Oranje nieuws – 27 t/m 30 januari 2014 | De Oranjes

donderdag 30 januari 2014

Oranje nieuws – 27 t/m 30 januari 2014

Prinses Laurentien neemt afscheid als bestuursvoorzitter Lezen & Schrijven

Prinses Laurentien heeft maandag afscheid genomen als bestuursvoorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven. Voortaan neemt Marja van Bijsterveldt die taak op zich. Wel blijft de prinses bij de stichting betrokken als erevoorzitter.

De bestuurswisseling vond plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Rotterdam. Prins Constantijn vergezelde zijn vrouw bij deze bijzondere gelegenheid waarin tevens het tienjarige bestaan van de stichting gevierd werd. Schrijfster Karin Giphart had vanwege het jubileum samen met voormalig laaggeletterden een lied geschreven met de titel ‘tien’. ‘Tien’ werd samen met zanger René Froger ten gehore bracht en vervolgens kreeg Prinses Laurentien de songtekst en een jubileumboek overhandigt. Met haar afscheid als bestuursvoorzitter heeft de prinses de laatste lettergreep uit haar naam letterlijk genomen. Na uitgerekend tien jaar gaf ze op de viering van het tienjarig bestaan het stokje over aan voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja Bijsterveldt. Enigszins geëmotioneerd hield ze een toespraak waarin ze zei dat ze het liefst had gezien dat de stichting zichzelf de afgelopen jaren overbodig had gemaakt. “Maar ik ben nu eenmaal nogal ongeduldig.” Ook bedankte de prinses haar man: “Dank je wel dat je al die jaren deze reis met mij hebt meebeleefd en mij hebt geholpen.” Daarna werden er videobeelden uitgezonden van diverse taalambassadeurs die hun dank uitspraken naar de prinses voor haar inzet om analfabetisme te voorkomen. Een van hen was Prins Constantijn die trots zei: “Ik weet dat je niet wilt dat het om jou draait, maar je moet het toch even toelaten dat je nu op een voetstuk wordt geplaatst. Jouw baby is klaar om uit te vliegen. Ik voel me een beetje de pleegvader van deze baby, ben ontzettend trots op je en onze kinderen zijn dat ook." Aan de media liet Prinses Laurentien tot slot weten: ”Ik kan de touwtjes heel makkelijk uit handen geven. Zeker omdat ik weet dat Marja het met dezelfde daadkracht oppakt. Het werk moet gewoon gebeuren, wie dat doet maakt niet uit. Ik weet heel goed wie er vanaf nu de broek aan heeft. Maar emotioneel laat ik het nooit los.” 

 © Screenshots RTL Boulevard

En loslaten doet Prinses Laurentien de stichting voorlopig ook niet. Ze blijft betrokken als erevoorzitter en heeft zelfs al meteen en oproep gedaan aan ‘Taalhelden’. Iedereen die zich inzet voor een betere geletterdheid in Nederland maakt kans op de titel. Verder zal de prinses nu voornamelijk haar aandacht op het buitenland vestigen waar ze ook actief de laaggeletterdheid probeert te bestrijden. Op verzoek van internationale organisaties, zoals de Europese Unie en de Bill & Melinda Gates Foundation, is de Stichting Lezen en Schrijven onder meer bezig met een programma om het belang van bibliotheken in de Europese lidstaten te benadrukken.

Prinses Beatrix bij bijeenkomst ‘In Vrijheid Verbonden’

Prinses Beatrix woonde afgelopen dinsdag de negende bijeenkomst bij van ‘In Vrijheid Verbonden’ in Utrecht.

In Vrijheid Verbonden is een terugkerende bijeenkomst over de verschillende godsdienstige stromingen in Nederland. Prinses Beatrix woonde destijds ook de eerste presentatie van de bijeenkomst bij op 15 december 2005. Vertegenwoordigers van het Boeddhisme, Hindoeïsme, Jodendom,Christendom en Islam presenteerden dinsdag hun droom voor Nederland wat als aanvulling op het boek ‘Mijn droom voor ons land’ gezien kan worden. Na diverse sprekers en ‘modeshows’ van de gewaden die bij de verschillende geloven horen kreeg de prinses een boek overhandigt waar alle verschillende godsdiensten nog eens uitvoerig in beschreven staan.

Koning Willem-Alexander ontvangt Russische viceminister-president en opent gerenoveerd hoofdkantoor Enexis

Koning Willem-Alexander ontving woensdagochtend de viceminister-president van de Russische Federatie, Arkady Dvorkovich op Paleis Noordeinde en opende ’s middags het nieuwe hoofdkantoor van Enexis in Den Bosch.

