Staatsbezoek aan VAE en Oman – I | De Oranjes

zondag 8 januari 2012

Staatsbezoek aan VAE en Oman – I



Gisteravond rond 21.00 uur plaatselijke tijd (in de VAE is het 3 uur later dan in Nederland) kwamen Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima aan in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Tijdens het bezoek zullen de twee belangrijkst emiraten van de VAE (Abu Dhabi en Dubai) bezocht worden.

Het officiële bezoek begon vanochtend in de Sheikh Zayed Moskee. Deze moskee bezochten Willem-Alexander en Máxima tijdens hun bezoek in 2009 ook al. Anders dan toen, was er nu behoorlijk wat kritiek vanuit Nederland – de PVV uiteraard – over de kleding van de Koningin en de prinses. Volgens moslimgebruik waren Koningin Beatrix en Prinses Máxima allebei gekleed in een ‘alles verhullend gewaad’ met hoofddoek. Omdat Koningin Beatrix onder de hoofddoek gewoon haar hoed droeg, gaf dat een grappig effect. Na een wandeling door de moskee, kreeg het Koninklijk gezelschap in de bibliotheek van het gebouw een aantal kostbare boeken – waaronder fotoboeken van de moskee en Abu Dhabi – te zien.


Vanmiddag was Koningin Beatrix samen met haar zoon en schoondochter te gast bij Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, president van de VAE en de kroonprins van Abu Dhabi. Anders dan bij andere staatsbezoeken werd het geen traditioneel welkomstceremonieel zoals de Koningin en – wij – dat gewend zijn. Het Wilhelmus werd wel gespeeld, maar de inspectie van de erewacht ontbrak. Voordeel daarvan was dat het welkomstceremonieel niet lang duurde en er gauw geluncht kon worden. Die bestond uit vele salades en Arabische tapas. Als toetje werden er cadeau’s gegeven.  Die logen er niet om. Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima boden de Sjeik twee enorme tulpenvazen aan, vervolgens werden er ook nog kostbare onderscheidingen uitgewisseld.

Aan het eind van de middag vonden er gesprekken plaats bij de Higher Colleges of Technology. Vertegenwoordigers uit de gemeenschap spraken met de Koningin, prins en prinses over duurzaamheid, onderwijs en Emiratisering.. Aansluitend werd het hoofdkantoor ADNOS bezocht. Hier was het Koninklijk gezelschap getuige van een gedeelte van de bijeenkomst van MKB-bedrijven uit de Emiraten en Nederland op het gebied van energievoorzieningen.

© Vivian Kramer - royalfanvivian
Foto's: screenshots

4 opmerkingen:

 1. Wat zagen ze er weer schitterend uit.
  En ik las net in de Telegraaf, dat prinses Caroline, dochter van Irene, nog dit jaar gaat trouwen met Albert Brenninkmeijer, geboren op 16 mei 1974 in Parijs. Het paar kent elkaar al ruim een jaar, de datum is nog niet bekend. dit liet het secretariaat van prinses Irene vandaag weten. Geweldig nieuws toch maar weer voor 21012

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik vond dat ze er mooi uit zagen. Gewoon respect voor de gewoonten van het land. De koningin in het lila staat haar goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Staat mooi zeg, die blauwe hoofddoek om de hoed van de koningin. Máxima zag er oosters uit. Prachtig verslag weer!

  BeantwoordenVerwijderen