Oranje nieuws – 11 t/m 13 januari 2011 | De Oranjes

donderdag 13 januari 2011

Oranje nieuws – 11 t/m 13 januari 2011

Prinses Máxima geeft startsein hardloopronde ‘Be Interactive’

Maxima_be interactive Prinses Máxima bezocht gaf dinsdagochtend in Amsterdam het startstein voor het hardloopinitiatief ‘Be Interactive’ maar voordat de vrouwen wegrenden had de prinses binnen in het buurthuis nog een gesprek met de deelnemers en mensen van de stichting die behalve hardlopen nog meer sportactiviteiten organiseert. De stichting Interactive ontving afgelopen mei tevens een Appeltje van Oranje.

Foto: OranjefondsNieuwjaarsontvangsten in Paleis op de Dam

De afgelopen dagen (dinsdag en woensdag) was het weer een drukte van belang in het Paleis op de Dam in Amsterdam. In aanwezigheid van haar zoon Prins Willem-Alexander, Prinses Máxima, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven ontving de Koningin dinsdag honderden gasten uit een groot aantal sectoren van de Nederlandse samenleving en woensdag de leden van het Corps Diplomatique en internationale organisaties. Van beide dagen zijn helaas alleen weer autofoto’s verschenen:

Fotoserie dinsdag - Fotoserie woensdagKroonprins Willem-Alexander opent museumafdeling ‘Archeologie van Nederland’

Kroonprins Willem-Alexander heeft vanochtend de nieuwe afdeling ‘Archeologie van Nederland’ geopend in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Door met een kwast een plaquette op te graven en vervolgens zijn handtekening erop te zetten werd de museumafdeling – waar zo’n 300.000 jaar geschiedenis aan bod komt en ruim 2.000 voorwerpen te zien zijn – officieel geopend.

Na de opening kreeg de prins nog een uitgebreide rondleiding langs de ‘Archeologie van Nederland’ en sloot hij tevens aan bij de lijst familieleden die dit museum al eens bezocht. . In 1818 nam zijn oud-grootvader Koning Willem I het initiatief tot oprichting van het Rijksmuseum van Oudheden. Later bleken Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik warme belangstelling te koesteren voor de archeologie. Zij gaven het RMO opdracht tot archeologisch onderzoek in de Kroondomeinen op de Veluwe en brachten in 1906 zelfs een bezoek aan een opgraving van het RMO bij Hoog-Soeren. In 1968 werd de destijds nieuwe museumafdeling over Nederlandse archeologie geopend door Koningin Juliana, en in 1993 deed Koningin Beatrix hetzelfde voor de opvolger van deze inmiddels verouderde afdeling. In de tussenliggende periode hadden (toen nog) Prinses Beatrix en Prins Claus in 1979 de inauguratie van de Egyptische tempel bijgewoond. En in 2000 bracht Koningin Beatrix een officieel bezoek aan de tentoonstelling 'Farao's van de Zon'.

Prinses Laurentien bezoekt Sint Nicolaasschool in Haren

Prinses Laurentien was vanmiddag op schoolbezoek – St. Nicolaasschool – in Haren waar ieder jaar een theaterproject georganiseerd wordt.

Dit jaar houden de leerlingen zich bezig met de problematiek die in de Poolgebieden speelt en is er een aangepast lesprogramma waarin diverse poolreizigers en poolonderzoekers de school al hebben bezocht om lezingen te geven, vandaag was er nóg hoger bezoek van een echte prinses.. Laurentien kwam naar de school toe omdat een aantal leerlingen meedoet aan het kinderdebat dat onderdeel is van de afsluiting van het evenement ‘De Poolnacht’ van Groningen. Dat debat zal morgen plaatsvinden. Prinses Laurentien gaf de leerlingen tips om hen voor te bereiden, bekeek de presentaties van de kinderen, en natuurlijk ontbrak ook Mr. Finney niet!
Sultan van Brunei op bezoek

Sultan Vandaag was er hoog bezoek in Nederland.. De Sultan Haji Hassanal Bolkiah van Brunei kwam voor 1 dag op bezoek in ons land. Eerst werd hij ontvangen op Paleis Noordeinde waar – na de officiële foto’s – samen met de Koningin, Prins Willem-Alexander, Prinses Máxima en vele anderen lunchte.

Voorafgaand aan de lunch las zowel de Sultan als de Koningin een toespraak. Koningin Beatrix begon (in het engels) met : "Majesteit, Het is een groot genoegen U vandaag als bijzondere gast welkom te mogen heten. Een bezoek van het staatshoofd van Brunei Darussalam aan ons land is een uitzonderlijke gebeurtenis, die wij dan ook bijzonder waarderen. Het is bovendien zeldzaam dat ik een staatshoofd mag verwelkomen met een zo indrukwekkende anciënniteit als de Uwe. "

Toen zijn buik vol zat vertrok de Sultan naar het Catshuis waar hij een gesprek voerde met Minister-president Mark Rutte.

Lees hier de volledige toespraak

ANP foto's: Officieel poseren - Druk in gesprek - Proost!- Máxima zoekt haar plek aan tafel - Luisteren naar de Koningin

6 opmerkingen:

 1. Ik vindt het een schandalige zaak dat we verder niets meer zien qua foto's van de nieuwjaarsreceptie.
  Dat was andere jaren wel veel leuker en beter!!
  Of hebben ze iets te verbergen??
  Wij betalen er toch ook geld voor!!
  Nou, dan willen we ook meer foto's zien als dat kan.
  Groetjes Jeannette.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die foto van prinses Máxima vind ik erg leuk, met dat fluitje en die grappige jas! Ik dacht trouwens dat we vorig jaar ook geen duidelijke foto's van de nieuwjaarsreceptie hebben gezien! Maakt me niet heel veel uit; maar het had wel leuker geweest als er gewoon een paar foto's verschenen waren waar de hele outfits op te bewonderen waren..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We zien inderdaad al jaren van die autofoto's...dat het weer in Paleis op de Dam is, heeft het er niet beter op gemaakt..

  BeantwoordenVerwijderen