Al vroeg in de morgen had de Koning -die zijn haar heeft laten knippen, en bovendien nu een lichte ‘kuif’ heeft- een ontmoeting met Dvorkovich in de Balkonzaal van het paleis. De viceminister-president is nog t/m vandaag in Nederland en heeft gisteravond met minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gedineerd. Vandaag zal hij nog met staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken spreken en lunchen met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

En terwijl Dvorkovich van een politieke middag genoot, reisde de Koning af naar Den Bosch waar in de wijk met de Koninklijke naam ‘Paleiskwartier’ het gerenoveerde hoofdkantoor van Enexis staat. In het nieuwe gebouw van de netbeheerder die stroom en gas levert aan zo’n 2,6 miljoen klanten in Noord – Oost en Zuid-Nederland zijn voorzieningen aangebracht die omschreven kunnen worden als ‘duurzaam en milieuvriendelijk’. Zo is er een energiezuinige klimaatinstallatie. De Koning kreeg na de openingshandeling uitleg over de kernactiviteiten van Enexis. Ook sprak hij met medewerkers over de toepassing van ICT en de ontwikkeling van smart grids – een term die gebruikt wordt voor technologieën om het elektriciteitsnet te beheren. Toen de Koning het pand verliet werd hij weer door een handjevol oranjefans opgewacht die hem van alles aanboden. Een van hen had wel erg stoute schoenen aangetrokken en overhandigde een ingelijste tekening van Prins Friso die naar zijn ingehuldigde broer kijkt. Of de Koning blij was met dit cadeau valt te betwijfelen. In ieder geval werd hij – op een moment dat hij er even niet mee bezig was – toch onverwachts en keihard geconfronteerd met het overlijden van zijn broer.

Koning Willem-Alexander ontvangt secretaris-generaal van de NAVO en woont viering 10-jarige MVO bij
…Tussendoor verleent hij ontslag aan de staatssecretaris van Financiën

Een drukke dag voor Koning Willem-Alexander vandaag. In de ochtend ontving hij secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO in Paleis Noordeinde. Kort daarvoor had hij ‘eervol ontslag’ verleend aan de staatssecretaris van financiën en vanmiddag woonde hij de viering bij van het 10-jarig jubileum van MVO.

Frans Weekers is de eerste politicus die in het regentschap van Koning Willem-Alexander zijn ontslag aanbiedt. De staatssecretaris van Financiën kwam op dit besluit na een lang debat over problemen met toeslagen bij de Belastingdienst. De Koning verleende dit ontslag ‘op de voordracht van de minister-president op de meest eervolle wijze, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten die de staatssecretaris aan de koning en het koninkrijk heeft bewezen’, zo is in het document te lezen. Tegen de middag ontving Koning Willem-Alexander secretaris-generaal van de NAVO, Rasmussen, op Paleis Noordeinde. De man bezocht vandaag Den Haag ter voorbereiding op de NAVO-top in september in Wales. Voorafgaand aan het bezoek van de Koning was hij al bij de Staten-Generaal langs geweest. Later in de middag ontmoette hij tevens minister-president Rutte, minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Vanmiddag was de Koning in Utrecht aanwezig bij de viering van het 10-jarig bestaan van MVO Nederland. Deze netwerkorganisatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen staat onder het Koninklijke toezicht van Prins Carlos. De neef van de Koning was daarom ook als lid van de Raad van Toezicht aanwezig bij de viering. Op het podium lanceerde de Koning met een druk op de knop de website van Ambitie 2020. Ook ontving hij het rapport ‘Ondernemen in de circulaire economie’ In het rapport staat handvatten voor ondernemers om circulair en duurzaam te ondernemen. Met deze actie probeert de organisatie duurzaamheid in ons land te versnellen.

Koningin Máxima opent duurzaam bedrijvencomplex Lely Campus

Koningin Máxima heeft vandaag het duurzame bedrijvencomplex Lely Campus in Maassluis geopend. Ruim 800 medewerkers werken hier aan innovatieve en toekomstgerichte oplossingen voor de agrarische sector.

© Screenshot
Het nieuwe bedrijvencomplex wat uit een internationaal hoofdkantoor van de Lely Groep en twee productielocaties bestaat, haalde recent nog een certificaat voor duurzaamheid. Het eerste wat de Koningin deed toen ze vanmiddag arriveerde was dan ook haar hartelijke felicitaties en complimenten geven voor deze landelijke primeur. De productielocatie behaalde namelijk de hoogste scores in de geschiedenis van BREEAM-NL – organisatie die de certificaten uitdeelt. Na de openingshandeling kreeg Koningin Máxima een rondleiding langs de verschillende productielocaties waar producten voor het melkveebedrijf geproduceerd worden, zoals melkrobots, stalproducten en voerapparatuur. Op de andere locatie kreeg de Koningin de graslandmachines te zien. Aansluitend woonde ze een rondetafelconferentie bij over duurzaamheid van de melkveehouder in de toekomst. Diverse personen gaven hun visie op de toekomst van deze sector en stonden stil bij de uitdaging voor toekomstige agrarische ondernemers.

Kort nieuws:

 - Prins Carlos vierde afgelopen maandag zijn 44e verjaardag.

- Dit weekend is er behalve het dankfeest ‘Beatrix met hart en ziel’ (1 februari vanaf 20.30 uur op Nederland 1) op vrijdagavond 31 januari een speciale aflevering van de TROS TV show te zien met de titel ‘Thank you, Beatrix’. De uitzending begint om 21.40 uur op Nederland 1. En vanavond wordt er óók een Beatrix programma uitgezonden. Vanaf 22.15 uur is op Nederland 1 'Portret van Beatrix' te zien.

- Er is een biografie op komst over het verleden van Prins Claus in de periode dat hij Prinses Beatrix nog niet kende. Zijn ‘onbekende jaren’ zijn ook al in grote lijnen terug te lezen in het eerste deel van het thema ‘Prins Claus’ op deze website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten