Oranje nieuws – 20 t/m 22 januari 2014 | De Oranjes

woensdag 22 januari 2014

Oranje nieuws – 20 t/m 22 januari 2014

Koning Willem-Alexander ontvangt president Hollande van Frankrijk
“Zelfs in Parijs kan men tegenwoordig naar de HEMA!”

De Franse president François Hollande deed maandag zijn achternaam eer aan en bracht een officieel bezoek aan ons land. Hij arriveerde bij Paleis Noordeinde waar hij ontvangen werd door Koning Willem-Alexander. Ook Koningin Máxima was bij de ontvangst aanwezig. Later, tijdens de lunch, schoof ook Prinses Beatrix aan.

Aan de achterkant van Paleis Noordeinde begon het eendaagse officiële bezoek van de Franse president met een ceremonieel welkom. Samen met Koning Willem-Alexander luisterde hij naar de volksliederen en inspecteerde hij vervolgens de erewacht. Koningin Máxima aanschouwde het spektakel in haar ‘200 jaar Koninkrijk outfit. Het bezoek van de president, die in eigen land momenteel volop in de schijnwerpers staat vanwege een affaire met een actrice, stond vooral in het teken van de verdere versterking van de banden tussen Nederland en Frankrijk. Na de korte audiëntie in de balkonzaal van het paleis vertrok hij dan ook naar het Binnenhof.Op het Ministerie van Algemene Zaken werd hij ontvangen door minister-president Rutte en enkele ministers. Tijdens het rondje Binnenhof werden op Paleis Noordeinde de laatste voorbereidingen getroffen voor de lunch. Ook Prinses Beatrix was inmiddels aanwezig. Voorafgaand aan de lunch werd daarom opnieuw een foto gemaakt van het gezelschap in de balkonzaal. Aan de lange tafels schoven ook enkele Franse en Nederlandse ministers aan. Voordat er op de goede banden tussen de landen getoost kon worden, hielden zowel Koning Willem-Alexander als president Hollande een toespraak. De laatste keer dat een Nederlands staatshoofd (Beatrix) zich tot een Franse president kon richten was tijdens het staatsbezoek van Jacques Chirac in 2000, dus pakte de Koning uit met een mooie toespraak in het Frans. Hij benoemde de liefde van de Nederlanders voor Frankrijk, en sprak ook over Lodewijk Napoleon: “Aan hem hebben wij het nodige te danken! Het Rijksmuseum. De Koninklijke Bibliotheek. De Code Civil. Beter onderwijs. Al met al een belangrijke erfenis voor latere generaties. “ Ook zei hij: “Samen staan we voor een
Foto's: © Screenshots NOS
cruciale opgave. Een weg vinden uit de crisis. Hervormingen doorvoeren. Kansen creëren voor nieuwe bedrijvigheid en nieuwe banen. En zorgen dat de Europese stem helder en krachtig blijft klinken te midden van de grootmachten in deze wereld. De afgelopen jaren is in Europa veel tot stand gebracht dat moed geeft voor de toekomst. De recente besluiten over de bankenunie zijn daarvan een voorbeeld. Er is geleerd van ervaringen in het verleden. De Franse inbreng in Europa is daarbij van grote waarde! Nederland verheugt zich erop samen met Frankrijk verder te bouwen aan een sterk Europa. Een Europa met een menselijk, voor burgers herkenbaar gezicht.” “…” “Ik hoop van harte dat die elementen ook U zullen aanspreken. Later vandaag maakt U uitgebreider kennis met het Nederlandse bedrijfsleven. Onze economische betrekkingen zijn bijzonder omvangrijk en innig. Denk bijvoorbeeld aan de succesvolle samenwerking binnen de combinatie Air France KLM. En zelfs in Parijs kan men tegenwoordig naar de HEMA! “


Na de lunch zwaaide het Koninklijk paar president Hollande uit, die vervolgens nog een bezoek bracht aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Tot slot dineerde hij met minister-president Rutte en verschillende handelspartners van Nederlandse en Franse bedrijven.

Prinses Beatrix bij 17e Balletgala Stichting Dansersfonds

Prinses Beatrix heeft maandagavond de zeventiende editie van het Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79 bijgewoond in het DeLaMar theater.

Hoewel ze al een hoop edities heeft gezien, omdat ze altijd bij het tweejaarlijkse Balletgala aanwezig probeert te zijn, blijft het Balletgala de prinses verrassen met prachtige optredens. De Stichting droeg dit jaar het Balletgala op aan Toer van Schayk, die als choreograaf en ontwerper jarenlang verbonden was aan het Nationale Ballet. Van laatstgenoemde waren – samen met de Junior Company en Scapino Ballet Rotterdam – de dansers afkomstig die met hun voorstelling tevens fondsen werven voor andere dansers die om leeftijdsredenen of vanwege blessures hun carrière moesten beëindigen.

Koning Willem-Alexander opent gerenoveerd BOVAGhuis

Dinsdag heeft Koning Willem-Alexander het volledig gerenoveerde BOVAGhuis in Bunnik heropend. Het uit de jaren ’80 daterende gebouw – destijds door Prins Bernhard geopend – kon wel een renovatie gebruiken.

