Staatsbezoek aan VAE en Oman - II | De Oranjes

maandag 9 januari 2012

Staatsbezoek aan VAE en Oman - II

De 2e dag van het staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten begon in Masdar City, waar een rondetafelgesprek plaatsvond. Heel erg interessant was het allemaal niet. Kroonprins Willem-Alexander speelde wat met z’n Iphone en maakte foto’s. Ook kreeg het gezelschap nog een rondleiding door het gebouw, waar een tussenstop gemaakt werd bij een beeldscherm. Op dit speciale beeldscherm was het de bedoeling dat Koningin Beatrix, Prinses Máxima en Kroonprins Willem-Alexander met hun vinger een handtekening zouden maken. Dat ging ze nog beter af, dan ze hadden verwacht.


Per helikopter vertrokken ze vanaf Masdar naar Dubai. Hier stond Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, vicepresident, minister-president van de VAE en tevens pas vader van een zoontje Zayed. Zayed werd zaterdag 7 januari geboren. Zijn moeder is de bekende Prinses Haya (van Jordanië) samen met Sheikh Mohammed heeft ze al een 4-jarige dochter Al Jalila. De Koningin, prins en prinses feliciteerden bij aankomst de Sheikh met zijn pasgeboren zoon. Achter gesloten deuren vond de ontvangst en de daarop volgende lunch plaats. Rond 14 uur werd de helikopter weer in gereedheid gebracht voor een tripje naar Jebel Ali. Jebel Ali is een van de drie Palmeilanden dat voor de kust van Dubai is aangelegd. De helikopter vloog zo’n half uur over het eiland, zodat Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima alles goed konden bekijken. Op het vaste land werd meteen na de landing DP World bezocht – een bedrijf wat actief is in haven en logistieke diensten, met een netwerk van 42 haventerminals in 22 landen verspreid over de wereld. Het havenbedrijf Rotterdam is een partner voor DP World, wat geleid heeft tot een enorme investering in de Rotterdamse haven door DP World. Op een boottocht door de haven wordt nader kennis met het bedrijf gemaakt. Ondertussen vermaakt het Koninklijk gezelschap zich met gesprekjes, hapjes… en Willem-Alexander met z’n Iphone ;) Dat ze langer dan gepland van de omgeving konden genieten werd duidelijk toen bleek dat de loopplank om van de boot af te stappen niet goed te bevestigen was vanwege het lage tij. 20 minuten later mocht de Koningin dan eindelijk een poging wagen om via de plank van het schip af te komen. Het ging niet gemakkelijk, maar eenmaal op de vaste grond werd er geapplaudisseerd door enkele toeschouwers. Hoewel de Koningin graag volgens de tijden van het draaiboek werkt, kon ze de lol er wel van inzien en maakte met haar armen een overwinningsgebaar toen ze aan de kant stond.

Vanavond werd de dag afgesloten met een receptie voor de Nederlandse Gemeenschap in de Emiraten in het Grand Hyatt Hotel in Dubai. Morgen zal het staatsbezoek aan Oman (wat vorig jaar al had moeten gebeuren) dan eindelijk van start gaan..!

© Vivian Kramer - royalfanvivian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten