Oranje nieuws – 5 t/m 7 september 2011 | De Oranjes

zaterdag 10 september 2011

Oranje nieuws – 5 t/m 7 september 2011

Oranje nieuws – 5 t/m 7 september 2011


Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven openen ecoduct Hoog Buurlo
…een veilige natuurbrug voor dieren

Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven openden maandag door middel van de laatste afwerking, het ecoduct Hoog Buurlo, zodat een heleboel dieren veilig de A1 over kunnen steken naar bijvoorbeeld Kroondomein het Loo.

Het ecoduct is zo goed als af, maar dieren maken er waarschijnlijk alleen gebruik van als er veel bomen omheen geplant worden, zodat ze de auto’s op de weg niet kunnen zien en ongestoord over kunnen steken. Margriet en Pieter hielpen mee drie bomen te planten en openden daarmee officieel de natuurbrug. De edelherten, zwijnen, dassen en zandhagedissen zullen hen eeuwig dankbaar zijn. Dit jaar worden elders in de bosrijke omgeving van de Veluwe nog eens 8 ecoducten aangelegd.
Prinses Irene opent expositie natuurfoto’s Flevoland

Terwijl haar zus en zwager bij de A1 meehielpen aan een ecoduct, was de Prinses van de Natuur- Irene- op het stadhuisplein in Lelystad. Ze opende er een reizende expositie met Flevolandse natuurfoto’s. Ook riep ze het publiek op de natuur te herontdekken.

Fotografen Ruben Smit, Rob Reijnen en Johannes Klapwijk zullen best trots zijn dat hun natuurfoto’s maar liefst 2 weken lang op grote zuilen voor iedereen op het Stadhuisplein te zien zijn. Prinses Irene is ook erg blij met de expositie en reisde daarom graag naar Flevoland af om het te openen. Voordat ze de foto’s onthulde hield Irene een korte toespraak waarin ze zei dat met de foto’s de natuur weer wordt teruggebracht in het dagelijkse leven van de Flevolanders. Ook riep ze het publiek op de natuur te herontdekken en liefde voor het groen om ons heen te tonen. Volgens haar is nu met deze expositie de eerste stap gezet om de natuur bij de Flevolanders te brengen. Na de onthulling nam Prinses Irene uitgebreid de tijd om met de fotografen te spreken en de foto’s nader te bekijken.


Foto's: © Krant van Flevoland, http://www.krantvanflevoland.nl/


Prins Constantijn bij viering 15 jaar Prins Claus Fonds

Prins Constantijn was dinsdag aanwezig bij het 15-jarig bestaan van het Prins Claus Fonds, op de dag dat Prins Claus 85 jaar zou zijn geworden. Tijdens de bijeenkomst was het de taak van de prins om het eerste exemplaar van het handboek ‘Cultural Emergency in Conflict and Disaster’ te overhandigen aan een aantal organisaties. Ondertussen smste hij gedurende de bijeenkomst regelmatig met Laurentien, die elders in Den Haag kinderen aan het voorlezen was.

Het 15-jarig jubileum van het Prins Claus Fonds werd ‘gevierd’ in het Vredespaleis in Den Haag, maar Prins Friso – met wie Constantijn samen erevoorzitter is – was niet aanwezig. Des te meer waren de ogen op de prins gericht die een lange toespraak voorlas over 15 jaar Prins Claus Fonds. Het Prins Claus Fonds beschermt en stimuleert cultuur en vrijheid van expressie in ontwikkelingslanden en onderhoudt een netwerk in landen in Afrika, Azië en Zuid- en Midden-Amerika. Lokale organisaties worden bijgestaan met geld en kennis, zowel vanuit Nederland als door partners wereldwijd. Ook kent het fonds jaarlijks 11 prijzen toe aan individuen en organisaties voor hun prestaties op het gebied van cultuur en ontwikkeling. Daarnaast heeft het fonds de afgelopen jaren culturele noodhulp verleend op meer dan 80 plaatsen in de wereld, waaronder Indonesië (tsunami), Haïti (aardbeving) en Birma (cycloon Nargis).
Wordt nog bijgewerkt met 3 nieuwsitems

1 opmerking: