Koning Willem-Alexander bij start 200 jaar Koninklijke Landmacht | De Oranjes

donderdag 9 januari 2014

Koning Willem-Alexander bij start 200 jaar Koninklijke Landmacht

…Prinses Beatrix woont jubileumconcert bij 

Met een vaandelgroet aan Koning Willem-Alexander op Plein 1813 in Den Haag werd vandaag de viering van tweehonderd jaar Koninklijke Landmacht ingeluid. Vanavond heeft Prinses Beatrix een jubileumconcert in de Koninklijke Schouwburg bijgewoond. 

De viering van 200 jaar Koninklijke Landmacht was voor Koning Willem-Alexander vandaag de eerste publieke activiteit in het nieuwe jaar. Gisteren ontving hij op Paleis Noordeinde al – ter overhandiging van hun geloofsbrieven – de ambassadeurs van Qatar, Turkije en Tsjaad.

Zoeken naar het muntje.. 
Rond kwart voor twee vanmiddag vertrok de Koning per Gala Landauer vanaf het Koninklijk Staldepartement naar het historische Plein 1813. Gekleed in uniform van de Koninklijke Landmacht met het Grootlint in de Militaire Willemsorde zwaaide hij zo nu en dan naar publiek langs de route. Al met al leek het wel Prinsjesdag, vanwege het militaire ceremonieel en het Koninklijke rijtuig. Na een toespraak kreeg de Koning een herinneringssabel aangeboden die hij – symbolisch – betaalde met een munt. Hij had de ‘200 jaar Koninkrijksmunt’ echter zo diep in zijn broekzak zitten, dat het lastig was om ‘m met handschoenen aan terug te vinden. Er ontstond dan ook gelach toen de Koning de munt eindelijk te pakken had. Vaandel – en standaardgroepen marcheerden vervolgens voorbij de Koning die op het inspectiepodium had plaatsgenomen. Deze unieke gebeurtenis vond voor het laatst plaats op 31 mei 1980 op Paleis Soestdijk ter ere van het afscheid van Juliana als Koningin. Na de vaandelgroet – wat het officiële startschot is voor een reeks activiteiten dit jaar – werd het Wilhelmus gespeeld. Tot slot kreeg Koning Willem-Alexander uit handen van luitenant-generaal M.C. de Kruif het eerste exemplaar van het jubileumboek over 200 jaar Koninklijke Landmacht overhandigt.Foto's: © Screenshots


Foto's: © Adriana

Vanavond heeft Prinses Beatrix een concert bijgewoond in de Koninklijke Schouwburg. Het muzikale festijn werd uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Ook werden er verhalen verteld onder de titel ‘Land met macht’.

3 opmerkingen:

 1. schitterend en statig hoor, koning in uniform. Tip aan hem: de klerenmaker van dat uniform mag zijn dagelijkse gardrobe ook wel maken :-) prachtig om te zien - "event" mag best vaker gebeuren van mij.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja he! Ik vind het ook altijd prachtig bij 'm staat zo'n uniform.. Gelukkig maar dat hij - ondanks dat hij nu Koning - is, toch zo nu en dan nog bij bepaalde ceremonies in uniform verschijnt.

   Verwijderen
 2. Jazeker mooi in uniform, alleen die pet staat wat ver naar voren. Het is nu net of hij net onder de klep door kan kijken. ;-)
  Alleen dat geklier met het muntje en het vastmaken van het zwaard.... hadden ze misschien van t voren even moeten oefenen. Het stond behoorlijk knullig.

  BeantwoordenVerwijderen