Prinses Laurentien leidt gesprekken over duurzaamheid | De Oranjes

vrijdag 17 januari 2014

Prinses Laurentien leidt gesprekken over duurzaamheid

“Kinderen denken praktisch en in mogelijkheden, wat juist zo nodig is om duurzaamheid in de praktijk te brengen” 

Net als bij de vorige editie was Prinses Laurentien woensdag ook weer aanwezig op de jaarlijkse Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De prinses leidde een gesprek tussen kinderen over duurzamere vakanties. Vandaag heeft ze wederom een dialoogsessie geleidt op de Haagse Gezonde Beurs. 

Met opvallende rode laarzen arriveerde Prinses Laurentien woensdag, aan het eind van de ochtend, bij de Jaarbeurs in Utrecht voor de jaarlijkse Vakantiebeurs – georganiseerd door reisbrancheorganisatie ANVR. Tijdens deze innovatieve dag rond het thema ‘Changes in Tourism’ vond ook een presentatie van toekomstige reizigers (Raad van Kinderen) plaats. De prinses kwam het debat – als oprichter en directeur van de Missing Chapter Foundation) leiden. De kinderen spraken met enkele directeuren uit de reisbranche en een oprichter van Travel Counsellors Nederland. Laurentien moest regelmatig met de microfoon van de ene naar de andere hoek rennen omdat de kinderen niet uitgepraat raakten over hun vakanties die ze door een duurzame bril hebben bekeken omdat ze hier vorig jaar ook al over gediscussieerd hadden. Vlak voordat de netwerklunch begon liet de prinses weten waar de kinderen zoal tijdens hun vakanties op hadden gelet: “De kinderen hebben vandaag wederom laten zien wat hun toegevoegde waarde is in het doorbreken van patronen. Onze ervaring is dat zij dilemma’s met een frisse en positieve blik benaderen. Voor ieder probleem weten zij altijd weer een oplossing te vinden. Ze denken praktisch en in mogelijkheden, wat juist zo nodig is om duurzaamheid in de praktijk te brengen. Ook nu weer wisten zij verrassende verbanden te leggen tussen de sociale en groene dimensies van duurzaam toerisme. Neem de afweging tussen belonen van duurzaam gedrag vs straffen van tegenovergesteld gedrag. Eigenlijk gaan ze altijd voor het belonen, want, zo zeggen ze, daar word je tenminste vrolijk van. Zo bedachten ze dat hotelgasten elke keer als ze een handdoek gebruikt hebben een stempel op een special gastenkaart krijgen. Aan het eind van hun verblijf worden de gasten met de minste stempels beloond met bijvoorbeeld een gratis hotelovernachting. Aan de volwassenen om dan niet meteen met ‘ja maar’ te reageren op zo’n idee, maar verder te denken vanuit deze gedachte.”

Vandaag was Prinses Laurentien aanwezig op de Haagse Gezonde Beurs waar alles draaide om gezondheid en een gezonde leefstijl. Tevens werd de ‘Gezond is Vet-campagne’ van de gemeente afgerond. De prinses heeft – net als woensdag – weer een dialoogsessie tussen kinderen en volwassenen geleidt over gezondheid en de strijd tegen overgewicht. Door (jonge) kinderen een kans te bieden om mee te discussiëren over ‘volwassen problemen’ neemt Prinses Laurentien al een hele periode deze generatie zeer serieus. Ze heeft al meerdere keren benoemd dat kinderen een veel creatievere oplossing voor een probleem kunnen bedenken en dat hun denkwijze interessant is omdat ze anders tegen de wereld aankijken dan volwassenen. Daarom schrijft Prinses Laurentien de komende periode ook graag columns over milieuproblemen in de Kidsweek van 7Days.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten