10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: VI | De Oranjes

donderdag 30 januari 2014

10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: VI

Sportfan Amalia
Foto: © Sander Chamid/PPE,   www.ppe-agency.com
Prinses Amalia werd waarschijnlijk geboren met liefde voor sport, net als haar vader. Ze was nog geen zes jaar oud toen ze al ingeschreven werd voor de hockeyclub in Wassenaar en stribbelde ook niet tegen om een sportwedstrijd live bij te wonen. Begin januari 2009 bezocht het gezin van de Prins van Oranje het EK schaatsen in Heerenveen. Hoewel Prinses Alexia soms moeite had om wakker te blijven en verveeld tegen haar moeder aanleunde, was Prinses Amalia de hele wedstrijd alert. Met een oranje sjaal keek ze vol spanning naar schaatsers waar ze na afloop zelfs even mee sprak. Een maand later liet ze bovendien zien nu echt al te kunnen skiën. De Koninklijke familie was weer naar Lech afgereisd waar voorafgaand aan de vakantie traditiegetrouw geposeerd werd. Ook Prins Constantijn, Prinses Laurentien en hun kinderen waren weer van de partij. Om zijn dochters aan het lachen te krijgen nam de prins een liggende positie in voor de fotografen. Terwijl hij gekke bekken trok en “lachen!” riep, was Amalia’s interesse door iets heel anders gewekt. Ze wees naar de lucht en riep tegen haar zusjes: “Een helikopter daar!” waardoor de prinsesjes allemaal naar de lucht keken en even geen aandacht voor de fotografen hadden. Na diverse plaatjes was het tijd om te skiën. Er vond dit keer ook geen gesprek met de pers plaats, waardoor de kinderen niet op hun ouders hoefden te wachten. Oma Beatrix bekommerde zich over de kleintjes, Prinses Ariane en Gravin Leonore en nam hen mee op een slee. Prinses Amalia liet zien dat ze al helemaal alleen met de skilift naar boven kon en vervolgens naar beneden kon skiën. Helaas ging het niet iedere keer goed. Prinses Máxima zag bovenaan de berg dat haar dochter onderaan de berg uit de lift viel en kwam bezorg naar beneden geskied waar Prinses Laurentien op háár dochter stond te wachten. Ook Gravin Eloise volgde met de zorgwekkende woorden: “Mammie, Amalia is gevallen!” Gelukkig had Prinses Amalia zich niet (erg) bezeerd en werd nog net door de filmende media vastgelegd hoe het prinsesje weer met de lift naar boven ging.

Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com

Koninginnedag 2009 zou een bijzondere dag in Apeldoorn worden vanwege de 100e geboortedag van Juliana. Tot slot zou zelfs op Paleis het Loo een defilé plaatsvinden waarbij de prinsesjes – net als de vroegere generatie op Paleis Soestdijk – op het bordes zou staan. Terwijl Prinses Amalia met haar zusjes, nichtjes en neefje netjes aangekleed op Paleis het Loo wachtte tot de volwassenen met de bus zouden arriveren gebeurde er op het laatste moment de verschrikkelijke aanslag waardoor Koninginnedag verder afgelast werd. De prinsesjes troffen hun ouders ongetwijfeld verdrietig aan in het paleis en brachten de rest van de dag door in het Oude Loo. Hier nam later in de middag Koningin Beatrix een verdrietige videoboodschap op die in diverse journaals werd uitgezonden. Gelukkig was er een paar weken later tijd voor vrolijkheid en ontspanning toen het hele gezin met de Groene Draeck over de Friese Meren voer. Al op de avond voor Hemelvaartsdag arriveerde het gezin bij Galamaddammen waar ze even een tussenstop maakten en vis aten. Naar verluidt at Prinses Amalia een haring op dé manier. Ze hield de haring die bestrooid was met uitjes langzaam in haar mond zakken. Op Hemelvaartsdag zelf voer de Groene Draeck naar Woudsend waar het gezin in de jachthaven bleef overnachten na een lekker diner in een plaatselijk restaurant.

