Oranje nieuws - 22 & 23 juni 2010 | De Oranjes

woensdag 23 juni 2010

Oranje nieuws - 22 & 23 juni 2010

Máxima opent nieuwe campus ‘British School’


Prinses Máxima opende dinsdagochtend in Leidschenveen de nieuwe campus van de ‘British School in The Netherlands’.


Het leek even of de prinses op bezoek was in Groot-Brittannië, met al die kinderen die haar met Engelse vlaggetjes verwelkomden. Deze nieuwe Junior School biedt plaats aan 560 internationale leerlingen van 3 tot 11 jaar. Ook voorziet de school in een kinderopvang, een taalcentrum voor kinderen en volwassenen, en een sporthal die zowel beschikbaar is voor leerlingen als bewoners uit de omgeving – hebben die er ook nog wat aan.


Foto's: Máxima krijgt bloemetje (ANP) - Kinderen zwaaien Máxima toe (ANP) - Close-up van de vrolijke prinses(ANP)   


Koningin heropent Glasmuseum


Het ging niet gemakkelijk, de opening van het vernieuwde Glasmuseum dinsdag in Leerdam. Met een speciale tang deed de Koningin een poging om de verharde tin – waarmee glas aan elkaar gezet wordt- door te knippen, wat uiteindelijk met twee handen krachtig de tang ingedrukt lukte.


Het museum was flink aan vervanging toe, maar een verbouwing bleef tot op heden uit. In 1953 werd het museum geopend en er werd pas weer eens wat aan opgeknapt in 2007. In dat jaar stond namelijk de villa naast het museum te koop en kon de lang gewenste uitbreiding gerealiseerd worden. De twee villa’s zijn gerenoveerd en met elkaar verbonden door vier grote loopbruggen – niet van glas.. Na de opening van de Koningin kan het publiek weer komen kijken naar de tentoonstelling – momenteel een stuk of 7 – in en om het museum.


Foto's: Koningin kijkend naar glas  - Knip.. - Glas weerspiegeld ook de Koningin (ANP)   Foto's: © Aline en Jenny , http://loekje16.web-log.nl  
Overname verboden

Willem-Alexander en Máxima krijgen boek: ‘Scenariostudie NL2040’
…Weer een boek erbij in de overvolle boekenkast op Villa Eikenhorst


Dinsdagmiddag waren Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima in de Ridderzaal om daar de nieuwe ‘scenariostudie NL2040’ in ontvangst te nemen, gekregen van het CPB (Centraal Planbureau) Het CPB publiceert iedere vijf tot tien jaar een studie waarin het diverse toekomstscenario's schetst.


NL2040 gaat in op de vraag waar Nederland in 2040 geld mee verdient en welk beleid daarbij hoort. Het CPB heeft pijlers van de huidige Nederlandse welvaart - steden en mensen - als startpunt gekozen en gaat vervolgens in op de invloed van mondiale ontwikkelingen op deze pijlers. NL2040 presenteert vier scenario's met mogelijke gevolgen daarvan voor de open economie van Nederland. De zogenaamde ‘CPB Lecture’ die jaarlijkse plaatsvindt werd ook door de prins en prinses nog bijgewoond, toen werd er nog even toegelicht waarom steden belangrijkste centra van productiviteit zijn, al zal dat vast ook wel in het dikke boek staan.. En inmiddels heeft het boek vast een mooie plaats in de boekenkast op de Eikenhorst, tenzij Ariane het onderschept heeft en er leuke plaatsjes in ziet om uit te knippen.


Fotoserie (PPE)

Koningin ontvangt voorzitter Europese Unie


Met haar hoed nog snel afgezet na het bezoek aan het Glasmuseum, kon de Koningin toch nog op de afgesproken tijd de voorzitter van de Europese Unie Van Rompuy ontvangen.


Van Rompuy is op bezoek in Nederland en bezoekt behalve de Koningin, vooral de minister-president. Veel tijd om gezellig te praten was er niet, want de voorzitter moest door naar de Europalezing die hij moest uitspreken ‘ergens’. ’S avonds heeft hij gedineerd met minister-president Balkenende en gepraat over het herstel van de overheidsfinanciën en versterking van het macro-economische toezicht in Europa, niet echt een onderwerp om bij wakker te blijven. Menig mens zou z’n hoofd spontaan in z’n bord eten laten vallen van vermoeidheid en gebrek aan interesse.


Foto: In gesprek (ANP/RVD)

Máxima spreekt op FATF bijeenkomst


Prinses Máxima hield vanmiddag een toespraak op een bijeenkomst van de Financial Action Task Force in Amsterdam, Klik hier voor de toespraak Bij iedere activiteit waar de prinses komt zijn natuurlijk fotografen aanwezig, toch wordt ze af en toe wel een beetje gek van het flitslicht, Zoals hier (ANP)


Máxima hield haar toespraak in haar hoedanigheid als ‘Special Advocate for Inclusive Finance for Development’. De FATF is een internationaal samenwerkingsverband die standaarden vaststelt om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Voor een effectieve bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering is een hoge mate van toegang tot de financiële diensten sector noodzakelijk. Elders vandaag…in Luxemburg was er de Nationale feestdag..en laat nou Prinses Alexandra exact hetzelfde jurkje dragen als Máxima vandaag droeg…dat is nog eens toeval!


Fotoserie (PPE) - De Luxemburgse Prinses Alexandra in hetzelfde jurkje vandaag  

Video:Laurentien in Nigeria


Prinses Laurentien was van 21 juni t/m vandaag in Nigeria om daar een toespraak te houden over de omvang en problematiek van laaggeletterdheid.


 Ook heeft ze de afgelopen dagen verschillende ministers gesproken van de E-9 landen over de aanpak van laaggeletterdheid, en een bezoek gebracht aan een vrouwenonderwijsproject.


Toespraak (Koninklijkhuis.nl)

Margriet bezoekt: ‘Tuinen van Stinz’


Prinses Margriet was vanochtend in Olst, om daar de ‘Tuinen van Stinz’ te bezoeken. StinZ is een begeleidingsorganisatie voor persoonlijke ontwikkeling.


Behalve een uitgebreide rondleiding van ruim 2 uur, liet ze zich informeren over de plannen die de stichting heeft om een professioneel begeleidingsnetwerk op te zetten op het platteland voor mensen met een beperking.Jarige: Prinses Carolina viert vandaag haar 36e verjaardag!

3 opmerkingen:

 1. Vivian.
  Je mag de foto's die ik op het forum gezet heb gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je ! Wat lief! Ik ga een kijkje nemen op het forum! Zal ze met je naam en site erbij plaatsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, wat is het mooi geworden, je hebt het prachtig in elkaar over laten lopen, het is prima zo. Grappig dat Alexandra van Luxemburg én Máxima hetzelfde jurkje droegen!

  BeantwoordenVerwijderen