PRINSJESDAG 2011 | De Oranjes

dinsdag 20 september 2011

PRINSJESDAG 2011

Vandaag – 3e dinsdag van september – heeft Koningin Beatrix weer de Troonrede voorgelezen in de Ridderzaal. Dat ging voor – en achteraf weer met veel tradities en gelukkig zonder incidenten  gepaard:

Enkele minuten voor 13.00 uur vertrok de Gala Glas Berline voorzien van Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Constantijn en Prinses Laurentien vanuit Paleis Noordeinde om plaats te maken voor de Gouden Koets. Zodra Koningin Beatrix de trappen van haar werkpaleis afliep, begon het Wilhelmus te spelen. Terwijl Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima het vaandel groeten, konden we goed de outfits bekijken; Koningin Beatrix droeg een parelgrijze japon met ‘bloemetjes’motief, een verenkraag en bijpassende grijze hoed. Prinses Máxima was gekleed in een groene japon van ‘crepe georgette’ geborduurd met glas kralen, haar vilten hoedje is beige. Kroonprins Willem-Alexander – die zijn uniformen op Prinsjesdag afwisselt – droeg vandaag het ceremonieel tenue van de Luchtmacht. Ook dit jaar ontbrak het niet aan mensen langs de route van Noordeinde naar de Ridderzaal, luid gejuich en gezwaai, en gelukkig geen incident dit keer, zelfs niet in de Heulstraat.


Screenshots


Foto's: © Gert-Jan de Wit, http://www.hw-photoall.nl/Ministerie van Defensie

Rond kwart over een arriveren de Gala Glas Berline en de Gouden Koets op het Binnenhof waar opnieuw het vaandel gegroet werd. Als in de Ridderzaal iedereen op z’n plek zit, zoekt de Koningin haar troon op om vervolgens te beginnen met de volgende woorden: “Leden van de Staten-Generaal,Ons land maakt economisch moeilijke tijden door. In de afgelopen jaren zijn ondanks de crisis massale werkloosheid en sterke toename van het aantal faillissementen voorkomen. Onze economie en arbeidsmarkt hebben veerkracht laten zien. Daaruit mogen we vertrouwen putten voor de toekomst. Maar vertrouwen alleen is niet genoeg.” Ook de daarop volgende minuten is er geen positieve noot te bekennen. ( lees hier de volledige troonrede ) Gelukkig was er rond half 2 toch  even wat optimistisch te horen toen de Koningin: "Onze uitgangspositie is en blijft relatief goed” uitsprak. Na de langdurige Troonrede werd het traditionele ‘Leve de Koningin, hoera, hoera, hoera… “ geroepen, waaraan – op de Koningin na – de aanwezige leden van de Koninklijke familie ook uitbundig meededen. In de kleine Koninginnekamer was er vervolgens de gelegenheid voor de Koningin om haar droge keel een glaasje water te geven, haar familieleden volgden haar.Bij het verlaten van de Ridderzaal wenst Koningin Beatrix de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet “sterkte”, maar dan blijkt een flinke wind vat te hebben op de hoedjes en moeten de prinsessen en de Koningin zich concentreren en proberen hun hoofddeksels/hoedjes niet op te laten stijgen. Gelukkig is Koningin Beatrix daar altijd op voorbereid; haar hoed wordt vastgezet in ‘t kapsel. Ook op de terugweg naar Paleis Noordeinde verloopt alles vlekkeloos, en worden de toeschouwers beloond met zwaaiend Koninklijk bloed. Geheel volgens traditie wordt bij ’t betreden van de Gouden Koets op het voorplein van Paleis Noordeinde ook weer het Wilhelmus gespeeld.Zodra de Koninklijke familie binnen de paleismuren verdwijnt wordt het publiek ‘losgelaten’. Alsof hun leven ervan vanaf hangt vliegen massa’s mensen naar de hekken van Noordeinde in de hoop vervolgens niet platgedrukt te worden. Ondertussen zijn Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander, Prinses Máxima, Prins Constantijn, Prinses Laurentien – die ook voor een sober kleurtje jurk gekozen had, Prinses Margriet in rode jurk en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven met margrietspeld op zijn jacquet op de eerste verdieping van het paleis gearriveerd. Voorzichtig spiekt de Koningin door de vitrage van een raam om te peilen wanneer hun laatste optreden van de dag plaats kon vinden. Eerder dan verwacht gaan de balkondeuren open, en zwaait de Koninklijke familie met de laatste krachten uit hun armen naar het publiek. Het spektakel duurt zo’n 2 minuten. Dat Prinses Máxima niet meer kan wachten op troonsopvolging blijkt wel als zij in plaats van haar man naast de Koningin gaat staan en letterlijk als middelpunt straalt.


Foto's: © Gert-Jan de Wit, http://www.hw-photoall.nl/
Ministerie van Defensie, overige foto's zijn screenshots


Foto's: © Jannemieke den Besten, http://royalpost.punt.nl/


Een tijdje later vertrekt de Koninklijke familie via de achterzijde van het paleis weer richting huis.

8 opmerkingen:

 1. Mooie log! De Koningin zag er heel erg mooi uit! Maxima niet! Vind het echt tegen vallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond de Koninging en prinses Margriet er prachtig uitzien. Laurentien zag er ook heel stijlvol uit. Maxima valt idd tegen; de combinatie van de jurk en de hoed is niet mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor de eerste keer wegens omstandigheden de uitzending live moeten missen, maar gelukkig zijn er genoeg herhalingen ed., maar live op televisie blijft het mooiste. Maar goed, volgend jaar beter. De koningin, en de prinsessen Margriet en Laurentien zagen er schitterend uit. Maxima dat viel tegen; ze heeft er mooier uitgezien. En ja wat de inhoud van de troonrede betreft; we zullen het wel merken in onze portemonee. We zullen er allemaal wel har dop achter uitgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg mooie jurk van Prinses Máxima!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. raar dat m'n foto's een beetje slechte kwaliteit hebben, terwijl dat dat op het orgineel niet is!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heb je er mooie foto's opstaan, zo is het net dat ik er toch bij ben geweest. Het blijft jammer dat ikm het dit jaar heb moeten missen, maar deze mooie foto's vergoeden veel. Fijn toche dat je een nood weglog hebt gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank !
  Tja zelfs nu de echte weblog al een week online staat nog een noodweblog.. Zodra ik weer in kan loggen dan voelt het waarschijnlijk nog steeds als 'nood' nog altijd zijn jaren berichten weg.. :(

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had blijkbaar nog niet eens gereageerd op deze prachtige log. Echt genieten hoor, al die mooie foto's. Prinses Máxima zag er dit jaar niet echt mooi uit, maar wel grappig dat ze met twee handen tegelijk zwaaide. Een mooi en compleet verslag, Vivian!

  BeantwoordenVerwijderen