Prinses Laurentien’s week van de alfabetisering | De Oranjes

zondag 11 september 2011

Prinses Laurentien’s week van de alfabetisering

Prinses Laurentien’s week van de alfabetisering

De Week van de alfabetisering staat jaarlijks geheel in het teken van de strijd tegen laaggeletterdheid. Tijdens deze week kon Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO en bestuursvoorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven – Prinses Laurentien – natuurlijk niet ontbreken. Ze liet zich dan ook maar liefst 3 keer zien.. Het begon allemaal dinsdagochtend op de International School of the Hague..

Ondanks de stortregen weerhield het de prinses er niet van gewoon een zomers jurkje met sandalen aan te trekken dinsdagochtend, ook de kinderen van de school stonden met veel plezier in de regen op de prinses te wachten; er komt immers niet dagelijks Koninklijk bezoek. Samen met mevrouw Androulla Vassiliou, eurocommissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd, en minister Bijsterveld arriveerde Laurentien in een speciale bus van de Week van de Alfabetisering. Eenmaal in de school aangekomen vertrokken Prinses Laurentien, de eurocommissaris voor onderwijs en minister Bijsterveld ieder naar een ander lokaal om daar leerlingen voor te lezen. Laurentien las het Engelstalige boekje ‘Day Monkey, Night Monkey’ voor.

Foto’s: IstheHague

Niet Koningin Beatrix, maar Prinses Laurentien was ’t dit keer die in de Ridderzaal mensen toesprak. Donderdag was de prinses daar in verband met de Wereldalfabetiseringsdag – 8 september is sinds 1966 uitgeroepen tot Internationale Dag van de Alfabetisering. In haar toespraak sprak Laurentien over 10 jaar Wereldalfabetiseringsdag in Nederland en wat het allemaal al voor positieve gevolgen heeft. Ook werden de Nationale Alfabetiseringsprijzen uitgereikt aan projecten die op een bijzonder manier hun bijdrage aan de bestrijding van laaggeletterdheid hebben geleverd. De prinses kreeg tot slot ook een ‘prijsje’ Minister Marja van Bijsterveldt overhandigde haar het actieplan Laaggeletterdheid.


Tot slot bezocht Prinses Laurentien zaterdag theater Carré in Amsterdam waar het langste gedicht van Nederland feestelijk afgerond werd. Ieder kind in Nederland kon tussen 5 en 10 september meeschrijven aan het gedicht. Laurentien maakte bekend dat het maar liefst 3655 regels telt, en er een record verbroken is.

5 opmerkingen:

 1. toch ook maar een noodweblog aangemaakt.. Ik heb er ook een maar het is niet zo leuk meer als dat het was.... Heb gewoon geen zin meer om te bloggen ineens....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind er ook niet veel aan.. dit voelt niet als m'n echte weblog, bovendien ontbreekt het hier aan archief, menuknoppen enz.. enz...
  Ik hoop toch echt dat die migratie deze week eens afgerond is...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk gedaan zo! Ik vind vooral haar laatste outfit erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Laurentien... wat ziet ze eruit bij de Ridderzaal..! Op foto´s van PPE: BH met inhoud zit scheef... en zichtbaar een corrigerende ´fietsbroek´ aan onder haar jurk... Is er dan niemand die tegen haar zegt dat ze zo niet op pad kan?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie log over prinses Laurentien, leuk dat ze dit keer een Engelstalig boekje voorlas! Op de foto's die hier bij staan vind ik haar er best leuk uit zien, mooie kleur blauw draagt ze in de Ridderzaal.

  BeantwoordenVerwijderen