Willem-Alexander geboren | De Oranjes

zaterdag 23 oktober 2010

Willem-Alexander geboren

…3e feestlog t.g.v. 5 jaar royalfanvivian

Dit is de 3e log in de serie ‘5 jaar royalfanvivian’ Je kunt het hele jaar door een log met jouw idee aanvragen! Lees daarvoor wel even de regels – onderaan deze log. Het is daarnaast goed mogelijk dat ik jouw idee anders ‘invul’ dan dat je zelf in gedachten had.

‘Prinses Louise’ wilde graag een logje zien over de geboorte van Prins Willem-Alexander. In deze log wordt teruggeblikt op de spanning rondom de geboorte, de eerste foto’s van het prinsje en op welke manier Nederland deze feestelijke gebeurtenis vierde. Als extraatje onderaan deze log wat fotokiekjes uit Alexander’s eerste jaar.. N.B. Dit is geen terugblik op zijn 1e jaar, maar alleen op de geboorte..Op donderdag 27 april 1967 werd om 19.57 uur via een keizersnede een prinsje -voor het eerst in 116 jaar (!) – geboren. Er worden kort daarna 101 kanonschoten afgevuurd, en het feest breekt los. Mensen vieren feest op straat (vooral op de Dam in Amsterdam is het 1 grote feestelijke chaos) Op bedrijven wordt oranjebitter gedronken, en er wordt muziek op straat gespeeld. Op het moment van de geboorte waren toevallig de Koning en Koningin van Nepal op Staatsbezoek in Nederland. Kort voor het Staatsbanket begon (Juliana ontbrak want die zat al bij haar dochter in het ziekenhuis in  afwachting van de geboorte) belde het Academisch Ziekenhuis met de RVD – die vervolgens de telefoon weer aan Prins Bernhard gaf – om te melden dat er een kleinzoon geboren was. “Hij is er! Het is een zoon” roept Bernhard na het telefoontje enthousiast. Van protocol tijdens het Staatsbanket is dan niet veel meer te merken, in plaats van serieuze toespraken wordt er ‘Oranje Boven’geroepen. Via de artsen komt even later naar buiten dat het prinsje 3850 gram weegt en dat de toestand van moeder en zoon goed is. De moeder van Prins Claus – Gösta von Amsberg – beleeft wel een heel bijzondere dag: “Ik ben zo gelukkig! Ik heb vandaag twee kleinzoons gekregen. Is dat niet geweldig? Mijn dochter Theda heeft ook een zoon gekregen, een paar uur eerder. Hij heet Alexander.” vertelt ze.

Enkele dagen later – op 2 mei- zal eindelijk bekend gemaakt worden hoe het prinsje heet. Op het Utrechtste stadhuis doet Prins Claus aangifte van de geboorte van zijn zoon. Willem-Alexander Claus George Ferdinand. Willem is traditioneel de eerste naam van Oranje troonopvolgers, Alexander vonden Beatrix en Claus “zo’n leuke naam”, met de naam Claus is hij vanzelfsprekend vernoemd naar zijn vader, George is de vernederlandste vorm van een van de namen van Claus’ vader en Ferdinand is een vernoeming naar Graaf Ferdinand von Bismarck. (Beste vriend van Claus en tevens getuige bij het huwelijk)In dit fragment is een trotse vader te zien die het Nederlandse volk toespreekt, de namen van zijn zoon bekendmaakt en hem voor het eerst laat zien:
http://s.nos.nl/swf/embed/nos_video_embed.swf?tcmid=tcm-5-412104Later dat jaar wordt op 2 september Prins Willem-Alexander gedoopt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag..maar daar gaat het in deze log niet over.

Meer informatie over 5 jaar royalfanvivian en het aanvragen van 'feestlogs'  <<Klikken

(Foto's: RVD en Prins Claus)

13 opmerkingen:

 1. Heele leuke log heb je er van gemaakt, altijd weer leuk die baby foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fantastisch leuk gedaan; ik heb het met veel plezier gelezen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ontzettend gave foto's van de Prins als klein jongetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het echt een prachtige log! Heel uitgebreid met al die grote foto's! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super leuk gedaan! Wat was hij schattig hè..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke en veel onbekende foto's. Je hebt er weer veel werk van gemaakt Vivian! Mijn complimenten voor deze prachtige feestlog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op deze babyfotos zie je pas hoeveel Ariane als klein meisje leek op haar vader, ik vind veel van de babyfoto´s echt verrassend op elkaar lijken, erg leuk!! Vooral dat afgeplatte koppie, ronde bolletje en die vrolijk brede glimlach met de puntoortjes heeft ze van haar vader :P

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heerlijk zo'n log met prachtige babyfoto's van Willem-Alexander, ik kende er heel veel niet! Wat zie je dan de gezichtjes van de prinsesjes terug in dat schattige koppie! Erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie log heb je er van gemaakt! Leuke foto's zitten er trouwens tussen, veel onbekende voor mij ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank voor deze feestlog! :clap: Wat een mooie terugblik op die spannende dagen van toen èn het grote nieuws waar iedereen al ongeduldig op zat te wachten! Ik kan me het moment nog goed herinneren en tv en kranten die bol stonden met foto's en feitjes. Echt van die lieve foto's heb je geplaatst, RFV! Prachtig babyjurkje droeg W-A hè! En ik vind ook dat Ariane veel van haar papa weg heeft ^ ^ Die foto's van little W-A samen met zijn papa en mama zijn ook zo cutie!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super schattige log! Alexander was een mooie baby! Vind nog steeds dat Amalia qua baby zijn veel op Alexander lijkt. Wat kregen Koning Beatrix en prins Claus veel cadeaus zeg!

  BeantwoordenVerwijderen