweldige serie. ik heb ook deze met heel veel plezier en enthousiasme gelezen en ik kijk al weer uit naar de volgende.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ook, heel leuk gedaan en ook "fijn" gaan nu na een lange vakantie het "koninklijk trio Beatrix, Maxima en Willem-Alexander" weer aan de slag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie log! Succes met de rest van de logjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is zo LEUK! Als je het zo leest en bekijkt dan komen alle herinneringen weer boven. Prinses Amalia was hier precies de helft van wat ze nu is. Dus alweer op de helft van deze geweldige logjes..

  BeantwoordenVerwijderen