De wintersportvakanties van Wilhelmina en Juliana | De Oranjes

zondag 9 januari 2011

De wintersportvakanties van Wilhelmina en Juliana

…Deel 1 thema: ‘Wintersportvakanties van de Oranjes’


Hoewel de sneeuw voor ons vooral voor irritatie zorgt, zijn de Oranjes er gek op. Wintersport heeft altijd een belangrijke rol gespeeld binnen de Koninklijke familie. Prinses Juliana en Prins Bernhard vierden zelfs hun 40- en 50 jarig huwelijksfeest in de Oostenrijkse sneeuw en ze leerden elkaar kennen tijdens de Olympische Winterspelen van 1936, in Garmisch-Partenkirchen. Het vaste wintersportoord is het Oostenrijkse Lech Am Arlberg. Een aantal leden van de Koninklijke Familie is hier al ruim een kwart eeuw vrijwel elk winterseizoen te gast.
In de komende 6 delen ‘beleven’ we de wintersportvakanties mee met de Oranjes.


Wilhelmina ging als kind niet op wintersport, omdat haar moeder Koningin Emma overbezorgd was dat ze in de kou iets zou overkomen. Ze gingen daarom ook meer naar warmere oorden en daar genoten ze dan van hun vakantie. Koningin Moeder Emma stapte jaren later over haar angst heen en ging alsnog met haar – inmiddels volwassen - dochter en kleindochter mee de kou in op een arrenslee, goed ingepakt, zoals op onderstaande foto uit 1918:Koningin Wilhelmina wilde dat haar dochter leerde schaatsen. Juliana vond het zelf ook erg leuk en bleek een talentje. Binnen de kortste keren kon ze zonder vallen schaatsen op de vijver van Paleis Huis ten Bosch, dat kwam wellicht ook omdat Wilhelmina (samen met een hofdame) zélf regelmatig fungeerde als schaatslerares, terwijl Juliana ‘gewoon’ lid was van de Haagse IJsclub.


De eerste echte bekende wintersportvakantie van de Koninklijke familie was in 1934, Wilhelmina, Hendrik en Juliana brachten toen de vakantie door in Unterwasser (Toggenburg) in Zwitserland – ze verbleven er in eerste instantie incognito maar werden toch ontdekt.. De smaak van het skiën hadden ze al gauw te pakken, want in februari 1936 reisde het gezin opnieuw naar de sneeuw…dit keer naar Igls (Oostenrijk)
Toen wist Juliana nog niet dat ze enkele weken later in Garmisch-Partenkirchen haar toekomstige man ontmoette.. 

8 opmerkingen:

 1. Sneeuw kan irritant zijn, maar ook erg leuk en mooi! Mooie foto's in deze log!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie log zeg! Leuke foto's ook, nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind sneeuw eigenlijk niet irritant, 'k ben er net zo gek op als de Oranjes.. ook al heb ik nog nooit geskied! Erg leuke foto van die arrenslee!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je weer een mooie log gemaakt!
  En super dat je altijd ook zoveel foto's erbij hebt !!

  BeantwoordenVerwijderen