Oranje nieuws – 17 t/m 19 januari 2011 | De Oranjes

woensdag 19 januari 2011

Oranje nieuws – 17 t/m 19 januari 2011

Ambassadeurmiddag op Paleis Noordeinde


Koningin Beatrix ontving maandag samen met haar zoon en schoondochter de deelnemers van de ambassadeurconferentie op Paleis Noordeinde.


Deze bijeenkomst vindt jaarlijks plaats en wordt georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoe zo’n bijeenkomst er achter de gesloten paleisdeuren aan toe gaat is helaas zelfs niet aan een foto (die zijn er ook niet) af te lezen. Het zal in ieder geval een gezellige drukte geweest zijn met al die Nederlandse ambassadeurs en vertegenwoordigers..
Prinses Máxima bezoekt beroepenbeurs ‘Spot on Jobs’


Prinses Máxima bezocht dinsdagmiddag de beroepen- en opleidingenbeurs ‘Spots on Jobs’ – bedoeld voor leerlingen uit het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs – in Den Haag.


Binnenin het gebouw was de ‘banenmarkt’ wel heel letterlijk uitgevoerd; er stonden talloze kraampjes waarin men kennis kon maken met een beroep.. Vooral het vmbo uit heel Den Haag heeft het deze week moeilijk. De beurs is t/m 22 januari en de bedoeling is dat zij na die datum wel ongeveer weten wat ze na hun opleiding moeten gaan doen.. Voor de prinses was het vandaag vooral ontspanning, vrolijk wandelde ze langs de kraampjes en deed nog mee aan een zogeheten ‘netwerkbijeenkomst’.


Foto: Máxima bij een kraampje (ANP)Screenshots
Ambassadeurs overhandigen geloofsbrieven
Mini-Prinsjesdag..


Het is een echte ambassadeurweek.. Maandag vond – zoals hierboven te lezen is - al de jaarlijkse ambassadeurbijeenkomst in Paleis Noordeinde plaats, en dinsdag kwam er weer een ambassadeur (van Uruguay) langs voor een afscheidslunch met de Koningin.


Vanochtend heeft de Koningin wéér ambassadeurs ontvangen die geloofsbrieven kwamen overhandigen. Een geloofsbrief is een schriftelijk bewijsstuk dat iemand bevoegd is om benoemd te worden tot een bepaalde functie. Een ambassadeur van Hongarije en achtereenvolgens van de Republiek Gabon kwamen langs op de – volgens traditie bij geloofsbrieven – officiële manier. Ze worden opgehaald en begeleid door een Kamerheer van de Koningin in het galarijtuig waardoor ze nog een klein rondje door Den Haag rijden. Het galarijtuig wordt getrokken door twee paarden die bereden worden door twee ruiters van de Marechaussee in gala-uniform. Kortom…een mini-prinsjesdag…
Fotosessie in Lech op komst


Fotosessie_lech_2009 Hoewel de Koningin met haar zoon Prins Constantijn, schoondochter Prinses Laurentien en kinderen vorig jaar ook gewoon op wintersport in Lech waren, kregen wij geen fotosessie voorgeschoteld omdat het gezin van Prins Willem-Alexander immers in Vancouver vertoefde in verband met de Olympische Winterspelen – wat overigens fantastische beelden van de enthousiaste prinsesjes opleverde. Dit jaar gaat het gezin gewoon weer mee op wintersportvakantie naar Lech (Oostenrijk) en zal er ook weer een traditionele fotosessie plaatsvinden, waarna de Koninklijke familie hopelijk in alle rust kan skieën, in een stoeltjeslift zitten en sneeuwpoppen  kan maken zonder geflits van camera’s… Op 19 februari wordt de fotograferende pers uitgenodigd foto’s te maken van Koningin Beatrix, Prins Willem-Alexander, Prinses Máxima, Prinses Amalia, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Gravin Eloise, Graaf Claus-Casimir en Gravin Leonore in de sneeuw…


(Screenshot, fotosessie 2009)
Prinses Laurentien leest ‘Fiet wil rennen’ voor
Startschot Nationaal Voorleesontbijt


Prinses Laurentien las vanochtend tijdens het Nationale Voorleesontbijt – die door haar stichting in het leven is geroepen – het boek ‘Fiet wil rennen’ voor aan kinderen uit Lisse in de bibliotheek.


De bibliotheek – die toepasselijk op Lisse ‘bollenstreek’ heet – werkt al jaren actief aan het bevorderen van lezen, voorlezen en geletterdheid. Als Laurentien geen prinses was geworden, had ze hier dus vast een voortreffelijke medewerkster kunnen zijn. In het hele land worden vandaag schoolkinderen voorgelezen uit verschillende boeken. Het boek wat Prinses Laurentien voorlas: ‘Fiet wil rennen’ is tevens hét prentenboek van 2011..en het echte Fietje was er ook bij – die zat op de vinger van de prinses.


Foto's: (ANP) Kinderen zit vol spanning 'in' het verhaal - Ooooh Fiet!
Jarig: Prinses Margriet viert vandaag haar 68e verjaardag!

12 opmerkingen:

 1. Dat van de fotosessie wist ik nog niet! Leuk 'k heb er weer zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een mooi nieuwsoverzicht. Ben benieuwd na de fotosessie in lech.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het een erg leuke nieuwslog, speciaal natuurlijk de fotosessie, maar dat had ik al vernomen van je op Twitter! 'k heb er veel zin in.. zullen nu ook Ariane en Leonore op de skies staan? Prachtige screenshots van prinses Máxima in die leuke felle kleur! Prinses Margriet gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 19 feb??? weet je dat zeker want de carnavalsvakantie valt pas 4 maart!! of ze hebben weer verlof aangevraagd !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In sommige delen van het land is het 19 februari andere weer 4 maart. Dat ligt er aan als je uit het oosten-zuiden-westen-noorden of het midden komt...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ooh oke dat wist ik niet.... Ik zit overigens ook niet meer op school dus dan houd je dat niet bij !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk bezoek van Máxima! Ze droeg een leuk, felgekleurd blousje!
  Ik ben erg benieuwd naar de Lech-fotosessie!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Knalroze staat Máxima heel erg mooi! Alleen de outfit in z'n geheel vind ik een beetje rommelig..
  En van die fotosessie wist ik nog niet, heel leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben echt super benieuwd naar de Lech sessie!

  BeantwoordenVerwijderen