Foto: © Screenshot RTL Boulevard
BOVAG-bondsvoorzitter Bertho Eckhardt en algemeen directeur Koos Burgman verwelkomden de Koning bij het gebouw wat volledig gestript is en daarna opnieuw werd opgebouwd. De brancheorganisatie – voor bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in personenauto’s, bedrijfsauto’s, trucks, tweewielers, caravans, aanhangwagens, motorenrevisie, autoverhuur, autowassen, verkeersopleidingen en tankstations – heeft een ‘innige band’ met het Koningshuis, zo vertelde verkeersminister Melanie Schultz van Haegen in haar toespraak. Net als zijn grootvader, Prins Bernhard, opende de Koning officieel het nieuwe BOVAGhuis door het logo in de juiste stand te draaien. Kort daarvoor werd een spectaculaire show opgevoerd gespeeld door kinderen van leden van de organisatie.

Na de openingshandeling kreeg Koning Willem-Alexander een rondleiding door het gebouw. Hij bekeek een rijschool simulator en gaf daarna het rijtje kinderen een hand die bij deze opening aanwezig mochten zijn. Een van hen trok op het moment dat de Koning hem een hand wilde geven zijn hand weg en riep: “Gefopt!” De Koning zag de humor er wel van in en kreeg de slappe lach.

Prinses Laurentien start Nationale Voorleesdagen

Door de kleuters van basisschool ‘De Horizon’ in Delft voor te lezen uit “Krrrr…okodil!” gaf Prinses Laurentien vandaag het startsein van de Nationale Voorleesdagen.

Op basisschool De Horizon was er behalve Prinses Laurentien vanochtend nóg een bekende Nederlander. Presentator Ruben Nicolai – die voorleesambassadeur is – overhandigde het boek aan de prinses. “Krrrr…okodil!” van Catherine Rayner is uitgekozen als Prentenboek van het Jaar 2014 en staat daarom deze dag centraal tijdens het Nationale Voorleesontbijt waarmee verschillende BNers op basisscholen in het hele land voorlezen. Tijdens het lezen van het spannende verhaal van krokodil die op zoek gaat naar een dierenvriend om mee te spelen, kroop er een kind bij de prinses op schoot die het haar behoorlijk lastig maakte om de tekst van het boek nog te kunnen lezen. Gelukkig vertellen de prachtige tekeningen in het boek ook het verhaal en kunnen kinderen het dus - ook zonder voorgelezen te worden- nog begrijpen. Na ruim een uur nam de prinses afscheid van de kleuters in het voormalige klaslokaal wat speciaal ingericht was als bibliotheek.
Foto: © Stichting CPNB


Koning Willem-Alexander slaat nieuwe Nederlandse euromunten

Tijdens een feestelijke ceremonie bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht heeft Koning Willem-Alexander vandaag de eerste muntreeks euromunten met zijn afbeelding geslagen. Vanaf morgen komen de munten in omloop en kun je vroeg of laat een ‘Koningsmunt’ in je portemonnee tegenkomen. 

Na lange tijd staat er weer eens een mannelijk staatshoofd op onze munt. Het ontwerp – door Erwin Olaf – werd in oktober al onthuld, maar vandaag mocht de Koning dan ook echt ‘zijn munten’ slaan. Acht in totaal. Al worden de munten van één en twee cent uiteraard niet in omloop gebracht. De muntslag ging zo enthousiast dat enkele munten zelfs het opvangbakje oversloegen en direct door Nederland wilden vliegen. Koning Willem-Alexander schoot in de lach en had daarom moeite om vervolgens serieus met de munt tussen vinger en duim te poseren voor de fotografen. Toen alle munten uit het apparaat gerold waren, kreeg de Koning de set overhandigt die ook op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt te bestellen is.

Foto's: © Screenshots NOS

Kort nieuws: 
 - Prinses Margriet vierde zondag haar 71e verjaardag

- De Koning heeft schaatser Michel Mulder per sms gefeliciteerd met zijn wereldtitel schaatsen/sprint. “Een mooie opmaat voor Sotsji” aldus de Koning.

 - Prinses Mabel probeert steeds meer werkzaamheden op te pakken. Deze dagen is ze bij het World Economic Forum in Davos waar ook de Noorse Prinses Mette-Marit ieder jaar bij aanwezig is.

5 opmerkingen:

 1. mooi verslag en Maxima zag er weer prachtig uit. Willem Alexander strak in t pak. Het valt meestal niet zo op, maar als iemand als Hollande of Poetin naast ze staan, zie je pas hoe lang ze eigenlijk zijn. Mooi stel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had het niet verwacht, maar ik blijk toch nog net iets groter dan Máxima te zijn :) (kwam ik vorig jaar achter)

   Verwijderen
 2. Moet wel om dat outfit van Maxima lachen. Lijkt met die mouwen er wel op, of zij haar schoonmoeder gaat na doen! Die zag er echt goed uit in die kleur. Ook later die avond een prachtige jurk - maar de lach was beide keer minder echt :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi hoor! De Nederlandse euromunten met koning Willem-Alexander erop

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Margreeth Schoep23 januari 2014 om 15:54

  Prachtig de nieuwe munt van koning willem-alexander.
  Ik heb het zetje bestelt.

  BeantwoordenVerwijderen