Staatsbezoek aan Noorwegen - dag 1 | De Oranjes

woensdag 2 juni 2010

Staatsbezoek aan Noorwegen - dag 1Het Staatsbezoek aan Noorwegen is vandaag begonnen. Vanochtend kwam Koningin Beatrix met de Hr.Ms. Tromp (het luchtverdediging en commandofregat) aan in de haven van Oslo, waar ze vervolgens nog even overstapte op het bootje waar kroonprins Haakon haar als eerst ontving (soort Noorse Groene Draeck). Eenmaal aan land werd ze hartelijk verwelkomd door Koning Harald, Koningin Sonja en prinses Mette-Marit. Dat het – net als het Staatsbezoek wat ze in 1986 ook al Noorwegen2_2 aan Noorwegen bracht – meteen heel ceremonieel is, bleek ook wel door de ceremonie waarin de Koningin officieel met een militair eerbetoon werd verwelkomd. Het is zoals gezegd de tweede keer dat Koningin Beatrix een Staatsbezoek aan Noorwegen aflegt. Dit bezoek zal in teken staan van energie, duurzame visserij, arbeidsparticipatie en integratie. Nadat de Erewacht geïnspecteerd was, kon de Koningin mee naar het Koninklijk Paleis….daar stonden fotografen al klaar om een reeks officiële foto’s te maken van het Noorse Koninklijke bloed met onze Koningin. Na een lunch op het Paleis en even omgekleed, legde Beatrix een krans bij het Nationale Monument van de ‘Akershus Vestin’. Daarna had ze een ontmoeting met de voorzitter van het Noorse parlement.


Fotoserie ochtend/middag (PPE)


Alsof die drukke middag nog niet genoeg was, stond de avond ook nog vol.. in galaoutfit werden er opnieuw foto’s gemaakt van de Koningin met de Noorse Koninklijke familie, en hielden zowel Koning Harald als Koningin Beatrix voorafgaand aan het diner een toespraak. De toespraak van de Koningin zit vol liefde, en je voelt bijna de warmte tussen beide Koninklijke families als je haar toespraak leest:
“Majesteit, Het is voor mij een groot genoegen voor de tweede maal een staatsbezoek aan Noorwegen te mogen brengen. Al eerder, in 1986, heb ik samen met Prins Claus een staatsbezoek aan Koning Olaf gebracht. Bij veel andere gelegenheden hebben U en Koningin Sonja mij en mijn familie gastvrij ontvangen en ons laten genieten van de vele boeiende facetten van dit mooie en gevarieerde land. Bij deze bezoeken hebben wij de overweldigende schoonheid van de natuur en de zelfbewuste vitaliteit van Uw landgenoten leren kennen. De banden tussen onze beide families strekken zich inmiddels uit over vijf generaties, van mijn grootmoeder Wilhelmina tot ons beider kinderen en kleinkinderen. Het is een waardevolle vriendschap, die wij koesteren.” Lees verder: KLIK


Fotoserie avond (PPE)

4 opmerkingen:

 1. Super leuk en je kunt goed zien dat ze erg bevriend zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk zo'n staatsbezoek! De koningin zag er bij het staatsbanket prachtig uit! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De koningin had het zo te zien erg goed naar haar zin! Ze zag er ook elke keer weer verzorgd en netjes uit! De roze galajurk van Mette-Marit is trouwens wel heel erg mooi :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gedurende het hele Staats Bezoek was De Koningin heel erg ontspannen en vrolijk, ze had er duidelijk goede zin in!! Daarna ff door naar Sitges voor de Bilderberg conferentie, en nu alweer de kabinets formatie!!!

  BeantwoordenVerwijderen