Oranje nieuws – 17 t/m 19 januari 2012 | De Oranjes

donderdag 19 januari 2012

Oranje nieuws – 17 t/m 19 januari 2012

Prinses Máxima bezoekt muziekproject op school in Heerhugowaard
“Het komt helemaal goed”

Máxima luistert naar de muziek (screenshot)
De pied de poule jas werd dinsdag weer van stal gehaald om een bezoekje te brengen aan de Sint Joseph basisschool in Heerhugowaard.

Slimme schooldirecteuren grepen het ‘verjaardagscadeau’ ‘Kinderen maken muziek’ van Prinses Máxima afgelopen mei aan om kans te maken op een toekomstig bezoekje van de prinses.. Heel wat scholen in Nederland doen mee aan het muziekproject ‘Klasse!’ wat deel uitmaakt van het programma Kinderen Maken Muziek van het Oranje Fonds. Zo ook de Sint Joseph school. Hoewel de kinderen zeer vereerd waren met het Koninklijk bezoek, stonden er op het schoolplein meer oudere mensen. Er moesten zelfs dranghekken aan te pas komen om een pad voor Máxima te maken. Binnen in de school hingen overal ‘gekleurde Máxima’s’- bekende afbeeldingen van de prinses overgoten met verf.

In het klaslokaal van groep 7 en 8 zaten een heleboel zenuwachtige kinderen. Toen Prinses Máxima voor de klas stond, begonnen ze hun ingestudeerde muziekstuk te spelen. Het is de bedoeling dat ze aan het eind van dit project een eindconcert zullen geven in de Rodi Media Zaal van Cool. Volgens Prinses Máxima komt dat “helemaal goed” Rond 12 uur vertrok ze weer. Helaas te laat om haar eigen dochters van school te halen in Wassenaar.

Foto: Oranjefonds


Nieuwjaarsontvangsten in Koninklijk Paleis Amsterdam

De jaarlijkse nieuwjaarsrecepties vonden dinsdag en woensdag weer plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Dinsdag werden honderden gasten uit een groot aantal sectoren van de Nederlandse samenleving ontvangen. Dan gaat het dus om de hoge piefjes, anderen zijn niet welkom.. Woensdag was het de beurt aan de leden van het Corps Diplomatique en internationale organisaties. Helaas is de nieuwjaarsreceptie altijd achter gesloten paleisdeuren. Toch valt uit de foto’s op te maken dat bij beide ontvangsten behalve de Koningin ook haar zoon, Kroonprins Willem-Alexander, Prinses Máxima, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig waren. Om de eventuele verveling tijdens de recepties wat te beperken had Prof.mr. Pieter van Vollenhoven voor de zekerheid de Telegraaf  maar meegenomen.

Prinses Laurentien leest ‘Mama kwijt’ voor op basisschool de Windroos

Dinsdag was Prinses Máxima nog op een basisschool in Heerhugowaard, woensdag werd er wederom een basisschool met Koninklijk bezoek verrast. Verrast is niet het goede woord. De kleuters van basisschool de Windroos in Amersfoort wisten heel goed wie er tijdens het Nationale voorleesontbijt voor kwam lezen: Prinses Laurentien!

De Nationale Voorleesdagen – een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven – wordt ieder jaar georganiseerd. Ook dit jaar gaf Prinses Laurentien weer de aftrap door als eerste een boekje voor te lezen. Het prentenboek van het jaar ‘Mama kwijt’ gaat over een uiltje dat slapend uit zijn nest is gevallen en daardoor zijn moeder kwijt is. Een eekhoorn wil hem helpen…maar dan moet de kleine uil wel juiste aanwijzingen geven over hoe zijn moeder eruit ziet. De kinderen van de Windroos hadden de grootste lol met de prinses toen ze de gebaren van de uil na ging doen. Bovendien wachtte er nog een leuke opdracht toen Laurentien uitgelezen was. De moeders van de leerlingen hadden een ‘Mama kwijt-verteltas’ gemaakt. Nadat het boek uit was, en de prinses helaas vetrokken, konden er toch nog leuke spelletjes en opdrachten die met het boek te maken hebben gedaan worden.

Dagje Limburg voor Prinses Máxima
Muziekproject in Landgraaf en vrijwilligersorganisatie in Reuver


Máxima luistert naar het muziekspektakel
 Maar liefst twee werkbezoeken legde Prinses Máxima vandaag af in Limburg. Vanochtend bezocht ze in Landgraaf wederom – voor de 2e keer deze week – een muziekproject. En in Reuver zocht ze de vrijwilligersorganisatie op.

Muziekschool Landgraaf werkt – net als de school in Heerhugowaard – aan een muziekproject van het Oranje Fonds. Zij kozen voor het project ’n Klinkend Perspectief’ De prinses luisterde aandachtig naar het optreden van de kinderen. Enkele van hen probeerde met wat plastic zwembadattributen zelfs muziek te produceren. De muziekschool deed dit optreden samen met leerlingen van groep 5 van de Prins Willem-Alexander school. Alleen die naam al maakte de keuze voor de prinses makkelijk. Want er zijn in Limburg nog 17 basisscholen die aan het muziekproject meedoen.

Vanmiddag bezocht Prinses Máxima de vrijwilligersorganisatie ‘Stichting Wilskracht’ in Reuver. Dit naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van Hotel de Botel – een crisisopvang voor vrouwen. Stichting Wilskracht zet zich in voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met uiteenlopende vormen van geweld. Naast tijdelijk onderdak, biedt de Stichting zelfhulpgroepen. In deze groepen wordt, onder leiding van ervaringsdeskundigen, gesproken over eigen ervaringen en wordt elkaar de helpende hand geboden. Het is natuurlijk te hopen dat dit hotel op de lange termijn voor andere doeleinden gebruikt kan gaan worden. Maar met al het geweld in de wereld zal dat niet de realiteit zijn. De vrouwen die hier onderdak gezocht hebben, maken er daarom maar het beste van en beschilderen op een dag een stuk of 10 bloempotten. Prinses Máxima nam voordat ze vertrok nog even een kijkje bij hen.

Jarig: Prinses Margriet viert vandaag haar 69e verjaardag!

Fotosessie: De eerst volgende fotosessie is op 20 februari in Lech, met Koningin Beatrix, zonen, schoondochters en kleinkinderen

© Vivian Kramer - royalfanvivian

4 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat prinses Maxima weer die jas droeg, staat haar mooi. Ik ben super benieuwd naar we fotosessie in Lech, er komen altijd zulke mooie plaatjes van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zijn Friso en mabel er ook weer bij?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. leuk dat de prinses zo betrokken is bij dit project!

    BeantwoordenVerwijderen