Eerste schooldag zusje en vervroegd naar groep 3
Vlak voor Alexia’s verjaardag en eerste schooldag nam Prinses Máxima haar dochters mee naar het concertgebouw in Amsterdam voor een wel heel bijzonder concert. Het ‘familieconcert' bestond onder andere uit liedjes van de Stratenmaker op zee show. Woorden als ‘rotmeid, rotmeid’ ‘pis in je broek’ e.d. kwamen aan bod. Prinses Amalia, die op school al het een en ander aan grove en vieze woorden gehoord had in de loop van de tijd zong vervolgens ook schreeuwend het lied van Ome Willem mee. “Joepie de poepie’ zorgde er echter wel voor dat Prinses Alexia automatisch met een vies gezicht haar neus dichtkneep. Een paar dagen later nam Prinses Amalia haar zusje aan het handje mee het schoolplein over voor haar eerste schooldag. Het prinsesje was enkele dagen eerder vier jaar geworden en kon nu voortaan eindelijk haar zus vergezellen en vooral tegenkomen in de pauzes op school. Het klassenverschil tussen de prinsesjes werd na de zomervakantie echter wel groter omdat Amalia tot het slimme clubje kinderen uit haar klas behoorde die vervroegd naar groep 3 mochten. En of dat nog niet genoeg reden tot feest was haalde Prinses Amalia ook nog even haar zwemdiploma B.
Foto's: © RVD
Zomervakantie op het strand en in de sneeuw
De ‘waterrat’ (zoals Willem-Alexander zijn dochter(s) noemt) was dan ook in haar element toen de zomerfotosessie op het strand plaatsvond. 20 juli 2009 gaven de Prins van Oranje en Prinses Máxima de pers de gelegenheid om hen eens in een echt zomerse omgeving te fotograferen, al was de temperatuur nog niet zo zomers. Vooral omdat het nog vroeg in de morgen was hadden de drie prinsessen in hun witte tuniekjes het af en toe wel koud, maar gelukkig hadden ze genoeg speelgoed meegenomen om in beweging te blijven. Nadat hun spijkerbroekjes opgestroopt waren gingen ze met schepjes en emmers in de weer. Prinses Amalia moest tijdens het zandtaarten bakken wel in de gaten houden of haar mooie Dora bal niet steeds wegvloog, datzelfde deed haar vader bij haar jongste zusje. Prinses Ariane was gefascineerd door de zee en vulde haar gietertje steeds opnieuw met water. Ook werd er geposeerd met het hele gezin, wat niet meeviel met de wind die steeds de haren in de prinsessengezichten blies. Fotografen hadden daar lak aan en schreeuwden steeds dreigender dat ze hun haar eens uit ’t gezicht moesten halen. Na een kwartier konden de prinsesjes uit het zicht van de camera’s uitrusten en beantwoorden de prins en prinses nog enkele vragen van de journalisten. De prins vertelde dat de kinderen het heel raar vonden dat ze met de auto naar het strand gingen, omdat ze meestal met de fiets gaan. Ook vertelde hij over de sportiviteit van zijn dochters en het favoriete eten: “Ze zijn allemaal sportief, creatief en spelen geen computerspelletjes, dat hebben we nog kunnen voorkomen. Het is toch uniek dat ze tijdens deze sessie niet wegrennen, doen wat er gevraagd wordt en niet gek doen. Hun favoriete eten is net als ieder ander kind: patat! Maar dat krijgen ze niet zo vaak en ze eten alles. Zelfs spruiten." Nog geen week later verruilde het gezin het strand voor de sneeuw. Ze brachten een gedeelte van de zomervakantie door in Bariloche in Argentinië, maar werden daar op de foto gezet door fotografen van persbureau AP. Omdat met het publiceren van privéfoto’s de mediacode wordt geschonden, stond het persbureau uiteraard een rechtszaak te wachten. De rest van de vakantie heeft het gezin nog ongestoord kunnen genieten van de Argentijnse sneeuw.

Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com

In het najaar, op 29 augustus, namen de prins en prinses hun dochters mee naar de finale van het EK hockey voor vrouwen in Amstelveen. Ondanks dat een van haar vingers in het gips zat, zwaaide en klapte Prinses Amalia net zo enthousiast als altijd. Ook had ze een oranje fluit bij zich waar ze hard op blies toen er gescoord werd. Zusje Ariane was zelfs helemaal in het oranje gekleed en liet de meegenomen hockeystick van Prinses Amalia geen moment los. De vreugde was groot toen de Nederlanders met 3-2 wonnen.

Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
In november 2009 kwam Prinses Amalia weer in beeld toen ze voor het eerst de Sinterklaas Intocht in Scheveningen bijwoonde samen met haar ouders en zusjes. Voorheen verwelkomden ze de Sint altijd in woonplaats Wassenaar. Prinses Amalia had zich voor deze speciale gelegenheid als Sinterklaas verkleed met een sinterklaasmantel. Prinses Alexia en Prinses Ariane droegen nog wel de pietenmutsjes. Toen de Sint en de Pieten dichterbij kwamen zongen de prinsesjes steeds harder. Uiteindelijk ging Sinterklaas zelfs op de foto met Prinses Amalia. De december/feestmaand, met pakjesavond, Amalia’s 6e verjaardag, kerst, oud en nieuw werd dat jaar in Nederland doorgebracht. Hoewel er van vriezen nog geen sprake was, werd Prinses Amalia samen met haar vader in de kerstvakantie in een schaatswinkel gespot. De prins kocht een paar schaatsen voor zijn dochter en voor zichzelf. Wellicht hebben ze die vakantie toch nog geschaatst. De Uithof in Den Haag (grote sporthal) beschikt namelijk ook over een kunstijsbaan.

3 opmerkingen: